Halva حلوا is one of most favourite desserts in the Middle East countries such as Iran, Turkey, Arabic countries around the Persian Gulf, and even in North Africa , East Europe….The halva means sweet and usually most type of halva are dense.
And the Sesame tahini halva ( halva Arde /حلوا ارده or halva shekari حلوا شکری) made from sesame paste and is just piece of heaven in your plate. So delicious, so rich, with dried -crumbly texture, and full of taste and garnished with pistachio. Oh my God you have to taste it.
Ardakan city in Yazd province in centre of Iran is well known for making high quality Sesame halva.. It’s said, sesame halva was invented around 500 years ago in Iran. One of Iranian kings was looking for a simple -nutritious food which could be easily carried by his soldiers and do not need to be warmed up, therefore, top chefs invented Sesame tahini halva.
Ingredients
1 ½ cups tahini
1 cup icing sugar or powdered sugar
1 cup dried milk powdered
chopped pistachio
Method
In a large bowl, mix dried milk powder and icing sugar. Add tahini and mix well together.
Cover your plate or bowl with plastic wrap. Pour some of halva mixture in the plate and press it down. Sprinkle some chopped pistachio on the halva paste. Then pour another layer of halva paste and sprinkle chopped pistachio and press it down.
Fold the plastic wrap. Refrigerate it for 24 hours and then serve it with a cup of tea or coffee.
حلوا ارده یا حلوا شکری
حلوا یکی از سنتی ترین شیرینی ها میباشد که در کشورهای خاورمیانه همچون ایران– ترکیه– کشورهای عربی اطراف خلیج فارس – اروپای شرقی – شمال آفریقا — طرفداران زیادی دارد. حلوا در زبان عربی به معنای شیرین میباشد و بیشتر انواع حلواها دارای بافتی سفت هستند.
حلوا ارده که از خمیر کنجد تهیه میشود یکی از حلواهای بسیار خوشمزه –غنی – مقوی – لذیذ با بافتی ترد و تا حدودی خشک میباشد که با پسته ی خرد شده تزیین میشود.
اردکان در استان یزد مرکز تولید حلوا شکری با کیفیفت بالا هست . گفته شده که حدود 500 سال پیش شاه عباس به دنبال نوغی غذای مقوی و در عین حال ساده برای سربازانش بوده که در عین حال حمل آن آسان باشد و نیاز به گرم کردن نداشته باشد و سر آشپزهای معروف این حلوا را ابداع کردند.
مواد لازم
یک پیمانه و نیم طحینه یا خمیر کنجد
یک پیمانه پودر قند
یک پیمانه شیر خشک قنادی
مقداری پسته ی خرد شده
طرز تهیه
داخل یککاسه ی بزرگ پودر قند را با پودر شیر خشک مخلوط می کنیم. طحینه یا خمیر کنجد را به مواد داخل کاسه اضافه کرده و همه ی مواد را خوب با هم ترکیب میکنیم تا خمیر منسجمی داشته باشیم.
داخل ظرف مورد نظر را با پلاستیک می پوشانیم. و لایهای از مواد حلوا را داخل ظرف پخش میکنیم و با گوشت کوب یا ته یک بطری مواد حلوا را به ته ظرف فشار میدهیم تا خوب حلوا فشرده شود. روی حلوا مقداری پسته ی خرد شده می پاشیم و مجددن لایه ی دیگری از مایع حلوا را ریخته و با گوشت کوب فشار میدهیم و دوباره پسته را روی حلوا پخش می کنیم.
در آخر پلاستیک را روی حلوا جمع میکنیم و ظرف حلوا را به مدت 24 ساعت در یخچال نگه میداریم تا حلوا خودش را بگیرد. روز بعد با یک فنجان جای خوش عِطر یا قهوه آماده ی سرو کردن خواهد بود.
Thank you for the recipe and your introduction.
LikeLike
My pleasure. I am glad you like it.
LikeLike