Candied citrus peel

These gorgeous candied citrus peel are elegant and cute with lot’s of lovely taste. Suitable with tea or coffee along with toasted bread and butter. They taste and smell amazing. Yet good for decoration your cake or cookies .you can store it for about 2 moths in a container.

 

For making candied citrus peel, You might use combination of orange, grapefruit, tangerine or lemon peels or just use one of those citrus fruit. It is very easy to make candied citrus peels at home. This is a easy-following recipe to prepare it and just need few ingredients and when you have it, you would know what I am talking about.

DSC_0016

Ingredients

2 oranges,

2 limes

1 grapefruit

350g sugar

350ml water

Cardamom, cinnamon, Star anise

DSC_0930DSC_0997

 

Method

Wash citrus well. cut off tops and bottoms of them. Remove skin( and white part of skin) . Cut peels into narrow stripes. Let the fruit peel stand overnight in the cold water. Next day drain the citrus peel, and rinse it in cold water.

DSC_0993.JPG

Boil the peels in water in a pot for 5 minutes. Drain the peels in a colander, rinse . Repeat the process for 2 times more. Until bitterness of citrus skin remove.

In a pot with cold water, add sugar and spices. Bring it to a boil. Add citrus peel and over medium to low heat Simmer for about 45 minutes and stirring occasionally. Allow to cook until the peel in tender and the syrup thickness.

Using a colander and drain the syrup from the citrus peel. Toss the cooked citrus peel with sugar to coat.

Let stand until the sugar coating is dry ( 1 day).

 

DSC_0001DSC_0002DSC_0005

 

پوست مرکبات شکری

من قبلن در یکی از پستهام طرز تهیه ی پوست پرتقالخرما و کشمش رو به اشتراک گذاشته بودم که با شکلات و شکر درست کرده بودم. ولی امروز فقط از پوست مرکبات استفاده کردم که نتیجه ی کار فوق‌العاده قشنگ با طعم عالی و بافت شکری وترد شده.

پوست مرکبات شکری رو میشه با نان و کره میل کرد و یا برای تزیین کیک و بیسکویت یابرای روی بستنی بکار برد.

با توجه به سلیقه ی خودتون می تونید فقط از پوست پرتقال استفاده کنید و یا ترکیبی از پوست پرتقالنارنگیلیمو ترش و گریپ فروت استفاده کنید.

شاید بنظر بعضی‌ها سخت باشه که پوست مرکبات شکری رو تهیه کرد ولی خیلی خیلی آسون هست و فقط با چند مواد اولیه تهیه میشه. فقط باید مرحله به مرحله دستور رو دنبال کرد و وقتی که تهیه شد می‌بینید که چه کردید. کلی کیف می کنید.

مواد لازم

دو عدد پرتقال

دو عدد لیمو ترش

یک عدد گریپ فروت

سیصدوپنجاه گرم شکر سفید

سیصدوپنجاه گرم آب

کمی هل – دارچین ستاره انیس

طرز تهیه

مرکبات را شسته و پوست بگیرید . قسمت سفید مرکبات را هم جدا کنید . پوستها را به صورت طولی باریک و خلالی یا باریک و پهن خرد کنید ( من چند تا ستاره شکل هم درست کردم).پوستهای خرد شده را برای هفت هشت ساعت داخل آب سرد قرار دهید. سپس آب را دور ریخنه و مجددن آب سرد روی پوستها بگیرید.

مقداری آب را در قابلمه ریخته و پوستها را برای 5 دقیقه بجوشانید. پوستها را داخل آبکش ریخته و آب سرد شیر را روی آن باز کنید. دوباره پوستهارا با کمی آب برای 5 دقیقه ی دیگر بجوشانید و باز در آبکش ریخته و آب سرد شیر را روی آن بگیرید. ( برای سه بار و هربار 5 دقیقه این کار را تکرار کنید تا تلخی پوستها برود.)

داخل قابلمه 350 میلی لیتر آب را با شکر و ادویه ها مخلوط کنید. وقتی آبجوش آمد پوست مرکبات را داخل شربت ریخته و بگذارید و با حرارت متوسط رو به پایین برای 45 دقیقه پوستها بپزند. تا زمانی که پوست مرکبات پخته و نرم شده و شربت غلیظ شود . گاهگاهی مواد داخل قابلمه را هم بزنید.

بعد از مدت ذکر شده پوست مرکبات را داخل یک آبکش ریخته تا شربت جدا شود. شربت آماده شده رو هم می تونید برای روی کیک یا تهیه ی شربت بکار بگیرید. پوست مرکبات را داخل یک سینی با مقداری شکر ریخته و به آرامی هم می‌زنیم تا شکر همه جای پوستها را بپوشاند.

پوست میوه‌ها را برای یک روز در دمای اتاق قرار دهید تا به آرامی خشک شوند و سپس در قوطی در دار بسته بندی کرده و برای حدود دوماه می‌توانید این پوست میوه‌های خوشرنگ و زیباو خوشمزه را داشته باشید یا به عنوان هدیه در بسته بندی قشنگ هدیه کنید.

DSC_0015DSC_0016DSC_0020DSC_0019DSC_0018DSC_0017DSC_0021DSC_0025DSC_0023DSC_0022

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: