In many different cultures you can find recipe for stuffed cabbage rolls. They might be savoury flavours or sweet-sour flavours. This classic sweet-sour stuffed cabbage leaves, is my mother’s recipe. These beautiful cabbage rolls are combination of spices with minced meat, raisins, rice, with sweet/sour taste due to sugar-vinegar in it.
My mother used to make large amount of cabbage rolls or other types of stuffed leaves such as, stuffed grape leaves and store them in the freezer for later..

Ingredients
- 300 g ground beef meat
- 1 large cabbage
- ½ cup raisins
- 1/4 cup yellow split peas ( optional)
- 1 cup cooked rice
- 10 tbsp. vinegar
- 1 large onion
- ¾ cup sugar
- 1 tbsp. turmeric
- 25 g beef stock cube
- Oil
Preparation
Bring to boil water in a pot, add 1 tbsp. salt and cabbage. Allow to cook for 10-15 minutes. Once it is cooked, drain and separated cabbage leaves. Cut off hard parts of leaves and set aside.
In a big bowl, grate onion. Then add ground beef, turmeric, sugar, vinegar, pre cooked yellow split peas, raisins and rice to the grated onion, combine together and mix well. Now, put 1 tbsp. of meat mixture in the centre of cabbage leave , roll it up, fold two ends and again roll it . Repeat with all leaves. Cover bottom of pot with some cabbage leaves, arrange stuffed cabbage leaves in the pot.
In a pot with 400-500 ml hot water, add beef stock, and dissolve it and along with 3 tbsp vegetable oil, Pour it top of the stuffed cabbage. Place a plate top of the stuffed cabbages. Cover the pot with lid. Cook it on medium heat for 45 minutes. Serve it hot.
دلمه ترش و شیرین کلم سفید
دلمه کلم در فرهنگ غذایی بسیاری از کشورها وجود دارد. گاهی دلمه کلم با سس گوجهفرنگی درست شده و گاهی با سرکه و شکر تهیه میشود.
مواد لازم
سیصد گرم گوشت چرخ کرده
یک عدد کلم سفید
نصف پیمانه کشمش
یک چهارم پیمانه لپه پخته: اختیاری
یک پیمانه برنج پخته
ده ق غ سرکه
یک عدد پیاز درشت
سه چهارم پیمانه شکر سفید
یک ق غ زردچوبه
بیست و پنج گرم عصاره گوشت
روغن مایع
طرز تهیه
در یک قابلمه مقداری آب را بجوش آورده و کلم را همراه با 1 ق غ نمک برای 15-10 دقیقه بپزید. سپس کلم پخته را در آبکش گذاشته و برگ های کلم را ورق ورق کنید. رگه های سخت کلم را با چاقوی تیز جدا کرده و برگ ها را آماده نگه دارید تا مایع دلمه آماده شود.
در یک کاسه ی بزرگ پیاز را رنده کنید. گوشت چرخ کرده- برنج پخته- لپه ی پخته سرکه- شکر- کشمش و زردچوبه را به پیاز رنده شده اضافه کرده و همه ی مواد را خوب با هم مخلوط کنید. حالا- یک برگ دلمه را برداشته وسط برگ کلم یک ق غ از مایع دلمه بگذارید. برگ را یک پیچ دهید – دو سر برگ را تا کرده و دوباه برگ را یک پیچ دیگر دهید. وقتی همه ی برگ ها پیچیده شدند در قابلمه بگذارید. عصاره ی گوشت را داخل 500-400 میلی لیتر آب جوش ریخته و حل نمایید و به روی دلمه ها بریزید. روی دلمه ها یک بشقاب بگذارید و در قابلمه را گذاشته و اجازه دهید برای 45 دقیقه با حرارات متوسط بپزنددلمه ها را گرم سرو کنید.































