Baghala ghatogh باقالا قاتوق is a northern Iranian speciality dish in Gilan and Mazandaran provinces. Traditionally it made beans, dill, poached eggs and spiced with turmeric.
For making this dish needs a type of beans called ‘Pache baghali’ but out of Iran it’s difficult to fine it, so ‘Fava beans or broad beans’ are good substitute.
Baghal ghatogh, is a vegetarian dish. Northern part of Iran is called ‘ Shomal=North’. So northern part of Iran is located near Caspian sea. It’s a beautiful green land with famous Persian rice and tea fields and forests.
North of Iran is one of favourite destinations for summer time with amazing nature, clean weather far from air pollution and loads of beautiful villas for rent. People are so friendly and welcoming with tasty meals such as baghal ghatogh.
Ingredients
- 250 g Fava beans (broad beans), shelled and peeled
- 50 g fresh or dried dill, finely chopped
- 30 g butter
- 3 cloves garlic, grated
- 2-3 whole eggs
- 1 tsp turmeric
- Salt and pepper to taste
- Oil
Preparation
Melt the butter in a skillet over medium heat. Sauté grated garlic for 1 minute. Add fava beans and sauté five minutes.
Add chopped dill, turmeric, salt and pepper. Fry 2-3 minutes.
Add 2 cups of water, bring it to a boil. Reduce heat, cover the pot with a lid and simmer for 20 minutes. In last 10 minutes, crack the eggs into the stew and cook until eggs are cooked.
Baghala ghatogh can be served either with steamed rice or flat bread. Serve one whole poached egg on top of each serving dish.
Hope you enjoy this healthy- easy and delicious beans stew.
باقالا قاتق
باقالا قاتق یک خورش سنتی از شمال ایران ( استان های گیلان و مازندران) می باشد. باقالا قاتق با یک نوع لوبیا معروف به ” پاچه باقالی” تهیه میشود اما اگر خارج از ایران باشید بعضی اوقات پیدا کردن این لوبیا مشکل هست و باقالی سبز جایگزین مناسبی برای این خورش خوشمزه هست.
باقالا قاتق یک غذای مناسب برای افراد گیاهخوار میتونه باشه.
مواد لازم
دویست و پنجاه گرم باقالای پوست گرفته
پنجاه گرم شوید خشک یا تازه ی خرد شده
سی گرم کره
سه حبه سیر رنده شده
دو سه عدد تخم مرغ
یک ق چ زردچوبه
نمک و فلفل به میزان نیاز
طرز تهیه
کره را در یک تابه آب کرده و سیر رنده شده را 1 دقیقه تفت می دهیم. لوبیا ها را اضافه می کنیم و 5 دقیقه آنها را تفت می دهیم. سپس شوید خرد شده – زردچوبه – نمک و فلفل را اضافه می کنیم و3-2 دقیقه سرخ می کنیم. در انتها 2 پیمانه آب را روی مواد سرخ شده می ریزیم و با حرارت ملایم برای 20 دقیقه خورش را می پزیم. در 10 دقیقه ی آخر تخم مرغ ها را شکسته و داخل خورش می ریزیم . در قابلمه را گذاشته تا تخم مرغ ها بپزند.
باقالا قاتوق را میتوان با کته و یا با نان سرو کرد.