In Northern cities of Iran, having pickled garlic with 7-10 years old and marinated olives in their daily meals is a MUST.

If you are an olive lover, so perhaps my following post can caught your attention. I love this salad or pickle which is called ‘ Zytoon Parvardeh زیتون پرورده’ or marinated olives with walnuts, pomegranate molasses, garlic and spices such as ground angelica. A lovely combination of these ingredients create beautifully a delicious dish with a unique flavour.
Olive is called ‘ Zeytoon زیتون ’ in Farsi and Arabic languages. There are recipes for marinated olives and this is Persian style marinated olives.

All my favourite things I mean, garlic, pomegranate, olive are in one package 😃😃
marinated olives or zeytoon parvarddeh, is a tasty Persian dip/ salad or pickle from Gilan Province near Caspian Sea in North of Iran.

Like other recipes, there are different versions of this salad/pickle. In some recipes use whole olives in other recipe use minced olives. I personally prefer to use not minced olives.

Ingredients
- 500g olives, remove stones
- 1 cup walnuts, finely chopped
- 3-4 garlic cloves, grated (You can add more garlic if you wish)
- 1 cup pomegranate molasses
- 1 tbsp ground angelica (Golpar)
- 1tbsp dried mint or Thymes
- 3 tbsp virgin olive oil
How to make it?????
If pitted olives are very salted, it is better to rinse them under cool water. Then in a large bowl add pitted olives (as whole olives or roughly chopped), chopped walnuts, grated garlic, olive oil, pomegranate molasses and ground angelica ( give beautiful taste and fragrance to the salad).
Stir well and ready to serve main course like rice , or fish dishes and bread.
You may store zeytoon parvardeh in a jar with tight lid and keep in the fridge for several months.























زیتون پرورده
در شهرهای شمالی ایران مثل گیلان و رودبار همراه بودن غذا با سیر ترشی چندین ساله و زیتون پرورده
یک باید هست .
اگر شما طرفدار زیتون هستید زیتون پرورده جزو ترشی هایی هست که حتمن شما از اون لذت خواهید برد.
زیتون پرورده از ترکیب زیتون با گردو – رب انار و ادویه ی گلپر تهیه میشه. طرز تهیه زیتون پرورده متنوع هست در بعضی از دستورها از نعنا خشک یا سبزی محلی استفاده میشه. در یک دستور زیتون هارو چرخ میکنن در دستور بعدی زیتون رو خرد میکنن. ولی من شخصن زیتون خرد شده بیشتر
رو بیشتر ترجیح میدم.
مواد لازم
پانصد گرم زیتون بدون هسته
یک پیمانه گردوی خرد شده
سه چهار حبه سیر رنده شده : اگر دوست داشتید سیر بیشتر هم می تونید بزنید
یک پیمانه رب انار
یک ق غ گلپر
یک ق غ نعنا خشک یا آویشن خشک
سه ق غ روغن زیتون
طرز تهیه
داخل یککاسه زیتون هارا یا به صورت درسته یا خرد شده همراه با گردوهای خرد شده – سیر رنده شده– روغن زیتون – رب انار و پودر گلپر ریخته و با هم خوب مخلوط کنید تا همه ی مواد با هم ترکیب شوند.
زیتون پرورده از همان لحظه تهیه قابل مصرف هست ولی بهتر است چند ساعت در یخچال نگه داری شده تا تمام عِطر و طعم را بهخود بگیرد.
در ضمن بهتر است ترشی را داخل یک بطری دردار و در یخچال نگه داری گنید.
One thought on “Marinated Olives (Zeytoon Parvardeh)”