Apple cake

Apple cake

This is my   apple cake with cinnamon. One of my favourites with very soft texture and apple- cinnamon flavour.

DSC_0649.JPG

Apple cake

Ingredients

3 apples, peeled, cored, sliced

125g icing sugar

125g unsalted butter

150g plain flour

1 vanilla pod

2 eggs

1/2tsp baking powder

2tbsp corn flour

2tsp cinnamon powder

DSC_0600.JPG

Method

Heat the oven to 180C.

Grease and line a deep cake tin with baking parchment. In a bow with butter, add icing sugar and vanilla. Mix together. Add egg yolks to the butter and mix it. Now, in a bowl with flour, add egg mixture, baking powder and corn flour. Stir well.

DSC_0602DSC_0603DSC_0604DSC_0605

Finally, add egg white and mix to combine until you have a thick batter.

Scrap half of the batter into prepared tin and gently level out. Sprinkle over, ground cinnamon and diced apple, cover it with remains of the batter and again sprinkle over cinnamon powder and diced apple.

DSC_0607DSC_0608DSC_0609DSC_0610

Bake it in the oven for 40 minutes. Test the cake by inserting a knife or skewer into the centre, it should come out clean. Leave the cake to cool for 15 minutes and then remove it from the tin. Cut it into pieces. Dust with sifted icing sugar and garnish with crushed pistachio.

DSC_0612DSC_0614DSC_0619DSC_0616DSC_0621DSC_0622

Serve it warm or cold with custard or crème fraiche.

کیک سیب با دارچین

مواد لازم

سه سیب درشت پوست گرفته و ورقه ورقه شده

صدوبیست و پنج گرم پودر قند

صدوبیست و پنج گرم کره ی بدون نمک

صدو پنجاه گرم آرد

یک ساقه وانیل

دو عدد تخم مرغ

نصف ق چ بیکینگ پودر

دو ق غ آرد ذرت یا همان نشاسته

دو ق چ پودر دارچین

طرز تهیه

فر را با حرارت 180 درجه ی سانتیگراد گرم می کنیم.

قالب کیک را کمی با کره چرب می‌کنیم و با کاغذ روغنی می پوشانیم.

داخل یک‌کاسه کره را با پودر قند و وانیل مخلوط می کنیم. زرده های تخم مرغ را به کره اضافه کرده و هم می زنیم. مخلوط تخم مرغ را به آردبیکینگ پودر و نشاسته اضافه می کنیم. همه ی مواد را هم می‌زنیم تا مخلوط شوند. در انتها سفیده ی تخم مرغ را به خمیر اضافه کرده و هم می‌زنیم تا خمیر نسبتن سفتی داشته باشیم.

نصف خمیر آماده شده را داخل قالب ریخته و روی آن کمی پودر زنجبیل می پاشیم و با یک لایه سیب ورقه شده می پوشانیم. سپس باقیمانده ی خمیر را روی سیبها ریخته و مجددن با پودر دارچین و ورقه های سیب می پوشانیم.

کیک را برای 40 دقیقه می پزیم. برای اطمینان از پخته بودن کیک می تونیم یک کارد را داخل کیک فر کرده و باید کارد تمیز خارج شده و مایع کیک به آن نچسبیده باشد.

کیک را برای 15 دقیقه خارج از فر قرار میدهیم تا خنک شده و سپس از قالب خارج کرده و به تکه‌های مناسب برش می دهیم. روی کیک را با پودر قند و پسته ی خرد شده تزیین می‌کنیم. این کیک خوشمزه را می‌توان با خامه ی ترش یا کرم کاستارد سرو کرد.

DSC_0625DSC_0624DSC_0629DSC_0638DSC_0645DSC_0643DSC_0640DSC_0632DSC_0627DSC_0633DSC_0630DSC_0626DSC_0639

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s