Potato samosa سمبوسه سیب زمینی

 Samosa or as we say in Farsi sambuse  سمبوسه is a fried , boiled or baked pastry with different filling such as vegetables, meat and spices.

dsc_3129.jpg

Nowadays, samosa is a  very popular dish in most of countries. In my country Iran, In South and East of country  samosa is a snack but  in old days it was as a main course in Khorasan  province( East) of Iran. Preparing this dish is very easy .

Ingredients

Filo pastry
2 cooked boiled potatoes, peeled and cut into cubes
Small bunch of parsley
½ tsp turmeric powder
Salt and pepper to taste
2 tbsp. flour
butter
Oil

dsc_3105.jpg
Preparation

Finely chop parsley. Heat the oil in a pan. Add chopped potatoes, parsley, turmeric, season with salt and chilli. Saute for 2-3 minutes. Remove the pan from the heat.
Mix 2 tbsp .flour with 2-3 tbsp. water and set aside.

dsc_3106.jpg
Brush melted butter on a sheet of filo pastry. Put one full spoon of potato mixture on filo pastry and roll it. Do not overfill because will be difficult to roll up. Then, apply flour glue on two ends of rolled filo and fold it upon, and seal two ends properly. Repeat with remaining of ingredients.
Heat the oil in a pan and deep fry rolled pastries until golden brown. Drain on paper towel to get rid of extra oil. Serve this tasty crunchy samosa with pickled jalapeno .

سمبوسه سیب زمینی

  سمبوسه یا سموسه به صورت سرخ شده و یا در فر پخته شده تهیه میشود. سمبوسه را میتوان با سبزیجات و یا گوشت تهیه کرد. امروزه سمبوسه در بیشتر کشورهای دنیا طرفدار داشته و تهیه میشود. در بخش های جنوبی و شرقی ایران سمبوسه طرفدار بیشتر دارد. سمبوسه را معمولن به عنوان یک میان وعده تهیه میکنند ولی در گذشته های دور در خراسان سمبوسه به عنوان یک غذای اصلی بوده است.

مواد لازم

خمیر یوفکا

دو عدد سیب زمینی آبپز و خرد شده

یک دسته ی کوچک جعفری

نصف ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان لازم

دو ق غ آرد سفید

مقداری کره

روغن برای سرخ کردن
dsc_3120.jpg

طرز تهیه

جعفری ها را ریز خرد می کنیمکمی روغن را در تابه گرم کرده و سیب زمینی های خرد شده را همراه با جعفری – زردچوبه و نمک و فلفل درتابه برای 3-2 دقیقه تفت می دهیم.
دو ق غ آرد را با کمی آب مخلوط کرده و حاضر نگه می داریمیک ورقه از خمیر یوفکا را باز می کنیم و کمی کره ی آب شده روی خمیر می مالیم. 1 ق غ از مخلوط سیب زمینی را روی خمیر گذاشته و آن را لوله می کنیمدو سر خمیر را به کمی از مایع آردی آغتشه و آنهارا تا می زنیم تا دوسر خمیر بسته شوند.
مقدار مناسبی روغن را داغ می کنیم و خمیر های پیچیده شده را داخل روغن قرار می دهیم تا برشته و طلایی شوند.
این سمبوسه های خوشمزه با ترشی فلفل هالوپینو یا سس چیلی شیرین خیلی مزه دار خواهد بود..

dsc_3121dsc_3122dsc_3127dsc_3125dsc_3123dsc_3130dsc_3131dsc_3128dsc_31251

 

 


Samosa

Ingredients

Filo pastry
2 cooked boiled potatoes, peeled and cut into cubes
Small bunch of parsley
½ tsp turmeric powder
Salt and pepper to taste
2 tbsp. flour
butter
Oil

Preparation

Finely chop parsley. Heat the oil in a pan. Add chopped potatoes, parsley, turmeric, season with salt and chilli. Saute for 2-3 minutes. Remove the pan from the heat.
Mix 2 tbsp .flour with 2-3 tbsp. water and set aside.

Brush melted butter on a sheet of filo pastry. Put one full spoon of potato mixture on filo pastry and roll it. Do not overfill because will be difficult to roll up. Then, apply flour glue on two ends of rolled filo and fold it upon, and seal two ends properly. Repeat with remaining of ingredients.
Heat the oil in a pan and deep fry rolled pastries until golden brown. Drain on paper towel to get rid of extra oil. Serve this tasty crunchy samosa with pickled jalapeno .

 

مواد لازم

خمیر یوفکا

دو عدد سیب زمینی آبپز و خرد شده

یک دسته ی کوچک جعفری

نصف ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان لازم

دو ق غ آرد سفید

مقداری کره

روغن برای سرخ کردن

طرز تهیه

جعفری ها را ریز خرد می کنیمکمی روغن را در تابه گرم کرده و سیب زمینی های خرد شده را همراه با جعفری – زردچوبه و نمک و فلفل درتابه برای 3-2 دقیقه تفت می دهیم.
دو ق غ آرد را با کمی آب مخلوط کرده و حاضر نگه می داریمیک ورقه از خمیر یوفکا را باز می کنیم و کمی کره ی آب شده روی خمیر می مالیم. 1 ق غ از مخلوط سیب زمینی را روی خمیر گذاشته و آن را لوله می کنیمدو سر خمیر را به کمی از مایع آردی آغتشه و آنهارا تا می زنیم تا دوسر خمیر بسته شوند.
مقدار مناسبی روغن را داغ می کنیم و خمیر های پیچیده شده را داخل روغن قرار می دهیم تا برشته و طلایی شوند.
این سمبوسه های خوشمزه با ترشی فلفل هالوپینو یا سس چیلی شیرین خیلی مزه دار خواهد بود..

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: