Manti منتی or mantu مانتو is a kind of dumpling that is popular in many countries such as Iran, Turkey, China, Armenia, Poland, Russia..
It’s made with dough and fill with combination of ground meat , herbs, spices, cheese and vegetables.
Manti (mantu) is a popular dish between Turkmen بندر ترکمن people who are living in East coast of Caspian Sea in Iran.


Ingredients
2 cups plain flour
1 cup water
1 egg
200g ground beef
1 onion, grated
Salt and pepper to taste
100 g shredded cheddar cheese


Ingredients for tomato sauce
2 tbsp tomato paste
1 tbsp olive oil
2 tsp dried mint
Salt and pepper

Ingredients for yogurt sauce
½ cup plain yogurt
1 garlic clove, grated
1 tsp olive oil
Salt and chilli flakes
How to make it
In a large bowl with flour, add salt. Combine the beaten egg with water and pour over the flour. Using your hand, mix the flour for few minutes. Then add olive oil and knead the dough for 5 minutes.
This dough for making dumpling should be hard. Place it in a bowl, cover it with towel and leave to rest in the fridge for 1 hour.





Meanwhile, make the filling. Combine grated onion with ground meat. Season with salt and pepper.


Also make two sauces: the garlic yogurt sauce : in a bowl beat the plain yogurt with grated garlic, olive oil, salt and chilli flakes. Set aside.


For tomato sauce, heat the oil in a pan. Add tomato paste , dried mint, salt and pepper. Mix together and simmer for 2 minutes.

Now, dough is ready. Cut the dough into 4 pieces. Working one piece of dough at a time.
On a floured surface, roll the dough as thinly as you can. Using a cutter, cut the dough into small squares as you see in the photo.




Place a little bit of the filling ( meat or cheese) into the middle of the each square shape dough.


And pinch the opposite corner to seal it firmly.



Repeat with the rest of the dough that would be lots .
Bring the salted water in a pot to a boil. Gently place 5-6 of dumpling in a time in the boiling water and cook for 10 minutes and until dumplings come to the surface of the boiling water.


Take them out of the pot and let the manti cool. You can freeze some portion of this boiled manti.
Place the manti in a plate, pour some yogurt sauce over it and then drizzle tomato sauce over the yogurt sauce. It is just heavenly tasty.













منتی (منتو) ایرانی
منتی/مانتی/منتو نوعی غذای محبوب هست که در ایران- ترکیه- آذربایجان – چین – روسیه- لهستان – ارمنستان و بسیاری دیگر از کشورهای دنیا پخت می شود. این غذا از خمیر توپی پرشده با گوشت یا سبزیچات و پنیر تهیه میشود. منتی را می توان به روش های گوناگونی پخت نمود: در روغن سرخ کرد یا در فر پخت و یا در آبجوش آبپز نمود.
منتی یکی از غذاهای خوشمزه ی ترکمن های عزیز نیز می باشد که در سواحل شرقی دریای خزر زندگی می کنند.
مواد لازم
دویست گرم گوشت چرخ کرده
یک عدد پیاز رنده شده
نمک و فلفل به میزان نیاز
صد گرم پنیر رنده شده چدار
مواد لازم برای سس گوجهفرنگی
دو ق غ رب گوجهفرنگی
یک ق غ روغن زیتون
دو ق غ نعنا خشک
نمک و فلفل به میزان نیاز
مواد لازم برای سس ماست
نصف پیمانه ماست
یک حبه سیررنده شده
یک ق چ روغن زیتون
نمک و فلفل
طرز تهیه
در یک کاسه ی بزرگ آرد و نمک را با هم مخلوط کنید. تخم مرغ را هم زده و با آب روی آرد بریزید. خمیر را با دست برای 3-2 دقیقه ورز دهید. سپس روغن زیتون را به خمیر اضافه و خمیر را مجددن برای 5 دقیقه ورز دهید.
خمیر منتی باید سفت باشد. کاسه ی محتوی خمیر را با دستمالی پوشانده و برای یکساعت در یخچال نکه دارید.در این ضمن مواد داخل خمیر را آماده می کنیم. گوشت چرخ کرده را با نمک و فلفل مخلوط کنید .
سپس سس ها را آماده کنید: برای سس ماست می بایست ماست را با سیر رنده شده و روغن زیتون – نمک و فلفل هم زده و کنار بگذارید.
برای سس گوجه فرنگی هم در یک تابه مقداری روغن را گرم کنید- رب گوجه فرنگی – نعنا خشک – نمک و فلفل را اضافه کنید و 2 دقیقه تفت دهید.
حالا خمیر آماده هست. آن را به 4 قسمت تقسیم کنید. بر روی سطح آردی یکی از خمیرها را با وردنه تا حد امکان بازکنی دتا خمیر نازکی شود. با یک چاقو یا کاتر خمیر را اول به صورت نوارهای طولی و بعد به شکل مربع های خیلی کوچک برش دهید ( همچنان که در تصویر ملاحظه می کنید).
مقدار خیلی کمی از گوشت چرخ کرده یا پنیر رنده شده را وسط یکی از خمیر های مربع شکل گذاشته و مطابق تصاویر خمیر را می بندید. با باقی خمیر ها نیز این کار را تکرار می کنید ( با این خمیر مقدار خیلی زیادی منتی تهیه خواهد شد).
داخل قابلمه مقداری آب و نمک را بجوش آورید. هر دفعه 6-5 عدد از منتی ها را داخل آبجوش ریخته و برای 10 دقیقه بپزید. منتی وقتی پخته شدبه روی آب می آید و در این زمان می دانید منتی پخته شده است.
منتی ها را از آب خارج کرده و در ظرف بچینید. روی آنها ماست و سیر و سپس سس گوجه فرنگی بریزید.
این دامپلینگ ها واقعن خوشمزه بوده و اگر یکبار امتحان مشتری دائمی آن خواهید شد.
نوش جان