Lamb kidneys ( Gholvehقلوه ) is a juicy, very simple and inexpensive dish with tomato sauce that is prepared quickly.
Ingredients
5 lamb kidneys
2 onions. Finely chopped
3 tomatoes, diced
2 Tbsp. tomato paste
3 potatoes, cut into the small cubes
Salt and pepper to taste
1 Tsp. turmeric
1 Tbsp. flour
Butter or Oil
Preparation
Wash lamb kidneys, and cut into half. Slightly coat in the flour. Heat the oil in the pan, and fry each side for 2-3 minutes. Set aside.
Heat the oil in a pan and fry diced onions until slightly translucent.
Then, in a bowl with tomato paste, add salt- pepper, turmeric and 150 ml. water. Blend together. Pour tomato sauce and fried onions over the fried kidneys. Let it to cook for 5 minutes. Then add diced tomatoes. Cover the pan, and allow to cook over low flame for 10 minutes or until liquid is absorbed.
Meanwhile, fry chopped potatoes in the oil, add some salt and turmeric. Stirring occasionally until fried.
Serve the kidneys with fried potatoes and salad.
خوراک قلوه گوسفندی با سس گوجه
خوراکی لذیذ که به آسونی تهیه میشه و هزینه ی زیادی هم نخواهد داشت.
مواد لازم
پنج قلوه ی گوسفندی
دو پیاز نگینی خرد شده
سه عدد گوجه فرنگی خرد شده
دو ق غ رب گوجه فرنگی
سه عدد سیب زمینی خرد شده
نمک و فلفل به میزان نیاز
یک ق چ زردچوبه
یک ق غ آرد
کره یا روغن مایع
طرز تهیه
قلوه ها را شسته و از وسط دو نیم کنید.سپس قلوه ها را در آرد به صورت سطحی بغلطانید. روغن یا کره را در تابه گرم کنید و هر طرف قلوه ها را برای 3-2 دقیقه سرخ کنید.
پیاز های خرد شده را نیز در تابه تفت دهید تا کمی رنگ آنها تغییر کند. سپس در یک پیاله با رب گوجه فرنگی- نمک – فلفل- زردچوبه و 150 میلی لیتر آب را اضافه کرده و با هم مخلوط کنید. سس آماده شده و پیاز های سرخ شده را روی قلوه ها بریزید.
بگذارید برای 5 دقیقه روی حرارت باشد. سپس گوجه فرنگی های خرد شده را نیز بیفزایید. در تابه را گذاشته و خوراک قلوه را با حرارت ملایم و به مدت 10 دقیقه بپزید یا تا زمانی که آب سس به خرد خوراک رفته باشد.
در همی حین. سیب زمینی های خرد شده را با نمک و زردچوبه مخلوط و در روغن سرخ کنید و با با خوراک قلوه و سالاد میل کنید.