Courgette, zucchini or Kado کدو as we say it in Persian, is treated as vegetable but botanically zucchini is fruit. The abundant Courgette in company with other ingredients change into something really delicious. You can make lovely frittata , stew, curry and soup with zucchini.

This is an Iranian style zucchini spaghetti, a DIVINEN vegetarian spaghetti with spices and full of flavour, colour and taste. This recipe has impressed my family members and my guests.

Zucchini spaghetti
Ingredients
200g spaghetti
2 large green zucchini, diced
400g tinned chopped tomato
1 medium onion, thinly sliced
3 garlic cloves, grated
1 medium bell pepper, chopped
salt and pepper to taste
1 tsp turmeric
½ tsp cinnamon
1tbsp curry powder
1tbsp Persian saffron water
2 potatoes, sliced
Olive oil
3tbsp Greek yogurt

Method
Heat the olive oil in a saucepan over medium heat. Saute onion until soft. Add chopped zucchini and bell pepper. Cook until zucchini is softened, Stirring occasionally.




Now, add tinned tomato, above mentioned spices, saffron water and season with salt and pepper. and remove from the heat. Now add grated garlic and gently mix all ingredients.
Cook the spaghetti following pack instructions. Drain the spaghetti and stir into the zucchini sauce.




Heat the Olive oil in a pan, layer slices of potatoes and spread curry powder top of potatoe as you see in the photo. Pour spaghetti top of the potatoes. Cover the pot with a lid and leave to cook potatoes over medium heat.









In a bowl with Greek yogurt, add one grated garlic, pinch of salt, pinch of dried mint or dill. Mix all together.
Serve the zucchini spaghetti with garlic yogurt sauce and crispy fried potatoes from bottom of the pot.










اسپاگتی کدو سبز
کدو سبز را معمولن جزو سبزیجات حساب می کنن ولی از نظر گیاهشناسی کدو جزو میوهها محسوب میشه. کدوی سبز منزوی که زیاد هم طرفدار نداره ولی با کمک ادویه ها و مواد اولیه دیگه سوپ- خورش و کوکوهای خوشمزه باهاش درست کرد.
امروز من اسپاگتی کدو درست کردم : پر از مزه- رنگ و طعم. با اینکه گوشتی در اون نیست ولی خیلی خیلی خیلی خوشمزه میشه و برای افراد گیاهخوار هم یک غذای لذیذ هست.
مواد لازم
دویست گرم اسپاگتی
دو عدد کدوسبز درشت مربع خرد شده
چهار صد گرم گوجهفرنگی کنسروی خرد شده
یک عدد پیاز متوسط خلالی خرد شده
سه حبه سیر رنده شده
یک فلفل دلمه ی کوچک خرد شده
یک ق چ زردچوبه
نصف ق چ دارچین
یک ق غ ادویه ی کاری
یک ق غ آب زعفران
دو عدد سیب زمینی برای ته دیگ
روغن زیتون
نمک و فلفل به میزان لازم
سه ق غ ماست
طرز تهیه
در تابه کمی روغن زیتون میریزیم و پیاز خلالی شده رو تفت می دیم تا نرم بشه. کدوهاو فلفل دلمه ی خرد شده رو به پیاز اضافه میکنیم و تا نرم شدن کدو و فلفل اونها رو هم تفت می دیم.
حالا گوجهفرنگی کنسروی و ادویه ها ی اشاره شده – و آب زعفران و دو تا از سیر های رنده شده را به مواد تفت داده شده اضافه میکنیم . تابه رو از روی گازبر میداریم و مواد داخل تابه رو به آرامی با هم مخلوط میکنیم .
اسپاگتی روتا مرحله ی آبکش می رسونیم و با سس کدوی آماده شده مخلوط می کنیم. سیب زمینی ها رو برای ته دیگ می چینیم و اسپاگتی رو روی سیب زمینی ها میریزیم و میگذاریم دم بکشه.
ماست و یک حبه سیر رو با کمی نمک – نعنا یا شوید خشک مخلوط میکنیم و اسپاگتی روبا ماست و سیر سرو می کنیم.