This stew has a very unique taste due to sumac as main ingredient. Sumac with it’s purple colour, salty and zesty flavour give very unique taste to the dish. . In Iran and Middle East countries sumac is popular spice. In Iranian cuisine sumac is used for garnishing kebab or rice. You can add it to salad as well. This stew is one of those forgotten dishes in Persian cuisine but I want to save it and this is my mother’s recipe for sumac stew with beef but you can substitute beef for lamb meat.
Ingredients
200g beef /lamb , diced
2 large onions, cut into rings
1 large potato, diced in cube shape
5tbsp sumac powder
1/2tsp turmeric
1/2tsp cinnamon
Salt and pepper to taste
Oil
Preparation
Heat the oil in a pan and sauté diced meat until change the colour. In a separate pan fry turmeric, cinnamon and pepper for 1 minute, once fried spices starts to develop aroma, remove from the heat.
Add some water and all fried spices to the sautéed meat and cook it until the meat is tender.
Once meat is cooked, season with salt. Fry the onions and potatoes. Add them to the cooked meat. Finally add sumac powder as well. Pour 250 ml watr , gently stir all ingredients together. Taste the stew and if needs more pepper or salt, season it. Let simmer for about 20 minutes. Sumac stew is served with rice.
Bon appetit
.
خورش سماق
این خورش طعم و رنگ یکتا و بی نظیری دارد. دلیل آن هم استفاده از سماق به عنوان ادویه ی اصلی در آن هست. خورش سماق شاید یکی از فراموش شده باشد که کمتر در سفره های ایرانی دیده میشود. سماق در کشورهای خاورمیانه کاربرد زیادی دارد و برای کباب یا در تهیه ی سالاد و خورش استفاده میشود.
مواد لازم
دویست گرم گوست خرد شده ی گوساله
دو عدد پیاز درشت حلقه ای خرد شده
یک عدد سیب زمینی مربع شکل خرد شده
پنج ق غ پودر سماق
نصف ق چ زردچوبه
نصف ق چ دارچین
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن
طرز تهیه
روغن را در تابه گرم کرده و گوشت را تفت دهید تا تغییر رنگ دهد. در یک تابه ی دیگر زردچوبه- دارچین و فلفل را 1 دقیقه تفت دهیدو زمانیکه عطر ادویه ها بلند شد از روی حرارت بردارید.
مقدارمناسبی آب را همراه با ادویه های تفت داده شده روی گوشت ریخته و بگذارید گوشت نرم و لطیف پخته شود.
وقتی گوشت آماده شد- نمک بزنید. پیاز های حلقه شده و سیب زمینی ها را هم جداگانه تفت می دهیم و به گوشت اضافه می کنیم. .
در آخر پودر سماق و 250 میلی لیتر آب هم روی خورش می ریزیم. به آرامی خورش را هم زده و مزه کنید- اگر نیاز به نمک و فلفل بیشتری داشت اضافه کنید. بگذارید خورش روی حرارت ملایم برای 20 دقیقه بپزد و با کته یا پلو نوش جان کنید.