Pide pizza

Pide is delicious Turkish speciality, a kind of Turkish flatbread with a boat shape. Pide dough is very simple and easy to make. . Pide is one of the popular and comfort foods in Turkey. Pide can be made with different variety of toppings such as ground meat, cheese, sausages, eggs, …

 

DSC_0972

Ingredients for the dough

  • 300 g strong white flour
  • 14 g dried yeast
  • 1 cup warm water
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp salt

DSC_0933.JPG

For topping

  • 200 g grounded beef
  • 1 grated onion
  • Salt and pepper to taste
  • Paprika
  • 1 tbsp tomato paste
  • Shredded cheddar cheese
  • Half of sliced onion
  • Handful black olives, pitted

DSC_0934.JPG

Method

In a bowl with yeast and sugar, pour in ½ cup of warm water. Stir and set aside until yeast to be activated with bubbly foam on the surface ( it will take about 10 minutes).

In a large bowl, mix flour with salt. Pour in the olive oil and yeast mixture. Mix together. Then slowly pour water. Combine with your hand until all ingredients come together and you have a dough.

 

Place the dough on a floured surface and knead the dough for 3-5 minutes, until you reach to a soft and smooth dough. Drop some olive oil into the bowl and place the dough in it. Cover the bowl with kitchen towel and leave for 2 hours to rise and double in size.

Meanwhile, we prepare our filling. In a bowl we mix meat with onion, tomato paste and season with salt and pepper and paprika. Heat the oil in the pan. Add meat mixture and fry it. One of the topping is ready.

 

Pre heat the oven to 220 C.

Once the dough is risen. Place it on a floured board and cut the dough into 2 equal pieces. Using a rolling pin and roll the dough balls into oval shapes or boat shape. Dough should be very thin.

Now brush surface of the oval shaped dough with butter. Spread the meat mixture evenly over the dough, leaving about 2 cm at the edges with no filling. Fold in the sides and squeeze the oval dough each end to make it pointy.

 

Spread cheddar cheese, onions and black olives over the other dough too. Brush the edges of dough with melted butter. Bake for 15-20 minutes until the pides are golden brown and cripsy at the edges.

Once the pide is ready,  brush the melted butter all over the cooked pide edges  again and cut into slices and bon apetite.

 

پیتزای پیده

پیده یکی از غذاهای خوشمزه ی ترکیه ای هست. یک نوع نان مسطح قایقی شکل. خمیر پیده خیلی آسان و سریع تهیه میشه. پیده یک از محبوب‌ترین و خوشمزه ترین غذاهای ترکی هست که انواع مختلفی داره ولی قدیمی ترین نوع این پیتزای ترکی با گوشت چرخ کرده تهیه میشه.

پیده انواع گوناگونی داره و با گوشت چرخ کرده – سوسیسسبزیجات – پنیر – تخم مرغ ….. درست میشه.

 

مواد لازم برای تهیه خمیر پیده

سیصد گرم آرد سفید

چهارده گرم پودر یست

یک پیمانه آب گرم

سه ق غ روغن زیتون

یک ق چ شکر

یک ق چ نمک

DSC_0962

مواد لازم برای روی پیده

دویست گرم گوشت چرخ کرده

یک عدد پیاز رنده شده

نمک و فلفل به میزان لازم

پودر پاپریکا به میزان نیاز

یک ق غ رب گوچه فرنگی

مقداری پنیر چدار رنده شده

نصف پیاز

مقداری زیتون سیان بدون هسته

DSC_0963.JPG.

طرز تهیه

داخل یک‌کاسه پودر یست و شکر را با نصف پیمانه از آبگرم مخلوط کرده و برای 10 دقیقه روی خمیر مایه را پوشانده و میگذاریم فعال شود یعنی سطح خمیرمایه باید حبابی و کف مانند گردد.

داخل یک‌کاسه ی بزرگ آرد و نمک را هم می زنیم. سپس روغن زیتون و خمیر مایه ی آماده شده را اضافه کرده و هم می زنیم. سپس کم کم باقی آب گرم را به آرد اضافه کرده و همه ی مواد را با هم هم میزنیم تا خمیر یک‌دست شود.

.DSC_0976.JPG

خمیر را روی سطح آردی قرار داده و 5-3 دقیقه خمیر را ورز می‌دهیم تا یک خمیر نرم داشته باشیم. کمی روغن زیتون داخل کاسه ریخته و خمیر آماده شده را داخل کاسه قرار می دهیم. روی کاسه را با حوله پوشانده و میگذاریم خمیر در یک محیط گرم برای دوساعت بماند تا پف کرده و دو برابر شود.

در این میان مواد روی پیتزا را آماده می کنیم: داخل یک ظرف گوشت و پیاز را با رب گوجه‌فرنگی – نمک – فلفل و پاپریکا مخلوط می کنیم. داخل تابه روغن را گرم کرده و مواد گوشتی را در تابه سرخ می کنیم.

فر را روی حرارت 220 درجه سانتیگراد گرم می کنیم.

DSC_0977.JPG

وقتی خمیر آماده شد. روی سطح آردی خمیر را گذاشته و به دو یا چهار قسمت برش می دهیم. با استفاده از وردنه یکی از خمیر ها را به شکل بیضی باز می‌کنیم . خمیر را به اندازه‌ای باز کنید که خیلی نازک شود.

روی خمیر مقداری کره ی آب شده می زنیم. مواد گوشتی را روی سطح خمیر می‌ریزیم بطوریکه به اندازه ی دو سانتی‌متر از لبه ها ی اطراف خمیر فاصله داشته باشد. سپس لبه های خمیر را مطابق تصاویر تا کرده و دو سر خمیر را به صررت گرد درمی آوریم.

خمیر دوم را هم به همین صورت باز کرده و روی آن را با پنیرپیاز و زیتون می پوشانیم. روی لبه های پیتزا کمی کره زده و داخل فر قرار می‌دهیم تا برای 20-15 دقیقه بپزند.

وقتی پیده آماده شد مجددن روی لبه ها کره ی آب شده زده و پیده را به قسمت‌های کوچک برش داده و سرو می کنیم.

DSC_0968DSC_0969DSC_0970DSC_0972DSC_0974

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: