This is one of traditional Azerbaijani stew from Ardebil an ancient and beautiful city in Iran on neighbouring Caspian sea. The key point in making this stew is using lots of fried onions that should be very finely sliced.
Ardebil is known for it’s trade in honey and carpet. Twenty two sites in Iran are inscribed on the list of the Worlds Heritage sites. One of them is located in Ardebil.
Ingredients
- 300g chicken or red meat
- 2 large onions, finely sliced
- 1 cup black eyed beans
- 10 dried prunes
- ½ tsp turmeric
- ½ tsp cinnamon
- 3 tbps lemon or verjuice
- 2 tbps Persian saffron water
- Salt and pepper to taste
- Vegetable oil
Method
Cook black eyed beans one day before. Heat the oil in a pan and fry onions until golden brown. Saute chicken meat, add turmeric, cinnamon, season with salt and pepper.
Then add cooked beans, prunes, fried onions, saffron water, lemon or verjuice and at the end, 2 cups of water to the chicken and leave to seamer until meat is cooked and tender.
Serve it with rice.
ترشی قورمه
ترشی قورمه یا ترشی قورما یکی از خورش های محلی اردبیلی هست که معمولن در فصل سرما و یا در ماه مبارک رمضان برای سحری با پلو یا کته سرو میشه. خوشمزه گی این خورش به فراوانی پیاز داغ آن هست که باید بسیار ظریف و نازک خلالی خرد شده باشه. ..
اردبیل در نزدیکی دریای خزر واقع شده و شهرت زیادی برای عسل سبلان و تجارت فرش و قالی دارد. 22 محوطه ی باستانی ایران از سوی سازمان یونسکو جزو میراث جهانی ثبت شده است که یکی از آنها مقبره ی شیخ صفی الدین اردبیلی می باشد.
مواد لازم
سیصد گرم گوشت مرغ یا گوشت قرمز
دو عدد پیاز درشت خلالی خرد شده
یک پیمانه لوبیا چشم بلبلی پخته شده
ده عدد آلوچه
نصف ق چ زردچوبه
نصف ق چ دارچین
3 ق غ آبلیمو یا آبغوره
دو ق غ آب زعفران
نمک و فلفل به میزان ل
روغن مایع
طرز تهیه.
لوبیا ها را از شب قبل خیسانده و می پزیم. پیاز ها را در روغن سرخ میکنیم تا خوب طلایی و خوشرنگ شوند. گوشت ها راهمراه با زردچوبه – دارچین – نمک و فلفل تفت می دهیم.
سپس لوبیای پخته – آلوها – پیاز سرخ شده– آب زعفران– آبلیمو یا آبغوره و در انتها دو پیمانه آب به مرغ اضافه کرده و میگذاریم تا پخت کامل مرغ روی حرارت باشد.
این خورش خوشمزه را با برنج سرو می کنیم.