Kookoo (frittata) is a group of Persian meatless (mostly) and sometimes with meat foods that is mixed with eggs. Kookoo is quit easy and quick to make. Kookoo might be something like frittata or herb patties: a mixture of egg with vegetables.
Sabzi means herb in Farsi. In koko sabzi, herbs such as parsley, coriander, chives or spring onions and dill are used. Traditionally kookoo cooked in round shape pans on the gas stove but you can bake them in square shape and in the oven as well :).
Ingredients
4 eggs
500 g herbs includes: Parsley, coriander, dill, spinach , chives or green part of spring onions)
3 tbsp chopped Walnuts
2 tbsp Barberries ( Zereshk)
4 cloves of garlic, grated
1 tsp turmeric
2 tbsp flour
1 tsp baking powder
Salt and pepper to taste
Oil
Method
Remove stems from all herbs. Wash and drain them. Chop them in a food processor .
In a large bowl with chopped herbs, add eggs and whisk it well.
Add beaten eggs, grated garlic and rest of ingredients to chopped herbs. Mix until well combined.
Heat the oil in a non stick pan. Put kookoo mixture in the pan, spread it in the pan and gently press the herbs batter.
Cover the pan with a lid and allow to cook and fried one side, then flip over and leave to cook other side or until browns.
Serve kookoo sabzi either cold or warm with bread or steamed rice, salad and pickles.
کوکو سبزی
کوکو به گروهی از غذاهای ایرانی گفته میشه که بیشتر اوقات از ترکیب تخم مرغ با سبزیجات تهیه میشه ولی گاهی اوقات . کوکو با گوشت نیز پخته میشه.
تهیه ی کوکو آسون و سریع هست. کوکو قابل مقایسه با غذاهای خارجی هست که به فریتاتا یا پته
در تهیه ی کوکوی سبزی معمولن از سبزیجات تازهای مثل جعفری – گشنیز– اسفناج – تره …. استفاده میشه. به طور سنتی کوکو رو معمولن در تابه های گرد و روی گاز می پزن ولی امروزه در تابه های چهارگوش و داخل فر هم کوکو رو می پزن
کوکو سبزی دربین سایر کوکوها طرفدار بیشتری داره. یک کوکوی خوش رنگ و طعم و
مجلسی که به صورت سرد و یا گرم میشه سرو کرد.
مواد لازم
چهار عدد تخم مرغ
نیم کیلوسبزی کوکو شامل : جعفری – گشنیز– اسفناج– تره یا قسمت سبز پیازچه و شوید
سه ق غ گردوی خرد شده
دو ق غ زرشک
چهار حبه سیر رنده شده
یک ق چ زردچوبه
یک ق چ بیکینگ پودر
دو ق غ آرد
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن مایع
طرز تهیه
سبزی ها رو پاک میکنیم و میشوریم تا خشک بشن .
سبزی کوکو معمولن از سبزی پلویی ریزتر باید خرد بشه برای همین استفاده از غذاساز برای خرد کردن سبزی بهتره.
سپس اونهارو داخل غذاساز میریزیم و خوردشون می کنیم. سبزیجات خورد شده رو داخل یککاسه ی بزرگ میریزیم و تخم مرغ
هارو داخل سبزی هم می زنیم.
وقتی سبزی و تخم مرغ ها با هم مخلوط شدن باقیمونده ی مواد و سیر رنده شده رو هم به مایع کوکو اضافه میکنیم
روغن رو در تابه داغ میکنیم و مایع کوکو رو داخل تابه میریزیم وقتی یک طرف کوکو پخت – پشت و رو میکنیم و سمت دیگر کوکو رو هم سرخ میکنیم.
کوکو سبزی خوشمزه که آماده شد با کته یا با نون سرو میکنیم.