Persian artichoke and celery stew

This stew is called’ khoresh kangar VA karafs’. It’s a mouth-watering stew, super easy to make and sooooo marvellous 🙂 🙂

Khoresh means stew, celery is karafs and artichoke is kangar farangi in Persian language. Star of this meal is artichoke or kangar farangi. You can use fresh, frozen or canned  artichokes.

dsc_0555

Ingredients
200 g diced meat
150 g artichokes
1 large onion
200 g rice
2 Tbsp. lemon juice
40 g fresh parsley
20 g fresh mint
20 g fresh coriander
1 celery stalk
1 Tsp thyme leaves
2 beef stock cubes
1 Tsp turmeric
Salt – chili powder to taste
Oil

 
Preparation
Saute chopped onion in a pot for 5 minutes. Add diced meat, turmeric and chili powder. Saute the meat for 5 minutes more. Add water and let the meat cook until is tender.
Meanwhile, chop vegetables and sauté celery and other herbs for 5-6 minutes.
Once meat is cooked, ad artichokes, sautéed vegetables, lemon juice and salt to the pot.Dissolve beef stocks in 1/3 cup hot water and pour over the stew. Very gently stir the ingredients. Allow to simmer for 30 minutes or until reduce liquid. Half way through check the stew for seasoning.
Serve this beautiful stew with rice.
Bon appetite

PS: You can watch my video for this dish on youtube under this name: rozina dinaa

 

خورش کنگر و کرفس
این خورش یکی دیگر از غذاهای لذیذ ایرانی می باشد. تهیه ی آن فوق العاده آسان هست. ستاره این خورش کنگر فرنگی می باشد و میتونید  از کنکر تازه – فریز شده و یاکنسرو هم استفاده کنید

.

مواد لازم

دویست گرم گوشت خورشتی

صدوپنجاه گرم کنگر تازه یا کنسروی

یک ساقه کرفس

یک عدد پیاز درشت

دویست گرم برنج

دو ق غ آبلیمو

چهل گرم جعفری خرد شده

بیست گرم از هر یک از سبزیجات شامل: گشنیز- نعنا

یک ق چ آویشن

دو عدد قرص عصاره ی گوشت گوساله

یک ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان لازم

روغن

 

طرز تهیه
پیاز را نگینی خرد کرده و برای 5 دقیقه تفت دهید. گوشت خورشتی- زردچوبه و فلفل را به پیاز در حال تفت بیفزایید و برای 5 دقیقه ی دیگر تفت دهید. مقداری آب روی گوشت ریخته و بگذارید خوب پخته و نرم شود.
در همین بین سبزیجات را خرد کرده و برای 6-5 دقیقه تفت دهید. زمانیکه گوشت پخته شد- سبزیجات خرد شده – کنگر- آب لیمو- و نمک را به گوشت اضافه کنید. دو قرص عصاره ی گوشت را در 1/3 پیمانه آب حل کرده و روی خورش بریزید. مواد داخل قابلمه را به آرامی هم بزنید و بگذارید برای 30 دقیقه و تا زمانی که آبگوشت به خوردش رود- پخته شود. قبل از سرو خورش را مزه کنید و اگر نیاز به نمک و فلفل بیشتری دارد- اضافه کنید.

این خورش لذیذ را با برنج سرو کنید.
نوش جان

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s