Qazvin in NW of Tehran, is one of ancient cities of Iran. Qazvin was capital of the Persian Empire under Safavids for 57 years.
Nowadays, this city is one of important cultural and tourism centre in Iran due to archaeological sites, fortifications, monuments, ……. and beautiful sights and for its carpet patterns, poets, pistachio gardens and Sweets such as Baklava.
Name of my recipe is Demaaj or Dumaaj that is a traditional cold food in Qazvin and Tabriz. Dumaaj is a light, traditional and different food. When weather gets warmer, this food would be one of amazing cold food recipes for summer time.
Deemaaj is combination of Persian naan Lavash with aromatic fresh herbs, plain yogurt, cream and walnuts.
Recipe for this food is slightly different area by area. Deemaj is one of healthy foods for Iftar in month of Ramadan. One of essential ingredients for deemaaj is Persian naan Lavash. If you do not have access to this bread, tortillas bread would be good substitute.
Other ingredient is Iranain Paneer ( cheese) , and good substitute for cheese also would Greek cheese.
Preparing this food is very cheap and easy. You can store it for several days in the fridge. I recommend you to try this refreshing and light meal for a warm summer afternoon.
Ingredients
- 1 large Persian Lavash naan bread ( 2 tortillas bread)
- 2 medium cucumber, finely chopped
- 4-5 spring onions, finely chopped
- Small bunch of each herbs includes: dill, chives, mint, coriander, parsley, tarragon
- 100 g chopped walnuts
- 100 g Feta cheese, crumbled
- 100 g butter or clotted cream
- 4 tbsp Greek yogurt
- ¾ of a cup water
- 1 tsp paprika
- Salt and pepper to taste
Instructions
Break the bread into small pieces and toast it in a pan until crunchy.
Add water to the yogurt and season with salt- pepper and paprika. Whisk it well until you have a thick liquid.
Now, mix yogurt mixture with cream or butter and crumbled cheese. Next, in a large bowl with chopped herbs, cucumber, bread and chopped walnuts, add yogurt mixture and gently combine all ingredients together.
Allow to set in the fridge for 2 hours until firm, then give mini ball shapes and serve it. You can store this lovely bites fresh for few days in the fridge.
دویماج
قزوین در شمال غرب تهران یکی از شهرهای باستانی ایران زیبا ست که در زمان صفویان به مدت 57 سال پایتخت ایران بود. قزوین برای داشتن پسته – شیرینیهای لذیذ از جمله باقلوا– طرح قالی و شعرو شاعری معروف می باشد.
دیماج یک عصرانه هست که از ترکیب کردن نان خشک با سبزیجات معطر و پنیر و دوغ درست میشه.
دیماج/دویماج یا دیگماژ یک غذای سبک – سنتی و متفاوت با عطرو و طعم فوقالعاده خوش مخصوص فصل گرما و تابستون هست که در قزوین وتبریز تهیه میشه.البته این عصرانه هم مثل بسیاری از غذاها منطقه به منطقه با کمی تغیر در مواد اولیه درست میشود مثلن در بعضی از دستورها از پیاز سرخ شده و زردچوبه استفاده میشه.
دیماج رو معمولن برای سیزده بدر درست میکنن و در فصل تابستون به عنوان عصرانه – و در ماه مبارک رمضان برای افطار هم تهیه میشه.
نان لواش خشک یکی از مواد اولیه ی و مهم این عصرانه هست که در صورت عدم دسترسی به نان لواش ایرانی نان تورتیا گزینه ی مناسبی خواهد بود.
پنیر محلی ماده ی دیگری هست که در دیماج بکار میره که در صورت عدم دسترسی به آن میشه از پنیر لیقوان – یا پنیر یونانی هم استفاده کرد.
دویماج خیلی کم هزینه هست و تا چند روز میشه در یخجال نگه داری کرد و هر وقت احساس ضعف یا گرسنگی داشتید می تونید فوری یک لقمه بردارید و میل کنید هم خنکه هم خوش عِطر و بو.
موضوع دیگه در مورد دیماج نحوه ی سرو کردنش هست: به صورت سنتی دیماج رو با دستتون لقمه کرده و میل میکنید ولی اگر دیماج رو بعد از تهیه کردن چند ساعت در یخچال نگه دارید خودش را میگیرد و می تونید به صورت لقمه های کوچک و آماده در بیارید.
به شما توصیه میکنم حتمن دیماج رو امتحان کنید چون واقعن با طعمی متفاوت و خوش و عِطر و بو برای یک عصر گرم تابستونی مناسبه.
مواد لازم
دو عدد نان تورتیا
دو عدد خیار کوچک
چهار پنج ساقه پیازچه
یک دسته کوچک ازهر سبزی شامل: شوید– تره – نعنا – ریحان – جعفری– گشنیز– تلخون تازه یا کمی تلخون خشک
صد گرم گردوی خرد شده
صد گرم خامه یا کره
صد گرم پنیر محلی خرد شده
چهار ق غ ماست
سه چهارم پیمانه آب
نمک و فلفل به میزان لازم
یک ق چ پاپریکا
طرز تهیه
نان لواش خشک را ریز خرد کنید . اگر خشک نیست میتوانید بعد از خرد کردن داخل تابه برشته کنید تا خشک شود. سبزیها و خیار را ریز خرد کنید. ماست را با نمک– فلفل– پاپریکا و همراه با سه چهارم پیمانه آب مخلوط کنید تا دوغ غلیظی درست بشه. داخل یککاسه دوغ را با خامه و پنیر خرد شده مخلوط می کنیم.
سبزیجات خرد شده – نان و گردوی خرد شده رابا دوغ مخلوط میکنیم و همه ی مواد را با دست خوب هم میزنیم تا همه ی مواد با هم مخلوط بشوند. دیماج آماده شده را میتوانید همان موقع سرو کنید و یا دو سه ساعت در یخچال بگذارید تا کاملن خودش را بگیرد و به صورت توپک های کوچک شکل دهید و میل کنید.
دیماج رو میتوانید تا چند روز در یخچال نگه دارید.