Chocolate Salami (salame)شکلات سالامی

This is an Italian chocolate treat around the Christmas time Chocolate salami is popular in Portugal, Italy, Albania,and Croatia.

It is called Mossiko/Mozaik موزاییک in Greece and Turkey, and in Italy is called Salame.

DSC_0803.JPG

Chocolate salami is a chocolate treat.There is no meat in it, and it is called salami due to resemblance to meat salami. Ingredients for this recipe is simple and I think you can find in any pantry

You can replace pistachio with hazelnuts , almonds, pecans and if you like without nuts or you have allergy to any nuts just skip the nuts add more biscuits instead of nuts. It is just deliciousness.

DSC_0800.JPG

Ingredients

  • 200g plain tea biscuits
  • 250g dark chocolate
  • 100g pistachio
  • 90g unsalted butter
  • 1tsp vanilla extract
  • 2tbsp milk
  • 2tbsp coffee ( if you do not like coffee, use same amount of milk )
  • 1 orange zest
  • Powdered sugar ( icing sugar) for coating (Optional)

How to make it?????

The good equipment to melt the chocolate is a bain marie. It means to prepare a kind of heated bath. So first break chocolate and place into a bowl , add butter and sit over a pan or simmering water (a bain marie) and let the chocolate and butter to melt. Stirring occasionally until completely melted and smooth. Remove from the heat.

Crush the biscuits. Now add biscuits, orange zest, pistachio, vanilla extract, milk and coffee to the melted chocolate. Mix all ingredients together well.

Place the chocolate mixture in the centre of a parchment paper or plastic wrap and shape the mixture into a chocolate log. Roll the wrap and twist the ends to seal it.

Refrigerate it for 3 hours until set completely. Once the salami is set, remove the paper and use your hand to dust with powdered sugar and tied them with string. Now they look like a certain Salami with dusted icing sugar and tied with string.

Once you would like to serve it, transfer it to a wooden board and cut it into slices. Keep in the fridge for several days.

شکلات سالامی یا شکلات موزاییکی

شکلات سالامی یک دسر سنتی ایتالیایی هست که بیشتر در روزهای سال نو مسیحی و کریسمس تهیه میشه. شکلات سالامی در ایتالیا – پرتقالیونانترکیهآلبانی و کرواتی هم معروف است. در یونان و ترکیه این دسر به نام شکلات موزاییک معروف هست.

شکلات سالامی به خاطر شباهت ظاهری به سوسیس سالامی به این نام معروف شده. مواد مورد نیاز برای درست کردن شکلات سالامی به آسونی تهیه میشه و حتی در آشپزخونه هر خونه ای باشه.

در بین مواد لازم برای درست کردن این دسر خوشمزه از پسته استفاده کردم ولی میتونید به راحتی هر آجیل دیکه مثل بادام – گردو یا فندق رو جایگزین کنید و حتی اگر به آجیل حساسیت دارید و یا به هر دلیلی دوست ندارید می تونید بجاش همون مقدار بیسکویت اضافه کنید. همینطور در این دستور من دو ق غ قهوه به مواد اضافه کردم که باز اگر از قهوه خوشتون نیومد به همان اندازه شیر اضافه کنید

مواد لازم

دویست گرم بیسکویت پتی بور

دویست و پنجاه گرم شکلات

صد گرم پسته

نود گرم کره بدون نمک

یک ق چ عصاره وانیل

دو ق غ شیر

دو ق غ قهوه

پوست رنده شده یک پرتقال

پودر قند به مقدار لازم

طرز تهیه

یکی از آسانترین و مطمئن ترین روش‌ها برای آب کردن شکلات روش بن ماری هست ( که مثل یک وان آب گرم هست). پس اول یک قابلمه را با مقداری آب روی کار بگذارید تا گرم بشه و بعد شکلات ها را خرد می‌کنیم با خرد کردن شکلات ها زودتر آب خواهند شد. شکلات خرد شده و کره را داخل یک‌کاسه ریخته و کاسه را داخل قابلمه با آب گرم شده بگذارید و کم کم هم بزنید تا کره و شکلات آب بشوند.

وقتی شکلات ها آب شدند کاسه را از داخل قابلمه برداشته و کنار بگذارید . بیسکویت ها را خرد کنید .

حالا بیسکویت ها ی خردشده – پوست پرتقال رنده شده – پسته هاوانیل – شیر و قهوه را روی شکلات آب شده بریزید و همه ی مواد را با هم مخلوط کنید تا خوب ترکیب شوند.

روی کاغذ روغنی آشپزی یا پلاستیک همه ی مواد شکلاتی یا نصف آن را ریخته و با قاشق به شکل سوسیس در آورید ( همانطور که در تصاویر هم می بینید).

کاغذ را دور شکلات رول کرده و دو سر شکلات را هم بپیچید. وقتی رول های شکلات را آماده کردید بگدارید در یخچال برای 4-3 ساعت بماند تا خودش رو بگیره و سفت بشوند.

بعد از سه چهار ساعت از یخچال خارج کنید و روی تخته برش قرار دهید. شکلات ها را از کاغذ خارج کنید و داخل یک سینی مقداری پودر قند ریخته و شکلات سالامی ها را داخل پودر قند بغلطانید یا با دست روی آن‌ها بریزید.

حالا شکلات سالامی آماده هست ولی اگر می‌خواهید واقعن شبیه به سوسیس سالامی بشن می تونید با نخ نسبتن ضخیم دور آن‌ها بچیید و بعد آن‌ها را برش های متوسط دهید.

DSC_0793
DSC_0804
DSC_0819
DSC_0809
DSC_0810
DSC_0803
DSC_0817
DSC_0816
DSC_0799
DSC_0794
DSC_0805
DSC_0820
DSC_0796
DSC_0795
DSC_0823
DSC_0822
DSC_0797
DSC_0819

حالتدذذرررر

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: