Tomato rice is one of those MUST dishes. You have no idea how much this simple rice dish is super delicious, full of flavour and easy to make.
Tomato in Farsi is gojeh farangi so tomato rice or Dami-e gojeh farangi is a lovely vegetarian dish and is popular in most of cities and towns in Iran. I know tomato rice is popular in India and Mexico as well with lots of chilli in. But Persian version is not very spicy and hot, let say it is mild but if you love spicy meals, so go head and add chilli as much as you wish 🙂
Dami-e gojeh farangi
Ingredients
2 cups cooked rice
1 large onion, finely chopped
400g canned chopped tomato
½ tsp turmeric
salt and chilli flakes to taste
Oil or butter
Method
Heat the oil in a pan and sauté chopped onion until soft. Add chopped tomato and turmeric, season with salt and chilli flakes. Stirring and sauté tomato for 5 minutes over medium heat.
Remove it from the heat. Add cooked rice and stir all ingredients well.
Rice is ready 🙂
Bon appetit
کته /دمی گوجهفرنگی
دمی گوجهفرنگی یکی دیگه از اون غذاهای بایدی هست. اگر بدونید این دمی گوجه در عین سادگی چقدررررررررررر خوشمزه و خوش عِطر و بو هست از خوردنش و پختنش سیر که نمیشید کلی هم کیف میکنید 🙂
دمی گوجهفرنگی در خیلی از شهرهای ایران زیبا متداول هست . میدونم که در مکزیک و هند هم این غذای برنجی رو درست میکنن ولی مال اونا خیلی تندو تیزه البته اگر غذای تند دوست دارید که می تونید هر چقدر دوست دارید فلفل بهش اضافه کنید.
مواد لازم
دو پیمانه برنج پخته
یک عدد پیاز درشت خرد شده
چهار صد گرم گوجهفرنگی کنسروی یا خرد شده
نصف ق چ زردچوبه
نمک و فلفل به میزان نیاز
روغن یا کره
طرز تهیه
روغن رو در تابه گرم میکنیم و پیاز خرد شده رو تفت می دیم تا نرم بشه. گوجهفرنگی خرد شده – زردچوبه – نمک و فلفل رو هم به پیاز در حال تفت اضافه میکنیم. مواد رو به آرامی با هم ترکیب میکنیم و پنج دقیقه گوجه هارو هم تفت می دیم.
مخلوط گوجه رو از روی گاز بر میداریم و کته ی پخته رو روی گوجه میریزیم . مواد رو با هم مخلوط میکنیم . کته ی مطبوع وخوشمزه ی ما حاضره. نوش جان کنید