Cutelette is Iranian version of meat patty. It is combination of ground beef with potatoes ( whether cooked or row) , onions and spices. They are incredibly tasty. The traditional shape of cutelette is oval but you can make it in round shape as well.
cutelette might be served warm or cold. You can serve it with flat bread or make a beautiful cutelette sandwich with baguette bread.
Ingredients
200 g ground beef
1 onion, grated
2-3 potatoes, cooked and mashed
1 egg
Salt- pepper powder to taste
1 Tsp turmeric
Bread crumbs
Oil
Preparation
Mash cooked potatoes. Grate onion, squeeze out of the juice. Add ground beef, mashed potatoes, grated onion, egg, salt and spice to a big bowl. Mix thoroughly until well blended.
Now, take small portion of meat mixture and put in the palm of your hand and shape them.
Then roll gently in bread crumbs. Repeat will remains of meat mixture, once they are ready, heat the oil in a pan. Oil should be hot and sizzle. Put cutlette in the pan. Let fry one side, flip over to fry other side until golden brown
کتلت گوشت گوساله
کتلت یکی از غذاهای لذید – پرطرفدارایرانی می باشد که بسیار آسان تهیه می گردد وترکیبی خوشمزه از گوشت چرخ کرده– پیاز– سیب زمینی و ادویه ها می .باشد. کتلت را بیشتر به شکل گرد یا بیضی تهیه می کنند. این غذای عالی را میتوان به صورت سرد یا گرم با نان یا به صورت ساندویچ سرو کرد
مادرم همیشه کتلت رو در کنار خوراک لوبیا چینی و ماکارونی پنه سرو میکردن که خیلی خوشمزه میشد . من هم به روش خانوادگی براتون سرو کردم..
مواد لازم
دویست گرم گوشت چرخ کرده گوساله
یک عدد پیاز رنده شده
دو – سه عدد سیب زمینی پخته و کوبیده شده
یک عدد تخم مرغ
نمک -فلفل به میزان لازم
یک ق چ زردچوبه
پودر نان خشک
روغن مایع
طرز تهیه
سیب زمینی های آبپز شده را کوبیده یا رنده کنید. پیاز را رنده کرده و آب پیاز را گرفته و دور بریزید. گوشت چرخ کرده– سیب زمینی کوبیده– پیاز رنده شده – تخم مرغ – نمک و ادویه ها را داخل یک کاسه ریخته و خوب ورز دهید تا همه ی مواد خوب با هم مخلوط شوند.
به اندازه ی مناسب از مخلوط گوشت را در کف دست گذاشته و شکل مورد نظر را به آن دهید. سپس در پودر نان خشک بغلطانید.
روغن را در تابه داغ کنید و کتلت های آماده شده را در روغن سرخ کنید وقتی هر دو طرف به اندازه ی کافی پخته و طلایی شدند سرو کنید.
نوش جان
One thought on “Persian meat patty (کتلت)”