Potato samosa سمبوسه سیب زمینی

 Samosa or as we say in Farsi sambuse  سمبوسه is a fried , boiled or baked pastry with different filling such as vegetables, meat and spices.

dsc_3129.jpg

Nowadays, samosa is a  very popular dish in most of countries. In my country Iran, In South and East of country  samosa is a snack but  in old days it was as a main course in Khorasan  province( East) of Iran. Preparing this dish is very easy .

Ingredients

Filo pastry
2 cooked boiled potatoes, peeled and cut into cubes
Small bunch of parsley
½ tsp turmeric powder
Salt and pepper to taste
2 tbsp. flour
butter
Oil

dsc_3105.jpg
Preparation

Finely chop parsley. Heat the oil in a pan. Add chopped potatoes, parsley, turmeric, season with salt and chilli. Saute for 2-3 minutes. Remove the pan from the heat.
Mix 2 tbsp .flour with 2-3 tbsp. water and set aside.

dsc_3106.jpg
Brush melted butter on a sheet of filo pastry. Put one full spoon of potato mixture on filo pastry and roll it. Do not overfill because will be difficult to roll up. Then, apply flour glue on two ends of rolled filo and fold it upon, and seal two ends properly. Repeat with remaining of ingredients.
Heat the oil in a pan and deep fry rolled pastries until golden brown. Drain on paper towel to get rid of extra oil. Serve this tasty crunchy samosa with pickled jalapeno .

سمبوسه سیب زمینی

  سمبوسه یا سموسه به صورت سرخ شده و یا در فر پخته شده تهیه میشود. سمبوسه را میتوان با سبزیجات و یا گوشت تهیه کرد. امروزه سمبوسه در بیشتر کشورهای دنیا طرفدار داشته و تهیه میشود. در بخش های جنوبی و شرقی ایران سمبوسه طرفدار بیشتر دارد. سمبوسه را معمولن به عنوان یک میان وعده تهیه میکنند ولی در گذشته های دور در خراسان سمبوسه به عنوان یک غذای اصلی بوده است.

مواد لازم

خمیر یوفکا

دو عدد سیب زمینی آبپز و خرد شده

یک دسته ی کوچک جعفری

نصف ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان لازم

دو ق غ آرد سفید

مقداری کره

روغن برای سرخ کردن
dsc_3120.jpg

طرز تهیه

جعفری ها را ریز خرد می کنیمکمی روغن را در تابه گرم کرده و سیب زمینی های خرد شده را همراه با جعفری – زردچوبه و نمک و فلفل درتابه برای 3-2 دقیقه تفت می دهیم.
دو ق غ آرد را با کمی آب مخلوط کرده و حاضر نگه می داریمیک ورقه از خمیر یوفکا را باز می کنیم و کمی کره ی آب شده روی خمیر می مالیم. 1 ق غ از مخلوط سیب زمینی را روی خمیر گذاشته و آن را لوله می کنیمدو سر خمیر را به کمی از مایع آردی آغتشه و آنهارا تا می زنیم تا دوسر خمیر بسته شوند.
مقدار مناسبی روغن را داغ می کنیم و خمیر های پیچیده شده را داخل روغن قرار می دهیم تا برشته و طلایی شوند.
این سمبوسه های خوشمزه با ترشی فلفل هالوپینو یا سس چیلی شیرین خیلی مزه دار خواهد بود..

dsc_3121dsc_3122dsc_3127dsc_3125dsc_3123dsc_3130dsc_3131dsc_3128dsc_31251

 

 


Samosa

Ingredients

Filo pastry
2 cooked boiled potatoes, peeled and cut into cubes
Small bunch of parsley
½ tsp turmeric powder
Salt and pepper to taste
2 tbsp. flour
butter
Oil

Preparation

Finely chop parsley. Heat the oil in a pan. Add chopped potatoes, parsley, turmeric, season with salt and chilli. Saute for 2-3 minutes. Remove the pan from the heat.
Mix 2 tbsp .flour with 2-3 tbsp. water and set aside.

Brush melted butter on a sheet of filo pastry. Put one full spoon of potato mixture on filo pastry and roll it. Do not overfill because will be difficult to roll up. Then, apply flour glue on two ends of rolled filo and fold it upon, and seal two ends properly. Repeat with remaining of ingredients.
Heat the oil in a pan and deep fry rolled pastries until golden brown. Drain on paper towel to get rid of extra oil. Serve this tasty crunchy samosa with pickled jalapeno .

 

مواد لازم

خمیر یوفکا

دو عدد سیب زمینی آبپز و خرد شده

یک دسته ی کوچک جعفری

نصف ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان لازم

دو ق غ آرد سفید

مقداری کره

روغن برای سرخ کردن

طرز تهیه

جعفری ها را ریز خرد می کنیمکمی روغن را در تابه گرم کرده و سیب زمینی های خرد شده را همراه با جعفری – زردچوبه و نمک و فلفل درتابه برای 3-2 دقیقه تفت می دهیم.
دو ق غ آرد را با کمی آب مخلوط کرده و حاضر نگه می داریمیک ورقه از خمیر یوفکا را باز می کنیم و کمی کره ی آب شده روی خمیر می مالیم. 1 ق غ از مخلوط سیب زمینی را روی خمیر گذاشته و آن را لوله می کنیمدو سر خمیر را به کمی از مایع آردی آغتشه و آنهارا تا می زنیم تا دوسر خمیر بسته شوند.
مقدار مناسبی روغن را داغ می کنیم و خمیر های پیچیده شده را داخل روغن قرار می دهیم تا برشته و طلایی شوند.
این سمبوسه های خوشمزه با ترشی فلفل هالوپینو یا سس چیلی شیرین خیلی مزه دار خواهد بود..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s