Poppy seeds cake with lemon curd

A lovely classic poppy seeds cake, is filled with lemon curd and whipping cream would be a perfect dessert.

DSC_0804DSC_0819

Ingredients

  • 1 ¾ cups all purpose flour
  • 3 tbsp poppy seeds
  • ¼ tsp salt
  • ¼ tsp baking soda
  • 1 ½ tsp baking powder
  • lemon zest of 2 lemons
  • ¾ cup sugar
  • 1/3 cup butter, softened
  • 3 eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/3 cup oil
  • ½ cup buttermilk
  • Lemon curd
  • whipping cream

DSC_0781

Method

Preheat the oven to 180C.

In a bowl mix flour with baking powder, baking soda, salt, poppy seeds and lemon zest and set aside.

In other bowl, combine butter with sugar. Break the egg one at a time and add to the mixture. After eggs, add vanilla extract and vegetable oil and mix well. Add some of flour then add butter milk and again add remains of flour.

Grease the baking pan with butter. Pour the flour mixture into the pan and bake for 50 minutes.

Once cake is ready, let it cool. Cut it in half. Spread the lemon curd over each half. Then spread the cream over the lemon curd. Put one half over the other one. Cover surface of the cake with cream. Sprinkle poppy seeds and serve it.

کیک  با دانه ی خشخاش و کرم لیمو

یک کیک اسفنجی خوشمزه با دانه ی خشخاش – کرم لیمو و خامه.

DSC_0793DSC_0795

مواد لازم

یک و سه چهارم پیمانه آرد همه منظوره

سه ق غ دانه خشخاش

یک چهارم ق چ نمک

یک چهارم ق چ بیکینگ پودر

یک و یک دوم ق چ بیکینگ سودا

پوست رنده شده ی دو لیموترش

سه چهارم پیمانه شکر

یک سوم پیمانه کره ی نرم شده

سه تخم مرغ

یک ق چ عصاره وانیل

یک سوم پیمانه روغن مایع

یک دوم پیمانه باتر میلک یا کره شیر

کرم لیمو

خامه

طرز تهیه

فر را با دمای 180 درجه ی سانتیگراد گرم کنید.

داخل یک‌کاسه آرد را با بیکینگ پودربیکینگ سودانمک و دانه‌های خشخاش و پوست رنده شده ی لیمو هم می زنیم.

DSC_0800DSC_0802

در یک‌کاسه ی دیگر کره و شکر را با هم همیزنیم. تخم مرغ ها را دانه دانه با مایع شکر مخلوط می کنیم. سپس عصاره ی وانیل و روغن مایع را اضافه کرده و باز همه ی مواد را با هم مخلوط می کنیم. مقداری از آرد و باتر میلک را به مواد بالا میفزاییم و در انتها باقی آرد را اضافه می‌کنیم و همه ی مواد را خوب با هم ترکیب می کنیم.

قالب کیک را چرب می‌کنیم و مایع کیک را داخل قالب ریخته و آن را داخل فر قرارداده برای 50 دقیقه تا بپزد. وقتی کیک آماده شده از فر خارج کرده و میگذاریم سرد شود و بعد کیک را به دو نیم برش می دهیم. روی هر برش مقداری کرم لیمو پخش می‌کنیم و روی کرم را هم با خامه می پوشانیم. سپس یکی از نیمه ها را روی دیگری میگذاریم و روی سطح کیک را هم با خامه پوشش می‌دهیم و روی خامه هم دانه‌های خشخاش را می پاشیم.

کیک آماده هست . مزه ی لیمویی کیک با دانه‌های خشخاش و خامه یک عصرانه ی کامل برای شما خواهد بود.

DSC_0845DSC_0807DSC_0828DSC_0844DSC_0835DSC_0826DSC_0817DSC_0840DSC_0840DSC_0823DSC_0812DSC_0814

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s