Bird Shaped Breads

I love💖💖 home made breads. When you make your breads you will never go back to buying them. I have shared plenty of my bread recipes from flavoured breads with garlic, onion, olive, to quick breads, and to be honest with you Nothing is better than to have home made fresh and warm bread specially in a miserable cold weather. These cute bird shape bread rolls are so easy to make.

41
33

Ingredients

600 g all purpose flour

250 ml warm water

80 ml olive oil or other veg oil

1 tbsp sugar

1 tsp salt

1 tsp dry yeast

Method

Sift the flour in a large bowl. Add water and yeast to the centre of the bowl, add a little bit of flour to the water. Whisk it well. Cover the bowl with a kitchen towel and leave it in a warm place for 30 minutes until yeast to activate.

2

Now add sugar, salt and oil to the flour and mix all ingredients together well and knead it for 10 minutes until have a smooth dough.

Drop oil in the bowl, place the dough inside the bowl. Cover it with a wet kitchen towel and leave it in a warm place for 2 hours.

Preheat the oven to 180c degree.

After 2 hours, the dough is double in size and now knead the dough again and then divide it into small pieces (each one 55g).

Take a ball and roll it with your hand, like a long cigarette or sausages.. Make sure that sides are thicker, so just roll out the middle . For making a bird shape bread,tie the dough into a knot ( as you see in the photos).

Make one end a tale by pressing the fork or by a scissor ( as you see in the photos).

Instruction for making two birds is same, and by following photos you will learn it.

Make other end a head and a beak. For bird’s eye using a tooth piece and pierce the dough, leave it like that or fill the eye with raisins or sesame seeds. Arrange all bread shaped dough on a lined baking tray.

Transfer the baking tray into the oven along with a bowl of boiled water inside the oven, to keep breads moist. Then bake for 20-25 minutes. Once they are ready, brush with olive oil or other vegetable oil and serve it.

32
42.JPG
35
36
41
40
DSC_0110
cover
bite
DSC_0455
DSC_0121
43
37
38
39
20180222_133936

نان گنجشکی

این نانهای گنجشک شکل که خیلی قشنگ و بامزه هستن جزو رسوم مردم روسیه هست که در ماه مارس این نونهای پرنده شکل رو بپزن.بنظر من نون خونگی یک چیز دیگس. وقتی یکبار در خونه نون بپزید شاید دیگه هیچ‌وقت نخواهید از بیرون نون بگیرید. مخصوصن پختن نون گرم و تازه تو یک روز سرد زمستونی خیلی می چسبه.

شکل دادن به نون پرنده شکل اصلن سخت نیست و باید خمیر رو گره زد که در پایین همراه با عکس توضیح دادم. برای چشم پرنده هم میشه از کشمش – زرشک یا دانه ی فلفل استفاده کرد و برای نوک پرنده هم میشه خود خمیر رو به شکل نوک در آورد و یا با بادام شکل نوک را بوجود آورد. این نونها در مرحله ی پخت خیلی زود خشک میشن برای جلوگیری از این موضوغ باید زمان پخت نان یک‌ کاسه ی آبجوش در طبقه ی پایین فر گذاشت که همراه با نانهای در حال پخت باشه و بخار آب باعث نرم ماندن نون میشه.

مواد لازم

ششصد گرم آرد همه منظوره

دویست و پنجاه گرم آب ولرم

هشتاد میلی لیتر روغن زیتون و یا روغن گیاهی

یک ق غ شکر

یک ق چ نمک

یک ق چ خمیر مایه خشک یا پودر یست

طرز تهیه

آرد را داخل یک‌کاسه الک می کنیم. آب ولرم و خمیر مایه ی خشک را وسط کاسه ریخته و هم میزنیم. روی کاسه را برای نیم ساعت با دستمال می پوشانیم و در یک جای گرم قرار می‌دهیم تا خمیر مایه فعال شود یعنی سطح خمیر مایه کف کند.

وقتی خمیر مایه حاضر شد- نمک – روغن و شکر را به مواد داخل کاسه اضافه می‌کنیم و همه ی مواد را هم می‌زنیم و ورز می‌دهیم: تقریبن ده دقیقه- تا خمیریکدستی داشته باشیم .

داخل کاسه کمی روغن ریخته و خمیر را داخل کاسه میگذاریم و رویش را با یک دستمال مرطوب می پوشانیم و در یک جای گرم برای دوساعت میگذاریم بماند تا حجم خمیر دو برابر شود.

بعد از دو ساعت که خمیرآماده شد – فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم میکنیم. سپس خمیر را به چانه های کوچک تقسیم می‌کنیم : هر چانه 55 گرم

یکی از چانه ها را برداشته و بین دو دست می غلطانیم تا به صورت سوسیس یا یک سیگار بلند در بیاید. دو سر خمیر باید پهن تر باشد برای همین فقط بخش وسط خمیر را باید بین دو دست غلت داد :مطابق تصویر

ما دونوع نان درست خواهیم کرد: تک پرنده و پرنده دوقلو. برای شکل دادن به تک پرنده می بایست وقتی خمیر به درازی یک سوسیس آلمانی شد آن را گره زد. یک سر خمیر گره خورده – سر پرنده خواهد شد و سر دیگر دم آن.

دم پرنده را اول با انگشت فشار دهید تا خمیر پهن شود. سپس میتوان با گذاشتن چنگال روی دم و فشار دادن خمیر درست کرد:مطابق تصویر

و یا با قیچی بخش دم را چند برش داد (مطابق تصویر). برای سر پرنده هم با دو انگشت خمیررا کمی گرد کنید و بعد مطابق تصویر زیر از همان خمیر سر کمی به بیرون بکشید تا نوک درست شود. برای چشم میتوان از دانه فلفل یا کشمش استفاده کرده و در دوطرف سر قرارداد و برای نوک با قیچی آن را برش میدهیم.

برای درست کردن دو پرنده هم مثل روش قبلی دو خمیر را رول کرده و به اندازه یک سوسیس آلمانی در میاوریم. سپس مطابق تصاویر زیر آنها را گره میزنیم :مطابق تصویر.

برای پرنده های دوقلو هم دم- چشم و نوک درست میکنیم.

داخل فر یک‌کاسه پر از آب گرم قرار داده و خمیرهای آماده شده رادرون فر میگذاریم تا به مدت 25-20 دقیقه پخته شوند.

وقتی از فر خارج شدندروی آن‌ها را روغن زیتون یا هر روغن مایع دیگری می‌زنیم.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “Bird Shaped Breads

  1. What is traditional explanation for this double headed birds? The same birds are being baked in my local villages in Slovenia in Europe, but people don’t remember where this tradition came from….

    Like

    1. Good question. I just baked double headed bird shape bread, because it looked nice and was fun. But i know in some religions it is like a tradition to bake bird shape breads as birds are symbol for Mercy . 🙂 Sorry i do not know more reasons .

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: