Rice Balls

A lovely finger food with rice. These tasty rice balls with different flavours will bring lots of fun and joy to your table.

DSC_0949.JPG

DSC_0951.JPG

Ingredients

  • 4  cups sticky rice or sushi rice, cooked
  • 4 spring onions or small bunch of chives
  • 2 small carrots
  • 2 tarragons
  • 3 dill stems, chopped
  • 3 tbsp tuna
  • 3 tbsp minced beef
  • 1 tsp turmeric
  • ½ tsp chilli flakes
  • salt and pepper to taste
  • sesame oil or olive oil

Instructions

Cut carrots into long thin stripes and then cut them into tiny cubes. Finely chop spring onions /chives and tarragon leaves.

Heat the oil ( Sesame or Olive) in a pan and fry carrots until soft then add minced beef, season with salt and pepper. Fry until meat is brown.

In a bowl with 1 ½ cups of cooked rice, add fried meat mixture and 2tbsp of chopped spring onions .Mix together well and set it aside.

Squeeze out all of the oil from tuna and in a separate plate with 1 ½ cups of cooked rice, add dry tuna and chopped tarragon leaves. Season with salt and pepper. Mix well together and set aside.

In another plate mix rice with chopped dill, spring onions, chilli flakes, salt and turmeric.

Now, wet your hand and shape small portions of rice into balls.

Once all is done, serve them.

DSC_0961.JPG

DSC_0939DSC_0950DSC_0952DSC_0941DSC_0942DSC_0953DSC_0954DSC_0944DSC_0955DSC_0946DSC_0957DSC_0949DSC_0960DSC_0947DSC_0946

کوفته برنج

اگر از خوردن غذاهای تکراری خسته شدید و حوصله ی گذروندن وقت زیاد در آشپزخونه رو ندارید می تونید این فینگر فود رو که با برنج درست میشه امتحان کنید . برای تهیه ی این کوفته برنجی احتیاج به برنج شفته و نرم داریم و برای همین منظور من از برنج سوشی ژاپنی که بعد از پخت چسبی و نرم میشه استفاده کردم ولی اگر برنج سوشی در دسترستون نیست خیلی ساده از برنج خرد شده استفاده کنید وبرنج رو با آب زیاد بپزید که خیلی نرم و شفته بشه.

وقتی میگم شفته فکر نکنید مزه ی برنج بد میشه یا دوست نخواهید داشت بلکه برعکس با موادی که به برنج می‌زنید مزه های فوق‌العاده‌ای رو درست میکنید . این کوفته برنجی های متفاوت رو امتحان کنید که کمتر از نیم ساعت می تونید درست کنید و از خوردن این کوفته های برنج لذت ببرید.

خوبی این فینگرفود به این هست که به همه ی ما ایده میده تا اگرمثلن از موادی که من درست کردم خوشتون نمیاد می تونید به راحتی عوضش کنید ومناسب با طبع و ذائقه ی خودتون سبزی یا گوشت مورد نظر خودتون رو بزنید. مثلن من از روغن _کنجد برای یکی از برنجها استفاده کردم و از روغن _زیتون برای برنجی که با ماهی _تن درست کردم ولی اگر دوست ندارید شما می تونید از روغن مورد نظرخودتون استفاده کنید.

مواد لازم

چهار پیمانه برنج پخته و شفته شده

چهار شاخه پیازچه یا تره

دو عدد هویج کوچک

دو شاخه ترخون تازه

سه شاخه شوید تازه

سه ق غ ماهی تن

سه ق غ گوشت چرخ کرده

یک ق چ زردچوبه

نصف ق چ فلفل تند خرد شده

نمک و فلفل به میزان لازم

روغن زیتون یا روغن کنجد بودار

طرز تهیه

هویج ها را به صورت طولی برشد دهید و بعد به صورت مربع های خیلی ریز خرد کنید. پیازچه ها یا تره و تلخون ها را هم ریز خرد کنید.

بعد به صورت مربع های خیلی ریز خرد کنید. پیازچه ها یا تره – شوید و ترخون را هم ریز خرد کنید. .

روغن مایع (کنجد- زیتون) داخل تابه گرم کرده و هویج های خرد شده را در تابه سرخ کنید تانرم شوند و بعد گوشت چرخ کرده را با نمک و فلفل به هویج اضافه کنید و گوشت را سرخ کنید تا قهوه ای رنگ شود.

حالا داخل یک‌کاسه یک و نیم پیمانه از برنج پخته را ریخته و مخلوط گوشت سرخ شده را با دو ق غ از پیازچه یا تره ی خرد شده اضافه کنید و مخلوط برنج را خوب با هم ترکیب کرده و کنار بگذارید

و بعد گوشت چرخ کرده را با نمک و فلفل به هویج اضافه کنید و گوشت را سرخ کنید تا قهوه ای رنگ شود.

حالا داخل یک‌کاسه یک و نیم پیمانه از برنج پخته را ریخته و مخلوط گوشت سرخ شده را با دو ق غ از پیازچه یا تره ی خرد شده اضافه کنید و مخلوط برنج را خوب با هم ترکیب کرده و کنار بگذارید

ماهی تن را از داخل کنسرو درآورده و فشار دهید تا روغن آن خارج شود. داخل یک ظرف دیگر مجددن یک و نیم پیمانه از برنج را ریخته

و ماهی تن خشک و بدون روغن را همراه با تلخون خردشده و کمی نمک و فلفل به برنج اضافه کنید و این‌ها را هم با یکدیگر مخلوط کرده و کنار بگذارید.

با قیمانده ی برنج را با زردچوبه- شوید و پیازچه خرد شده- فلفل خشک خرد شده و کمی نمک مخلوط کنید.

حالا شما سه نوع مواد برای درست کردن کوفته برنج در طعم های مختلف دارید.

دستتان را کمی مرطوب کنید و از برنج ها به اندازه ی یک ق غ برداشته و به صورت کوفته قل قلی در آورید.

وقتی تمام کوفته ها حاضر شد داخل ظرف مورد نظرتان چیده و نوش جان کنید.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

This, that and the other thing

Looking at life through photography and words

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

This, that and the other thing

Looking at life through photography and words

%d bloggers like this: