Sauteed Spinach with garlic yogurt dip (بورانی اسفناج با ماست سیر دار)

Some people do not like Spinach and even they do not give chance to themselves to taste it, but with this recipe you will have very delicious sauteed Spinach with garlic yogurt dip. It is incredibly simple and light but yet delicious and flavorful dish. This is one of the most tastiest spinach dish that you ever tried:). With this recipe my mother converted many people to spinach eaters 🙂

Most important spice for this dish is turmeric with nice orange colour, is called ‘ Zard Chobe’ in Farsi/ Persian language. Taste and colour of beautiful turmeric not only brings a lovely aroma and colour to the dish but also it’s an anti-inflammatory.

81

Ingredients
400 g Spinach leaves
1 large onion
2 cloves of garlic, grated
3 tbsp cooked yellow split pea
3 tbsp cooked rice
5 tbsp yogurt
1 tsp turmeric
Butter or vegetable oil

Salt and pepper to taste

 

1

How to make it
Cut roots of Spinach leaves. Then wash and rinse Spinach leaves. Place the leaves in a pot, add 50 ml cold water and Cook it for 3 minutes over a medium heat. Remove it from the stove. place the spinach in a colander and let cool. Then chop it finely..

 

234
Peel and finely slice onion. Melt butter in a saucepan over medium heat and add onion. When onion goes golden, add Spinach, cooked rice, fried onion and yellow split peas. Season with salt, turmeric and pepper. Mix well all ingredients together. Cook it for 10 minutes over a low heat.

 

 


Meanwhile in a bowl with yogurt, add grated garlic. Combine together. Place yogurt dip in a plate and pour some Spinach top of it. It is very yummy with a slice of bread.

7.JPG

بورانی اسفناج با ماست و سیر
بعضی از مردم از اسفناج خوششون نمیاد واصلن نمیخوان بخودشون یک شانس بدن و مزه اش رو هم امتحان بکنن. اما از این بورانی اسفناج با ماست و سیر نمیشه گذشت. یادم میاد مادرم با این غذا خیلی ها رو اسفناج خور کرد.
این بورانی یک غذای خیلی ساده و آسون پز هست و در عین حال بسیار خوشمزه . ادویه ی زردچوبه یا زرچوبه که در انگلیسی ” ترمریک” گفته میشه نه تنها طعم و رنگ قشنگی به غذا میده بلکه خواص زیادی داره مثل ضد التهاب بودن- ضد سرطان
برگ های اسفناج رو اگر آبپز کردید آبش رو دور نریزید. می تونید آب اسفناج رو برای رنگی کردن کته یا پلو استفاده کنید و یا کمی آب سیب و لیمو بهش اضافه کنید و بنوشید.

 

 

مواد لازم
چهار صد گرم برگ اسفناج
یک عدد پیاز درشت
دو حبه سیر رنده شده
سه ق غ لپه ی پخته
سه ق غ برنج پخته
جهار پنج ق غ ماست
یک ق چ زردچوبه
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن مایع یا کره

DSC05305

طرز تهیه
اسفناج را شسته و با 50 میلی لیتر آب برای سه دقیقه بپزید. بگذارید خنک شده و خیلی ریز اسفناج را ساطوری کنید.
پیاز را پوست گرفته و خلالی خرد کنید. پیاز خرد شده را در کره سرخ کنید تا طلایی شود.
سپس اسفناج خرد شده – برنچ- و لپه ی پخته را همراه با نمک و فلفل و زردچوبه به پیاز سرخ شده اضافه می کنیم. همه ی مواد را به آرامی با هم مخلوط می کنیم و میگذاریم برای ده دقیقه روی حرارت ملایم بپزند.

تا آماده شدن اسفناج – ماست را با سیر رنده شده مخلوط می کنیم. داخل بشقاب کمی ماست و سیر ریخته و روی آن بورانی اسفناج را می گذاریم. این غذا با نان سرو میشود

esfenaj.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s