Cucumber stew

I am sure many of you have not heard or tried cucumber stew. This recipe is a local dish from Gilan province, in North of Iran. Gilan lies along the Caspian sea. Actually this recipe is going to be forgotten and you should be lucky if you have it in Gilan.

It’s a meatless meal, suitable for vegetarians, that is made with aromatic herbs, pomegranate molasses, and walnuts.

Ingredients

1 Cucumber, cut into cubes

200g walnuts

1 onion, chopped

200g fresh herbs inclueds: coriander, parsley, mint

3tbsp pomegranate molasses

2 garlic cloves, crushed

1tsp turmeric

salt and pepper to taste

oil

How to make it

Heat the oil in a pan. Sauté chopped onion until soft. Using a mortar and pestle, crush the walnuts. Add crushed walnuts and garlic to sautéed onion. Allow to fry until walnuts for 5 minutes. Stir frequently.

Wash and finely chop herbs. Sauté herbs in a pan for 5 minutes. Season with salt-pepper and add turmeric. Gently mix together. Add chopped cucumber, pomegranate molasses, fried walnuts, onion and 1 ½ cup water to the pan. Allow to cook until reduce juice.

.

Serve this delicious stew with rice.

خورش خیار

.

فکر می‌کنم خیلی از شما خورش خیار رو امتحان نکردید. خورش خیار یک غذای محلی از استان گیلان هست که در حال فراموشیه.این خورش بدون گوشت هست و غذای مناسبی برای گیاهخواران می‌باشد که با سبزیجات معطری مثل نعناگشنیز و جعفریرب انار و گردو تهیه میشه ( اگر سبزی محلی چوچاق ) هم باشه که خیلی بهتره.

مواد لازم

دویست گرم گردو

یک عدد خیار درشت خرد شده

یک عدد پیاز خرد شده

دویست گرم سبزیجات معطر شامل گشنیز- جعفری و نعنا

سه ق غ رب انار

دو حبه سیر له شده

یک ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان لازم

روغن

چگونه تهیه کنیم

روغن را در تابه گرم کرده و پیاز خرد شده را کمی تفت می‌دهیم تا نرم شود. گردوها را در هاون کوبیده و با سیر له شده به پیاز اضافه می‌کنیم و همه ی مواد را برای ۵ دقیقه در تابه تفت می‌دهیم و مرتب مواد را هم می‌زنیم تا گردوها نسوزد.

سبزیجات را شسته و خرد می کنیم. برای ۵ دقیقه سبزیجات را هم تفت می دهیم. نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه می‌کنیم و سبزی را به آرامی هم می زنیم. خیار خرد شده را همراه با رب انار – گردوی سرخ شدهپیاز و یک پیمانه و نیم آب را به سبزیجات اضافه می‌کنیم و می‌گذاریم خورش بپزد و جا بیفتد.

این خورش واقعن خوشمزه هست و با کته یا پلو سرو میشود.این خورش رو امتحان کنید تا طعم یک غذای خوب شمالی رو بچشید.

نوش جان

 

2 thoughts on “Cucumber stew

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s