Butter made from milk of sheep, goat, cow, buffalo,…In old times, butter was luxury and used only in special occasions and events. Butter used for frying, sautéing and baking. It’s colour varies from deep yellow to pale yellow.
Few days ago I prepared my own home made cheese and the result was FAN TAS TIC. Then I told myself lets make home made butter, why not?

I know everyone can buy butter but making butter at home is amazing experience. You have no idea how much is easy. I mean it’s super super easy to make beautiful butter at home and however in ancient time making butter needed time and energy but nowadays with simple device you can do that. Ancient technique and method is still used in some of villages. They use a goat skin filled with milk and rock it until formation of butter.
what you need is cream and mixer. About mixer, I used my hand holder mixer, but you can use food processor or even egg beater but this last one will require lots of energy and time !!!

It takes just about 15 minutes to make your own home made butter. You can keep your butter plane or add different flavours and make it sweet or savoury. For example one of my adding flavour is sumac, because Iranian use sumac and butter for kebab and rice and is perfectly ok.

Ingredients
- 720 ml double cream or heavy cream
- 1 cup Iced water
- Mixer
For flavouring
- one orange or lemon zest and honey
- 1 garlic clove and paprika
- Sumac
- Finely chopped chives
How to make it??
Add cream to your device and beat it until the cream become stiff and turn into whipped cream ( it takes 5-6 minutes).
Now add iced cold water to the whipped cream. It helps separate butter from butter milk. Keep beating until butter milk come out and you have yellow butter solids.
In order to separate butter from butter milk, Pout the mixture into a bowl lined with a sieve or line a sieve with a clean butter muslin and set over a bowl and allow the butter milk drain into the bowl. Pick the butter in your hand and squeeze out all butter milk.
Butter is ready. Now if you like, you can add some flavour to the butter or keep it plane. I divided my butter into several pieces and added different spices, and herbs.
You can store this butter for 2 months in the fridge or freeze and store it for longer time.




















طرز تهیه کره خانگی
کره از شیر گوسفند– بز– گاو – بوفالو و … درست میشه. در گذشته کره یک فراورده ی لبنی لوکس و تشریفاتی بوده که فقط در موقعیت و مراسم خاص بکاربرده میشد.از کره برای سرخ کردن و تفت دادن در غذا و یا در شیرینی پزی استفاده میشه.
چند روز پیش طرز تهیه پنیر خانگی رو به اشتراک گذاشتم که نتیجه ی کار عالییییییییییی بود. بخودم گفتم کره خانگی هم درست کنم.
میدونم کره را راحت میشه از سوپرمارکت و بقالی خریداری کرد ولی درست کردن کره در منزل یک تجربه فوقالعاده هست که بی نهایت آسونه. یعنی وقتی میگم آسونه واقعن سهل و راحته. هر چند در قدیم درست کردن کره نیاز به وقت و انرژی فراوانی داشته ولی امروزه با انواع وسایلی که هست خیلی کارآسون میشه. در زمانهای قدیم شیر رو داخل پوست بز میریختند و آنقدر آن را تکان میدادند که کره شکل بگیره. هر چند حتی امروزه هم در بعضی از روستاها در همه جای دنیا این تکنیک قدیمی همچنان اجرا مییشه.
برای درست کردن کره چیزهایی که احتیاج دارید شامل خامه و غذا ساز هست. خامه ی باید یا خامه سنگین –هوی کری یا دابل کریم Double creamباشه . در آمریکا خامه دوبل با نام خامه سنگین است.
در مورد غذا ساز باید بگم میشه از انواع میکسر– بلندرغذا و غذا ساز استفاده کنید. البته میتونید حتی با تخم مرغ همزن و به صورت دستی هم این کارو آنجام بدید ولی این کار نیاز به وقت و انرژی خیلی زیادی داره.
در کل کره در عرض 15 دقیقه آماده میشه. کره درست شده رو می تونید به صورت ساده میل کنید و یا با انواع طعم ها– سبزیها وادویه ها مزه دار کنید. مثلن ما ایرانیها از سماق برای چلو کباب استفاده می کنیم. من به یکی از کرهها سماق اضافه کردم که خیلی عالیه و به بقیه کره طعم های متفاوت دیگری اضافه کردم.
مواد لازم
هفت صدو بیست میلی لیتر خامه سنگین و یا خامه دوبل
یک پیمانه آب یخ
غذا ساز
مواد لازم طعم دهنده
پوست پرتقال رنده شده با عسل
یک حبه سیر و پودر پاپریکا
سماق
تره یا پیازچه ریز خرد شده
چگونه تهیه کنیم؟؟
خامه را داخل غذا ساز ریخته و شروع به همزدن کنید تا خامه سفت و ضخیم شده و فرم بگیرد (این کار تقریبن 6-5 دقیقه طول خواهد کشید). حالا آب یخ سرد را روی خامه ریخته و همچنان همزدن خامه را ادامه دهید . ریختن آب یخ باعث میشودتا کره از باترمیلک یا دوغاب جدابشه.
وقتی آب یخ رو ریختید همچنان به همزدن ادامه بدهید تا کره زرد رنگ کاملن از باترمیلک ( دوغاب یا دوغ کره) جدا بشود.
حالا یک توری یا دستمال نخی تمیز را داخل یککاسه گذاشته و کره را داخل توری ریخته تا دوغاب یا قسمت شیری از کره جدا گردد. سپس با دست تمام کره را برداشته و بادست فشار دهید تا دوغاب از کره جدا شود.
برای طعم دادن به کره میتوانید از نمک استفاده کرده و کره را نمکی کنید. یا پوست رنده شده پرتقال و عسل را با کره مخلوط کنید که فوقالعاده خوشمزه میشه و برای صبحانه عالی میشه ( فکر نکنید بدمزه میشه چون دقیقن مثل استفاده از مربای پرتقال و کره هست). یکی دیگر از کرهها را با سماق مخلوط کردم. کره ی بعدی را با سیر و پاپریکا و بالاخره با تره مخلوط کردم.
می تونید کره را به شکل گرد و توپی و یا مثل سوسیس شکل دهید . این کره تا دو ماه در یخچال سالم باقی خواهد ماند حتی میتوانید در فریزر برای مدت طولانیتری نگه دارید و وقتی مثلن ماهی یا مرغ سرخ شده درست کردید از کره با طعم سیر و پاپریکا روی آنها بزنید و یا از کره سماقی برای چلوکباب و یا کره پرتقالی برای صبحانه.
========================
How to make Homemade Butter
Ingredients
- 720 ml double cream or heavy cream
- 1 cup Iced water
- Mixer
For flavouring
- one orange or lemon zest and honey
- 1 garlic clove and paprika
- Sumac
- Finely chopped chives
How to make it??
Add cream to your device and beat it until the cream become stiff and turn into whipped cream ( it takes 5-6 minutes). Now add iced cold water to the whipped cream. It helps separate butter from butter milk. Keep beating until butter milk come out and you have yellow butter solids. In order to separate butter from butter milk, Pout the mixture into a bowl lined with a sieve or line a sieve with a clean butter muslin and set over a bowl and allow the butter milk drain into the bowl.
Pick the butter in your hand and squeeze out all butter milk. Butter is ready. Now if you like, you can add some flavour to the butter or keep it plane. I divided my butter into several pieces and added different spices, and herbs. You can store this butter for 2 months in the fridge or freeze and store it for longer time.
One thought on “How to Make Homemade Butter طرز تهیه کره خانگی”