Persian meat patty (کتلت)

Cutelette  is Iranian version of meat patty. It is combination of ground beef with potatoes ( whether cooked or row) , onions and spices. They are incredibly tasty. The traditional shape of cutelette is oval but you can make it in round shape as well.
cutelette might be served warm or cold. You can serve it with flat bread or make a beautiful cutelette sandwich with baguette bread.

19665365_473885226294054_5313868644903830070_n.jpg

Ingredients
200 g ground beef
1 onion, grated
2-3 potatoes, cooked and mashed
1 egg
Salt- pepper powder to taste
1 Tsp turmeric
Bread crumbs
Oil

19748388_473885296294047_777739541401300610_n.jpg


Preparation
Mash cooked potatoes. Grate onion, squeeze out of the juice. Add ground beef, mashed potatoes, grated onion, egg, salt and spice to a big bowl. Mix thoroughly until well blended.
Now, take small portion of meat mixture and put in the palm of your hand and shape them.
Then roll gently in bread crumbs. Repeat will remains of meat mixture, once they are ready, heat the oil in a pan. Oil should be hot and sizzle. Put  cutlette  in the pan. Let fry one side, flip over to fry other side until golden brown

 

 

4b

کتلت گوشت گوساله
کتلت یکی از غذاهای لذید – پرطرفدارایرانی می باشد که بسیار آسان تهیه می گردد وترکیبی خوشمزه از گوشت چرخ کردهپیازسیب زمینی و ادویه ها می .
باشد. کتلت را بیشتر به شکل گرد یا بیضی تهیه می کنند. این غذای عالی را میتوان به صورت سرد یا گرم با نان یا به صورت ساندویچ سرو کرد

مادرم همیشه کتلت رو در کنار خوراک لوبیا چینی و ماکارونی پنه سرو میکردن که خیلی خوشمزه میشد . من هم به روش خانوادگی براتون سرو کردم..

19748480_473885376294039_7807931333969073608_n.jpg


مواد لازم

دویست گرم گوشت چرخ کرده گوساله

یک عدد پیاز رنده شده

دو – سه عدد سیب زمینی پخته و کوبیده شده

یک عدد تخم مرغ

نمک -فلفل به میزان لازم

یک ق چ زردچوبه

پودر نان خشک 

روغن مایع

19642451_473885562960687_6331940997390355336_n

طرز تهیه
سیب زمینی های آبپز شده را کوبیده یا رنده کنید. پیاز را رنده کرده و آب پیاز را گرفته و دور بریزید. گوشت چرخ کردهسیب زمینی کوبیدهپیاز رنده شده – تخم مرغ – نمک و ادویه ها را داخل یک کاسه ریخته و خوب ورز دهید تا همه ی مواد خوب با هم مخلوط شوند.
به اندازه ی مناسب از مخلوط گوشت را در کف دست گذاشته و شکل مورد نظر را به آن دهید. سپس در پودر نان خشک بغلطانید.
روغن را در تابه داغ کنید و کتلت های آماده شده را در روغن سرخ کنید وقتی هر دو طرف به اندازه ی کافی پخته و طلایی شدند سرو کنید.
نوش جان

19732267_473885519627358_998630152265770254_n19732276_473885466294030_2954010928333007876_n19748464_473885579627352_4510168453343525405_n19748480_473885376294039_7807931333969073608_n19748644_473885399627370_6126071288087885689_n19748900_473885422960701_361450071527366634_n19756475_473885699627340_6263311288381413970_n19875348_473885622960681_806753044527611686_n19884283_473885386294038_8316252596237493722_n19894879_473885482960695_8676057384013580158_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s