Manti (Persian Dumpling)

Manti منتی or mantu مانتو is a kind of dumpling that is popular in many countries such as Iran, Turkey, China, Armenia, Poland, Russia..
It’s made with dough and fill with combination of ground meat , herbs, spices, cheese and vegetables.
Manti (mantu) is a popular dish between Turkmen بندر ترکمن people who are living in East coast of Caspian Sea in Iran.

DSC_0302
DSC_0303


Ingredients
2 cups plain flour
1 cup water
1 egg
200g ground beef
1 onion, grated
Salt and pepper to taste
100 g shredded cheddar cheese

DSC_0233
DSC_0234

Ingredients for  tomato sauce
2 tbsp tomato paste
1 tbsp olive oil
2 tsp dried mint
Salt and pepper

DSC_0235

Ingredients for yogurt sauce
½ cup plain yogurt
1 garlic clove, grated
1 tsp olive oil
Salt and chilli flakes
How to make it
In a large bowl with flour, add salt. Combine the beaten egg with water and pour over the flour. Using your hand, mix the flour for few minutes. Then add olive oil and knead the dough for 5 minutes.
This dough for making dumpling should be hard. Place it in a bowl, cover it with towel and leave to rest in the fridge for 1 hour.

DSC_0236
DSC_0238
DSC_0242
DSC_0244
DSC_0245


Meanwhile, make the filling. Combine grated onion with ground meat. Season with salt and pepper.

DSC_0247
DSC_0248.JPG


Also make two sauces: the garlic yogurt sauce : in a bowl beat the plain yogurt with grated garlic, olive oil, salt and chilli flakes. Set aside.

DSC_0253
DSC_0254


For tomato sauce, heat the oil in a pan. Add tomato paste , dried mint, salt and pepper. Mix together and simmer for 2 minutes.

DSC_0250


Now, dough is ready. Cut the dough into 4 pieces. Working one piece of dough at a time.

On a floured surface, roll the dough as thinly as you can. Using a cutter, cut the dough into small squares as you see in the photo.

DSC_0257
DSC_0258
DSC_0261
DSC_0265


Place a little bit of the filling ( meat or cheese) into the middle of the each square shape dough.

1
DSC_0282

And pinch the opposite corner to seal it firmly.

2
3
4


Repeat with the rest of the dough that would be lots .
Bring the salted water in a pot to a boil. Gently place 5-6 of dumpling in a time in the boiling water and cook for 10 minutes and until dumplings come to the surface of the boiling water.

DSC_0279
DSC_0280


Take them out of the pot and let the manti cool. You can freeze some portion of this boiled manti.
Place the manti in a plate, pour some yogurt sauce over it and then drizzle tomato sauce over the yogurt sauce. It is just heavenly tasty.

DSC_0302
DSC_0303
DSC_0299
DSC_0310
DSC_0299
DSC_0317
DSC_0307
DSC_0320
DSC_0309
DSC_0306
DSC_0314
DSC_0306
DSC_0310

منتی (منتو) ایرانی

منتی/مانتی/منتو نوعی غذای محبوب هست که در ایران- ترکیه- آذربایجان – چین – روسیه- لهستان – ارمنستان و بسیاری دیگر از کشورهای دنیا پخت می شود. این غذا از خمیر توپی پرشده با گوشت یا سبزیچات و پنیر تهیه میشود. منتی را می توان به روش های گوناگونی پخت نمود: در روغن سرخ کرد یا در فر پخت و یا در آبجوش آبپز نمود.

منتی یکی از غذاهای خوشمزه ی ترکمن های عزیز نیز می باشد که در سواحل شرقی دریای خزر زندگی می کنند.

مواد لازم

دویست گرم گوشت چرخ کرده

یک عدد پیاز رنده شده

نمک و فلفل به میزان نیاز

صد گرم پنیر رنده شده چدار

مواد لازم برای سس گوجه‌فرنگی

دو ق غ رب گوجه‌فرنگی

یک ق غ روغن زیتون

دو ق غ نعنا خشک

نمک و فلفل به میزان نیاز

مواد لازم برای سس ماست

نصف پیمانه ماست

یک حبه سیررنده شده

یک ق چ روغن زیتون

نمک و فلفل

طرز تهیه

در یک کاسه ی بزرگ آرد و نمک را با هم مخلوط کنید. تخم مرغ را هم زده و با آب روی آرد بریزید. خمیر را با دست برای 3-2 دقیقه ورز دهید. سپس روغن زیتون را به خمیر اضافه و خمیر را مجددن برای 5 دقیقه ورز دهید.

خمیر منتی باید سفت باشد. کاسه ی محتوی خمیر را با دستمالی پوشانده و برای یکساعت در یخچال نکه دارید.در این ضمن مواد داخل خمیر را آماده می کنیم. گوشت چرخ کرده را با نمک و فلفل مخلوط کنید .

سپس سس ها را آماده کنید: برای سس ماست می بایست ماست را با سیر رنده شده و روغن زیتون – نمک و فلفل هم زده و کنار بگذارید.

برای سس گوجه فرنگی هم در یک تابه مقداری روغن را گرم کنید- رب گوجه فرنگی – نعنا خشک – نمک و فلفل را اضافه کنید و 2 دقیقه تفت دهید.

حالا خمیر آماده هست. آن را به 4 قسمت تقسیم کنید. بر روی سطح آردی یکی از خمیرها را با وردنه تا حد امکان بازکنی دتا خمیر نازکی شود. با یک چاقو یا کاتر خمیر را اول به صورت نوارهای طولی و بعد به شکل مربع های خیلی کوچک برش دهید ( همچنان که در تصویر ملاحظه می کنید).

مقدار خیلی کمی از گوشت چرخ کرده یا پنیر رنده شده را وسط یکی از خمیر های مربع شکل گذاشته و مطابق تصاویر خمیر را می بندید. با باقی خمیر ها نیز این کار را تکرار می کنید ( با این خمیر مقدار خیلی زیادی منتی تهیه خواهد شد).

داخل قابلمه مقداری آب و نمک را بجوش آورید. هر دفعه 6-5 عدد از منتی ها را داخل آبجوش ریخته و برای 10 دقیقه بپزید. منتی وقتی پخته شدبه روی آب می آید و در این زمان می دانید منتی پخته شده است.

منتی ها را از آب خارج کرده و در ظرف بچینید. روی آنها ماست و سیر و سپس سس گوجه فرنگی بریزید.

این دامپلینگ ها واقعن خوشمزه بوده و اگر یکبار امتحان مشتری دائمی آن خواهید شد.

نوش جان

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: