Spiced Rice Pilaf (Advieh Polow-e Tabrizi)

Spiced rice (advieh pilafادویه پلو ) is a classic dish from beautiful and ancient city of Tabriz تبریز in Iran. Spice is called ‘ Advieh ادویه’ in Farsi language. This is a rice dish made with mixed spices (Iranian advieh rich seasoning). This mixed spices is not crazy hot and spicy that make your tears come out, but mild and full of flavour.

Spiced rice is served with chicken cooked in red sauce made with fried onion, tomato paste- Persian saffron water (steamed saffron) and lime/lemon juice.

DSC_0967.JPG

This spiced rice with chicken dish is such an aromatic and delicious meal that would satisfied you.

If you live in Iran, you can get easily mix spices for rice dishes from Grand Bazar بازار بزرگ or spice store عطاری but if you do not access to the shops, you can easily order (Iranian advieh rice seasoning) online via amazon too.

DSC_0960.JPG

Also you can prepare it at home : It is a mixture of different spices with different amount of each one as follow: 3tbsp dried rose petals گل سرخ خشک شده, ½tsp nutmeg جوز هندی, 1/2 tsp of cardamom podsپودر هل , halft tsp Persian saffron threadsزعفران ایرانی, one tbsp ground cinnamon پودر دارچین, half of tsp ground gingerپودر زنجبیل , half of tsp coriander seeds پودر تخم گشنیز, half of tsp pepper seeds پودر فلفل , half of tsp clove پودر میخک , one tsp cumin پودر زیره.

In order to grind your spices , you can go traditional way, and use mortar and pestle or use electric spice grinder.

DSC_0958.JPG

After grinding the spices, you should store them and because spices do not like light, air or humidity and heat, is better store them in a jar that is airtight.

DSC_0984.JPG

Ingredients

  • 3 cups of Persian rice
  • 2 slices of chicken breast, boneless and skinless
  • 1 large onion, finely chopped
  • 1 large potato, peeled and sliced
  • 1 lime or lemon
  • 2 tbsp tomato paste
  • 4 tbsp Persian saffron water
  • 3 tbsp advieh ( mixed spices for polow/pilaf)
  • 4 tbsp barberry ( zereshk)
  • 3 tbsp almond flakes
  • 2 tbsp chopped pistachio
  • Salt and pepper to taste
  • Vegetable oil
DSC_0936
DSC_0896
DSC_0897
DSC_0899

Instructions

Heat the oil in a pan and sauté onion until soft. Heat the oil in other pan, add diced chicken, season with salt and pepper. Fry until change the colour, then add tomato paste. Fry for 1-2 minutes.

Next, add fried onion, lemon juice, 2 tbsp saffron water and ½ cup water to the chicken and allow to cook until reduce the juice. Set aside.

Soak the rice in salted water for 1 hour. Bring the water to a boil. Drain the salted water and pour rice inside the boiled water and cook for 10 minutes. Then using a colander and drain it.

Pour some oil in the pot, layer sliced of potato at the bottom of pot. Layer it with some of par-cooked rice. Sprinkle some of spices . Repeat process. At the end pour remaining of saffron water top of rice. Cover the pot with a lid and allow to cook the rice over the medium to low heat for about 25-30 minutes.

Meanwhile, in a pan with 1 tbsp water, 1 tbsp oil, add chopped pistachio, almond flakes and barberry ( zereshk) and fry for a minute.

Serve the rice with chicken stew, fried nuts and fried potatoes from bottom of the pot.

DSC_0978
DSC_0988
DSC_0969
DSC_0981
DSC_0992
DSC_0972
DSC_0983
DSC_0984

آدوا پیلو تبریزی

ادویه پلو یا آدوا پیلو یکی از غذاهای معروف و قدیمی شهرتاریخی زیبای تبریز هست. یک غذا که از ترکیب ادویه ی خاصی که به ادویه پلویی معروف هست با برنج درست میشه . اگر عاشق ادویه و عِطر طعم بیشتر از معمول در غذاتون هستید این پلو حتمن شما رو راضی میکنه. البته وقتی میگم ادویه پلو منظورم یک غذای برنجی خیلی تند و تیز نیست. ادویه های استفاده شده در این پلو ملایم – معطر و اشتهابرانگیزه همراه با مرغ وسس قرمز و خوشرنگی که از ترکیب آبلیمو با زعفران و پیاز سرخ شده درست میشه.

ادویه ی پلویی رو معمولن میشه از عطاری ها خریداری کرد ولی همینطور می تونید در منزل با ترکیب ادویه های لازم یک ادویه پلویی تازه و خوش عِطر درست کنید. ادویه ی پلویی رو میشه برای بسیاری از ادویه ها مثل باقالی پلو –هویج پلو- کلم پلو – استامبولی – و ته دیگ هم استفاده کرد.

ادویه پلویی ترکیبی از انواع ادویه هاست که نسبت اونها میتونه فرق داشته باشه. اندازه هایی که در ذیل می‌بینید من استفاده میکنم ولی شما می تونید به میل خودتون کم و زیادکنید. من معمولن با این ادویه ها و این مقادی یک ادویه ی خیلی خوش عِطر و طعم رو درست میکنم

که شامل= سه ق غ گل سرخ خشک شده – نصف ق چ پودرجوز هندی– نصف ق چ پودر هل– نصف ق چ پودر زعفران– یک ق غ پودر دارچین– یک ق چ پودر زنجبیل– یک ق چ پودر تخم گشنیز– نصف ق چ پودر فلفل– نصف ق چ پودر میخک – یک ق چ پودر زیره

ادویه وقتی بمونه عطرش کم میشه برای همین سعی کنید اگر در منزل می‌خواهید ادویه پلویی رو درست کنید کم درست کنید. برای پودر کردن ادویه می تونید از آسیاب برقی یا هاون دستی استفاده کرده و آن‌ها را پودر کنید.

برای اینکه ادویه عطرو طعم خیلی بهتری پیدا کنه باید ادویه ی لازم رو قبل از هر بار استفاده برای 40-30 ثانیه در تابه ی خشک یو یا تفت داد وبعد به غذا اضافه کرد.

آدوا پیلو همراه با مرغ سرو میشه مرغی که با یک سس قرمز رنگ تهیه میشه که ازترکیب زعفران-رب گوجه‌فرنگی و آب لیمو یا غوره تهیه میشه و واقعن لذیذه.

مواد لازم

سه پیمانه برنج ایرانی

دو عدد سینه ی مرغ خرد شده و بدون پوست و استخوان

یک عدد پیاز درشت نگینی خردشده

سیب زمینی برای ته دیگ

یک عدد لیمو ترش درشت

دو ق غ رب گوجه‌فرنگی

چهار ق غ آزعفران دم کرده

سه ق غ ادویه پلویی

چهار ق غ زرشک

سه ق غ خلال یا ورقه ی بادام

دو ق غ پسته خرد شده

نمک و فلفل به میزان لازم

روغن مایع

طرز تهیه

روغن را در تابه گرم کرده و پیاز نگینی خرد شده را در تابه تفت دهید تا نرم شده و کمی رنگ پیاز تغییر کند . مرغ خرد شده را همراه با کمی نمک و فلفل در تابه سرخ کنید. وقتی رنگ مرغ تغییر کرد رب گوجه‌فرنگی را اضافه کرده و 2-1 دقیقه رب را تفت دهید. سپس پیاز – آبلیمو و دو ق غ آب زعفران و نصف پیمانه آب را به مرغ اضافه کنید. به آرامی همه

ی مواد هم بزنید و بگذارید با شعله ی متوسط مرغ پخته شودوقتی آب مرغ کم شد آن را از روی گاز بردارید.

برنج را به مرحله ی آبکشی برسانید. سیب زمینی را پوست گرفته و ورقه ورقه کنید. داخل قابلمه روغن ریخته و سیب زمینی ها را ته قابلمه بچینید.روی سیب زمینی یک لایه برنج ریخته و کمی از ادویه روی برنج بپاشید. دوباره باقی برنج را ریخته و رویش ادویه بریزید و در آخر آب زعفران را روی برنج بریزید- دم کن را روی قابلمه گذاشته و بگذارید برنج دم بکشد.

تا دم کشیدن برنج داخل تابه دو سه قاشق آب و یک ق غ روغن مایع را ریخته و زرشک – بادام و پسته را اضافه کنیدو یکی دو دقیقه آن‌ها را تفت دهید و از روی گاز بردارید.

زمان سرو برنج را با بادام- پسته و زرشک سرخ شده – خورش مرغ و ته دیگ سیب زمینی سرو کنید. اگر امتحان کردید متوجه خواهید شد چه غذای فوق‌العاده‌ای هست.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

4 thoughts on “Spiced Rice Pilaf (Advieh Polow-e Tabrizi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

%d bloggers like this: