These yummy ground beef/ minced chicken kebab balls are crispy and easy to prepare. You can serve it with rice/bread or prepare spaghetti with these kebabs OR freeze them and use whenever you need.
Ingredients for beef kebab balls
300 g ground beef
1 onion grated
1 Tbsp cream
1 Tbsp saffron water
2 Tbsp finely chopped parsley
2 slices of bread, soak in the water for 5 minutes, then squeeze out all the excess moisture
Bread crumbs
Salt- chili powder to taste
Oil
Ingredients for chicken kebab balls
300 g minced chicken or Turkey
1 onion grated and squeeze out all the juice
1 Tbsp cream
1 Tbsp saffron water
2 Tbsp finely chopped parsley
2 slices of bread, soak in the water for 5 minutes, then squeeze out all the excess moisture
Bread crumbs
Salt- chili powder to taste
Oil
Preparation
Combine bread, ground beef, chopped parsley, one grated onion, cream, spices and saffron water in a large bowl and mix well. Make into small balls. Roll each ball in bread crumbs.
Repeat all process with minced chicken as well.
Thread alternatively one meat ball one chicken ball onto wooden skewers. Place them in the fridge for an hour. Then, heat the oil in a large skillet. Fry meat balls and chicken balls. Cover the skillet while kebabs are cooking, so that they hold their shape. When meat balls are brown remove from the heat and serve it with bread, rice or spaghetti.
کباب تسبیحی
این کوفته قل قلی های قشنگ ترکیبی از کوفته ی گوشت گوساله و گوشت مرغ می باشند. بسیار آسان تهیه شده و مزه ی خیلی خوبی دارند. این کوفته کباب ها را می توان با نان- برنج یا اسپاکتی سرو کرد.
مواد لازم برای کوفته ی گوشت گوساله
سیصد گرم گوشت چرخ کرده گوساله
یک عدد پیاز رنده شده – آب پیاز را بگیرید
یک ق غ خامه
یک ق غ آب زعفران
دو ق غ جفعری خرد شده
دو قطعه نان تست/ نان ها را برای پنج دقیقه در آب خیس کرده و سپس آب نان را بگیرید
پودر نان خشک
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن
مواد لازم برای کوفته کباب مرغ
سیصد گرم گوشت چرخ کرده ی مرغ یا بوقلمون
یک عدد پیاز رنده شده – آب پیاز گرفته شود
یک ق غ خامه
یک ق غ آب زعفران
دو ق غ جعفری خرد شده
دو قطعه نان تست که برای پنج دقیقه در آب خیس کرده و آب آن را بگیرید
پودر نان خشک
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن
طرز تهیه
گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده – خمیر نان- آب زعفران- خامه – جعفری خرد شده- نمک و فلفل در یک کاسه ی بزرگ مخلوط کرده و ورز دهید. سپس گوشت را به صورت کوفته های کوچکی شکل دهید و در آرد نان خشک بغلطانید.
همین مراحل را با گوشت چرخ کرده ی مرغ ( بوقلمون) انجام دهید.
سپس کوفته ها را به صورت یک در میان به سیخ چوبی می کشیم. کوفته ها را برای یکساعت در یخچال قرار دهید تا استراحت کنند. روغن را در یک تابه ی بزرگ داغ کرده و سیخ های کباب را در تابه چیده و در آن را بگذارید تا خوب پخته و قهوه ای رنگ شوند.( گذاشتن در تابه باعث می شود تا هم داخل کوفته ها پخته شده و هم شکل خود را حفظ کنند).
کوفته های پخته را به صورت گرم سرو کنید.
نوش جان