This is a traditional and hearty sweet-sour soup (aash آش) with dried fruits such as prunes, apricots, tasty tiny meatballs, a little bit of spices, apple cider or grape vinegar and sugar.
My mother used to make this delicious soup (Aash-e Meveh -آش میوه ) in special occasions.

Ingredients
½ cup rice
1/3 cup cooked yellow split peas
¼ cup sugar
¼ cup vinegar
2 medium onions, peeled
3-4 apricots for per person
3-4 prunes for per person
½ tsp turmeric
1 tbsp dried mint
Pinch of Salt and chili flakes to taste
Vegetable oil
Ingredients for meatballs
150g ground lamb or beef
½ onion, grated
Salt and pepper to taste

Instructions
Mix minced meat with grated onion. Season with salt and pepper. Give meatballs shape to the meat.
Heat a frying pan and cook the meatballs for about 10 minutes and until brown in 2 tablespoons of oil.
Finely chop one of the onions . Set aside.Thinly slice remaining of the onion and fry in a pan . Keep it for garnishing.

Bring the water to a boil. Add rice, yellow split peas, chopped onion, prunes, apricots, turmeric, sugar, vinegar, oil. Simmer for 10 minutes.
Mix in the cooked meatballs. Partially cover the pot and simmer for 20 minutes.
Once it is cooked, remove from the heat. Taste and adjust sugar or vinegar to your liking. Set it for few minutes all flavour come together.
Ladle into bowls, garnish with fried onions and fried mint . Serve it warm
Nosh-e jan








این آش میوه ی سنتی – اشتها آور و خوشمزه مخصوص اردبیل هست . این آش رو میشه با میوه های تازه و یا خشک مثل آلو
– قیسی- آلبالو – کمی ادویه – سرکه – شکر- و کوفته قل قلی های سرخ شده تهیه کرد. دستور پخت های مختلفی برای این آش هست و این هم دستور آش میوه ی من هست که در ماه رمضان هم برای افطار تهیه میشه.
مواد لازم
یک دوم پیمانه برنج
یک سوم پیمانه لپه پخته شده
یک چهارم پیمانه شکر
یک چهارم پیمانه سرکه
دو عدد پیاز
سه چهار عدد قیسی برای هر نفر
سه چهار عدد الو برای هر نفر
یک دوم ق چ زردچوبه
نمک به میزان خیلی کم
فلفل به میزان کم
روغن مایع
مواد لازم برای کوفته قل قلی
صدوپنجاه گرم گوشت چرخ کرده
یک پیاز کوچک رنده شده
نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه
گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده – نمک و فلفل مخلوط کنید و به صورت کوفته های ریز در آورید. کوفته ها را با دو ق غ روغن برای 10 دقیقه بپزید تا قهوه ای رنگ بشوند.
یکی از پیاز ها را ریز خرد کنید.
باقیمانده ی پیاز را خلالی خرد و سرخ کنید و برای تزیین روی آش نگه دارید.
آب را بجوش بیارید. برنج – لپه – پیاز خرد شده- آلو- قیسی- زردچوبه – شکر –سرکه و کمی روغن به داخل قابلمه اضافه کنید. بگذارید برای 10 دقیقه با حرارت ملایم بپزد. بعد از این مدت کوفته های پخته را اضافه کنید. در قابلمه را نصفه بگذارید و برای 20 دقیقه بپزد.
زمانیکه آش حاضر شد از روی حرارت برداشته و با توجه به ذائقه ی خودتان شکر و سرکه را اندازه کنید.
آش را در ظرف های مورد نظر سرو و با پیاز و نعنا داغ تزیین کنید.
نوش جان