Abgoosht آبگوشتis one of most traditional-popular Iranian foods. Abgoosht or Dizi ia one pot comfort meal. It’s not party dish. It is just cozy, easy and simple with satisfying taste food for a cold night in the winter.
Abgoosht means ‘ meat broth / juice ’. It might be prepared with lamb or beef and sometimes with chicken that I’m going to share my chicken abgoosht today.

This version of abgoosht with morgh مرغ (chicken) is a recipe from my beloved mother. I hope you try it.
Abgoosht traditionally served in two courses. As you will follow the photos will see once dish is ready, first the broth tossed with flat naan bread that is called ‘ Telit’ and then second course would be solid ingredients.

Ingredients
5 chicken slices( breast, thigh)
1 large onion, finely chopped
2 dried lemon ( limo amani)
½ cup yellow split peas
½ tsp turmeric
½ tsp dried mint
2 large potatoes, cut into half
Sea salt and chilli flakes
Butter, Ghee or Olive oil

Method
Sauté onion in oil (butter, ghee or olive oil). Add yellow split peas and fry for 3 minutes. Remove and set aside. Sauté chicken slices in same oil. Add dried mint, turmeric and season with salt and chilli flakes.
Remove all above mentioned ingredients to a pot. Add 4 cups of water, dried lemon and potatoes . Allow to cook on medium to low heat.
Traditionally this food served with fresh herbs such as chives, radish, mint, spring onions and raw onions or pickles.
.






آبگوشت مرغ آذری
آبگوشت یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین غذاهای ایرانی هست که طرفداران زیادی داره. آبگوشت یا دیزی یک غذای راحت هست که مخصوص مهمانیها نیست بر عکس یک غذای خودمونی و خانوادگی هست که در عین سادگی مزه ی عالی داره که در فصل سرما خیلی مناسبه.
من در یکی از پست های قبلیم طرز تهیه ی آبگوشت رو به اشتراک گذاشته بودم و امروز آبگوشت مرغ تهیه کردم. آبگوشت را با گوشت گوسفندی- گوساله و یا مرغ میشه تهیه کرد و معمولن در دو بخش سرو میشه: اول بخش آبکی یا سوپ مانند که با نان سرو میشه و به تیلت معروف هست و بعد از تیلت بخش گوشت – سیب زمینی و باقی مواد آبگوشت سرو میشه.
مواد لازم
شش تکه ران یا سینه ی مرغ
یک عدد پیاز درشت ریز خردشده
دو عدد لیمو عمانی (امانی) یا پودر لیمو
نصف پیمانه لپه
نصف ق چ زردچوبه
نصف ق چ نعنا خشک
دو عدد سیب زمینی درشت از وسط نصف شده
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن مایع یا کره
.
طرز تهیه
پیاز را در روغن تفت می دیم تا نرم بشه. لپه رو به پیاز اضافه میکنیم و سه دقیقه تفت می دیم و کنار میگذاریم. مرغ هارو در همان روغن همراه با نعنا خشک – زردچوبه – نمک و فلفل تفت می دیم.
مواد تفت داده رو داخل قابلمه میریزیم و چهار پیمانه آب اضافه میکنید همراه با لیمو خشک و سیب زمینی ها. میگذاریم آبگوشت روی حرارت ملایم بپزه تا جا بیفته.
آبگوشت معمولن همراه با سبزی خوردن – پیاز و ترشی یا سالاد هست.
I am now not certain the place you’re getting your information, however good topic. I must spend some time finding out much more or understanding more. Thanks for excellent info I used to be searching for this info for my mission.
LikeLike
You really make it seem really easy with your presentation however I to find this topic to be really one thing that I think I’d by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely huge for me. I am taking a look ahead on your next publish, I’ll attempt to get the dangle of it!
LikeLike