Homemade Rock Candy

In Iran we serve tea with sugar cubes (Qand قند ) as we say in Farsi , or with rock candy (Nabaat نبات). They are in different colours , flavour and size.

So I decided to make them at home. However I thought it would be difficult or impossible but on the contrary, it was lots of fun and result as you see is gorgeous. I adore my rock candies, they are so cute , colourful and just beautiful. Just you need to be patient

20180128_111346

Ingredients

1 cup water

3 cups sugar

wooden sticks or string

clothespins

jars

food colouring

food flavouring

20180128_123124.jpg

Method

Add a cup of water to a big pot. Start to add a cup of sugar, stir it until dissolve. Then add other cup of sugar and keep stirring until dissolve. Finally add last cup of sugar and stir it until dissolve. Now, turn on the heat and bring to boil the sugar syrup. Then remove it from the heat and let it to cool down.

Now we prepare wooden sticks or string. These sticks and strings are where the sugar will crystallised on. Dipping sticks or string into the syrup and roll it into the sugar. Let them dry entirely.

DSC_0791DSC_0793DSC_0786

Add food colouring to the jars ( and if you want you can add some food flavouring too) I added rose water to one of jars and mint flavour to the other one.

Now, pour sugar syrup into the jars, and give them stir. Now slowly insert wooden stick into the jar. Do not let wooden stick touch the bottom or sides of the jar. For better result is better to use two clothespians to keep sticks in the place.

DSC_0798DSC_0799DSC_0800DSC_0801

Let they sit for about 7 to 14 days because they need time for growing new crystals and do not move them. (The length of time for crystallise is vary, and might be in 3 days or in 14 days so keep monitoring crystals until you are satisfied with the shape and size of rock candy.).After growing crystals take them off but if surface of jars are hard break them with a knife.

Let them dry and voila you have gorgeous rock candies. Sometimes all rock candies do not grow up in same size, some grow more than others.

نبات رنگی چوبی

درست کردن این نبات های رنگی خیلی ساده هست و امروز که آماده شدن واقعن کیف کردم از رنگهای مختلف و قشنگ بودنشون. میشه انواع مختلف این نبات ها رو با با کلی تنوع رنگ و طعم درست کرد. من از مزه ی گلاب و نعنا برای طعم دادن بعضی از نبات ها استفاده کردم و بعضی رو بدون طعم و فقط با اضافه کردن رنگ درست کردم.

فقط موضوع مهم در ساخت نبات در خانه این هست که باید صبوربود. چون بعد از آماده کردن اونها نیاز به مدت زمانی بین 14-3 روز هست. من چند بار این نبات هارو درست کردم و اشتباهاتی داشتم که بالاخره با چند بار تجربه کردن فهمیدم که بهترین نتیجه چطور بدست میاد.

پس فقط صبور باشید

20180128_11064820180128_111332DSC_0227

مواد اولیه

یک پیمانه آب

سه پیمانه شکر سفید

تعدادی لیوان یا بطری شیشه ای

تعدادی خلال چوبی

تعدادی گیره ی لباس

رنگ مجاز خوراکی

طعم مجاز خوراکی

DSC_0225DSC_0238DSC_0239

طرز تهیه

یک پیمانه آب را داخل یک قابلمه ی بزرگ ریخته و یک پیمانه شکر را اضافه می کنیم. هم می‌زنیم تا شکر کاملن حل شود. تا زمانی

که شکر حل نشده پیمانه ی بعدی شکر را نریزید.

سپس پیمانه ی دوم شکر را ریخته و باز هم می‌زنیم تا شکر حل شود .و بالاخره پیمانه ی سوم را اضافه می کنیم. وقتی شکر کاملن حل شد. قابلمه را روی حرارت ملایم میگذاریم تا شربت بجوش بیاد وقتی شروع به جوشیدن کرد قابلمه را از روی حرارت بر می‌داریم و میگذاریم تا شربت خنک شود.

برای درست شدن این نبات ها ما باید از خلال چوبی یا نخ استفاده کنیم چون کریستال شکر روی این خلال ها بزرگ خواهند شد.

تا سرد شدن شربت خلال های چوبی یا نخ را داخل شربت فرو می‌کنیم و در شکر غلط می‌دهیم تا شکر به بدنه ی آنها بچسبد. نکته ی مهم اینکه باید حتمن این شکرها باید کاملن روی خلال خشک شوند وگرنه موقع قرار دادن در شربت شکر فوری فرو خواهد ریخت.

چند قطره از مواد رنگی مجاز خوراکی و طعم دهنده های مجاز داخل لیوان ها ریخته و شربت سرد شده را داخل لیوانها می‌ریزیم و هم می‌زنیم تا رنگ و شربت با هم ترکیب شوند.

حالا هر یک از خلالها یا نخ های شکر ی شده را با یک یا دو گیره ( مانند تصویر) به آرامی داخل یکی از شربت ها میگذاریم. دقت کنید خلالها را طوری داخل لیوان بگذارید که به ته لیوان یا به دیواره های لیوان نچسبند چون ممکن است وقتی نبات درست شد به ته یا کناره ی دیوار بچسبد و جدا کردنش مشکل خواهد بود.

لیوانها را داخل یک سینی چیده و بگذارید برای 14-7 روز بمانند تا نبات ها ساخته شوند.مدت زمان اشاره شده برای درست شدن نبات متفاوت هست و ممکنه در همان 3 روز اول بعضی از نبات ها رشد بیشتری داشته باشند یا برعکس . به همین دلیل باید هر روز لیوانها را چک کنید و وقتی از اندازه و شکل کریستالها راضی بودید به قول معروف زمان درو محصول خواهد بود.

در ضمن می تونید با اضافه کردن آب یا شکر مجدد به شربت های باقیمانده باز هم برای درست کردن نبات استفاده کنید

DSC_0243DSC_0229DSC_0233DSC_0236

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: