A hearty soup with creamy texture for winter season. One of ingredients for this soup is bacon. Bacon is a meat prepared from cured pork but there are meats from other animals like: beef, lamb, turkey that prepared resemble to bacon and referred to as bacon.
Brussels sprouts soup
Ingredients
250 Brussels cabbage, slices
25 g butter
2 smoked bacon ( beef, lamb, pork, turkey), diced
1 onion, roughly chopped
1 large potato, diced
1 litter chicken stock
100 g ground almond
1 Tsp nutmeg
Salt- chilli to taste
Preparation
Heat the butter in a saucepan, add chopped onion and fry for 5 minutes until softened. Add diced bacon and potato. Fry gently.
Toss in the butter and allow frying for 5 minutes.
In a pot, pour one litter chicken stock, add ground almond, and all the spices: nutmeg, salt and chilli. Bring to the boil. Add Brussels cabbage( keep a little bit of cabbage for garnishing), and fried ingredients. Cover the pot and simmer for 20 minutes. Then puree in a blender.
Serve it with chopped Brussels cabbage and bacon.
سوپ کلم بروکسل
سوپ کلم بروکسل یا کلم فندقی ( دکمه ای ) یک سوپ خیلی سبک هست . این سوپ رو معمولن در کریسمس تهیه می کنن. یکی از مواد لازم این سوپ بیکن هست. بیکن نوعی گوشت تهیه شده از خوک می باشد ولی امروزه از گوشت گوساله – گوسفند و بوقلمون نیز بیکن تهیه میشود .
مواد لازم
دویست پنجاه گرم کلم بروکسل از وسط خرد شده
بیست و پنج گرم کره
دو تکه بیکن دودی ( گوساله- گوسفند و یا بوقلمون) خرد شده
یک عدد پیاز خرد شده
یک عدد سیب زمینی خرد شده
یک لیتر عصاره ی گوشت مرغ
صد گرم پودر بادام
یک ق چ پودر جوز هندی
نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه
کره رو در تابه آب کنید و پیاز خرد شده رو برای 5 دقیقه تفت بدید تا نرم بشه. بیکن و سیب زمینی خرد شده رو هم اضافه کنید و با پیاز برای 5 دقیقه ی دیگه اونهارو هم تفت بدید.
در یک قابلمه یک لیتر عصاره ی مرغ رو با پورد بادام و نمک- فلفل و جوز هندی مخلوط کنید. وقتی بجوش اومد کلم بروکسل ( کمی از کلم رو برای تزیین روی سوپ نگه دارید) و مواد تفت داده شده رو هم اضافه کنید و بگذارید با حرارت کم برای 20 دقیقه بپزه.
سوپ پخته رو داخل مخلوط کن بریزید و به صورت پورده در بیارید. زمان سرو سوپ رو با کلم و کمی بیکن تزیین کنید.
نوش جان