Persian Campfire Halva

Halva حلوا means ‘ sweet شیرینی’ in Arabic language and is a kind of sweet, dense and rich dessert, usually made with plain flour – wheat flour – rice, sesame paste and semolina flour but might be made with vegetables such as carrots or pumpkins as well, mixed with sugar, saffron, rose water, cardamom or cinnamon.

DSC_0132.JPG

Halve  is one of the most favourite desserts in the Middle East countries such as Iran, Turkey, Arabic countries around the Persian Gulf and even in North Africa and East Europe.

For making halva apart from vegetable oil we add butter or ghee as well, because butter or ghee gives nice flavour.

DSC_0124.JPG

Ingredients

1 cup wheat flour

1 cup plain flour

½ cup Ghee

½ cup sunflower oil

For syrup

1 ½ cups sugar

2 cups water

3tbsp of rose water

1 tbsp saffron water (steamed saffron: from 1/4 ground saffron dissolved in 1tbsp of hot water)

1 tsp grounded cardamom ( optional)

Method

For making fire flames chocolate: Melt the candy butter over a bain marie. Spread on parchment paper until dried. Use a knife or toothpick and cut out different sizes of flame shape chocolate. Once you created flames, fridge them until halva get ready.

Now, Place a saucepan over low heat and add two different types of flours . Stir flour continuously, so that it will not burn. Keep stirring until it turns into brown colour (it would take about 30-40 minutes).

Now add Ghee and vegetable oil and combine flour with oil well. Keep stirring and cook it for next 10 minutes. Remove the saucepan from the heat.

In another pot, add the sugar to 1 ½ cups of water, and bring it to a boil. Add Saffron water, rose water and cardamon. Give a stir and after 5 minutes remove it from the heat.

Pour the hot syrup slowly over the cooked flour mixture: be careful, not to pour all syrup at once.Keep stirring for2-3 minutes. Make sure flour and syrup are mixed well together and become dense. Now halva is ready to serve. You might serve it on a plate or make it like tiny balls, or like me make campfire halwa and decorate with chocolate flames or fold a wrap with tortilas and cut it into pieces. All are equally delicious and beautiful.

DSC_0120
DSC_0122
DSC_0128
DSC_0127
DSC_0130
DSC_0132
DSC_0142
DSC_0133
DSC_0134
DSC_0135
DSC_0136
DSC_0145
DSC_0138
DSC_0139
DSC_0142
DSC_0144
DSC_0149
DSC_0152
DSC_0153
DSC_0155
DSC_0156
DSC_0158
DSC_0159
DSC_0162
DSC_0163
حلوای آماده ی سرو


طرز تهیه حلوا با تزیین بوته آتش

حلوا در زبان عربی به معنی ؛ شیرین؛ می‌باشد و یک نوع دسر شیرین و مقوی هست که از تفت دادن آرد سفید- آرد گندم – آرد برنج یا سمولینا در کره و ترکیب اون با شیره و شربت درست میشه. ادویه های طعم دهنده به حلوا متنوع هستند و میشه از زعفران- هل- دارچین – گل سرخ یا گلاب نام برد.
حلوا از دسرهای مورد علاقه در بسیاری از کشورهای خاور میانه مثل ایران- ترکیه – کشورهای عربی اطراف خلیج فارس و حتی در شمال آفریقا و بعضی از کشورهای اروپای شرقی هست. این دسر خوشمزه و مقوی رو معمولن در مناسبتهای خاص بیشتر تهیه میکنن.
طرز تهیه ی شعله های شکلاتی و گل های حلوایی رو هم مرحله به مرحله با تصاویر به اشتراک گذاشتم. خیلی کار زیبایی میشه و نه تنها بزرگسالان بلکه بچه ها هم خیلی خوششون مید

مواد لازم

یک پیمانه آرد سفید

یک پیمانه آرد سبوس دار گندم

نصف پیمانه روغن جامد که عِطر خیلی خوبی به حلوا می‌دهد

نصف پیمانه روغن مایع

مواد لازم برای شربت

یک و یک دوم پیمانه شکر

دو پیمانه آب

سه ق غ گلاب

یک ق غ زعفران دم کردم: یک ق غ زعفران دم کرده: یک چهارم ق چ پودر زعفران دم شده در یک ق غ آب داغ

یک ق چ پودر هل: که اختیاری می باشد

طرز تهیه

اول از همه باید توضیح بدم که برای نشان دادن حلوا به صورت بوته آتش- از شکلات های آب شده استفاده کردم و آن را به شکل شعله های آتش برای تزیین روی حلوا بکار بردم. روش آب کردن شکلات به این ترتیب می باشد:. شکلات رنگی را با روش بن ماری آب می‌کنیم و روی کاغذ روغنی آشپزخانه پهن می‌کنیم و میگذاریم تا سرد و خشک بشه و بعد با استفاده ازکارد ورقه ی شکلات رو به صورت شعله های آتش برش دادم. وقتی برش تمام شد گذاشتم در یخچال تا سفت شوند..

برای تهیه ی حلوا : تابه را روی گاز با حرارت پایین گذاشتم و آردهارو داخل تابه و به صورت خشک (بدون روغن) تفت دادم. آرد را باید مرتب هم زد که نسوزد . وقتی رنگ آرد کمی تیره شده که معمولن بعداز حدود 40-30 دقیقه اتفاق میفتد. سپس روغن جامد و مایع رابه آرد تفت داده افزوده وبه آرامی آرد را با روغن مخلوط میکنیم. خمیر آماده شده را برای ده دقیقه با روغن تفت داده و از روی حرارت بر میداریم.

در یک قابلمه جداگانه شکر را در یک و یک دوم پیمانه آب حل می‌کنیم و میگذاریم به مرحله ی جوشیدن برسد. بعد زعفران دم کرده – گلاب و هل را اضافه میکنیم و برای5 دقیقه ی دیگرشربت را روی حرارت جوشانده و حالا شربت حاضره.

شربت را کم کم روی حلواریخته و دو سه دقیقه حلوا را با شربت هم می‌زنیم تا حلوا به به غلظت لازم برسد. شاید نیازی به ریختن همه ی شربت روی حلوا نباشد به همین دلیل شیره حلوا را می بایست کم کم به حلوا اضافه کرد.

روش و طرز سرو حلوا سلیقه ای هست. همونطور که در تصاویر می‌بینید من حلوا رو به صورت‌های مختلف سرو کردم. یک‌جا با نان لواش مثل لقمه درست کردم ویا حلوا را به شکل تو پک های کوچک در آوردم و مثل تلی از چوب که برای درست کردن آتش در پیک نیک درست میکنند روی هم چیدم و از شکلات ها ی آب شده‌ای که در بالا ملاحظه کردید به شکل شعله ها ی آتش درست کردم روی حلوا گذاشتم.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

This, that and the other thing

Looking at life through photography and words

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

This, that and the other thing

Looking at life through photography and words

%d bloggers like this: