This salad reminds me my childhood. I love it. just with 2 main ingredients: chick peas and wheat or barley you can prepare it, so it is very simple salad but but but with great taste.
I mean a mixture of chickpeas and wheat along with a little bit of lemon juice, a little bit of chopped fresh parsley, and a little bit of Feta cheese is just D.E.L.I.C.O.U.S. It might be served warm or cold.
Ingredients
- 3 cups cooked canned chickpeas
- 2 cups wheat/barley
- 1/3 cup crumbled Feta cheese
- 2tbsp butter or vegetable oil
- 1 lemon juice
- Handful fresh parsley leaves, chopped
- ½ tsp chilli flakes
- Salt and black pepper to taste
How to make it?????
Soak the wheat or barley in cold water overnight. Next day, drain the water and put the wheat in a pot and add enough water. Allow to cook until tender.
Melt the butter in a pan, add cooked wheat, chick peas, lemon juice, season with salt and pepper. Gently mix them.
Add 1 cup water and allow to simmer for 10 minutes.
Once it is done, put it into a plate, sprinkle crumbled Feta cheese, chopped parsley and chilli flakes. It is really good.
سالاد نخود–گندم
این سالاد با نخود آبگوشتی و گندم یا جو تهیه میشه. یک سالاد خیلی ساده هست – اما اما اما مزه اش عالیه. چون مخلوط نخودو گندم با یک کم آبلیموی تازه – یک کم پنیر تبریزی و یک جعفری خرد شده بینظیر مییشه.
این سالاد میتونه یکی غذای کامل هم باشه. هم ارزونه هم سالم و خوشمزه و در ضمن میشه به صورت سرد یا گرم سرو کرد.
مواد لازم
سه پیمانه نخود پخته یا کنسروی
دو پیمانه گندم یا جو
یک سوم پیمانه پنیر تبریزی یا هر پنیری که دوست دارید
دو ق غ کره یا روغن گیاهی
یک عدد لیمو ترش
چند برگ جعفری خرد شده
یک دوم ق چ فلفل خشک
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
طرز تهیه
گندم یا جو را برای 7-6 ساعت در آب سرد بخیسانید. سپس آب را دور ریخته و داخل یک قابلمه آب به میزان کافی ریخته و گندم را نرم بپزید.
کره را داخل تابه آب کنید. گندم پخته – نخود– داخل تابه ریخته و آبلیمو ترش– نمکو فلفل را هم اضافه کنید. به آرامی همه ی مواد را هم بزنید و بعد یک پیمانه آب روی آن ریخته و بگذارید روی حرارت ملایم برای ده دقیقه بماند.
وقتی آماده شد داخل یک ظرف ریخته و روی آن پنیر و جعفری خرد شده همراه با فلفل خشک ریخته و میل کنید. خیلی خیلی خوشمزه میشه..
====================
Chickpea and Wheat Salad
Ingredients
- 3 cups cooked canned chickpeas
- 2 cups wheat/barley
- 1/3 cup crumbled Feta cheese
- 2tbsp butter or vegetable oil
- 1 lemon juice
- Handful fresh parsley leaves, chopped
- ½ tsp chilli flakes
- Salt and black pepper to taste
How to make it?????
Soak the wheat or barley in cold water overnight. Next day, drain the water and put the wheat in a pot and add enough water. Allow to cook until tender. Melt the butter in a pan, add cooked wheat, chick peas, lemon juice, season with salt and pepper. Gently mix them.
Add 1 cup water and allow to simmer for 10 minutes. Once it is done, put it into a plate, sprinkle crumbled Feta cheese, chopped parsley and chilli flakes. It is really good.
Hello, we are in an Ina’s group together and I found you from the web address in a photo.
This salad looks beautiful and I have everything in the pantry. What do I do with the chickpeas skin when I remove from the can?
LikeLike
Hi Laura, Yes dear i know you in the Ina’s group :). This salad is really good and As you see in my recipe i also used canned chickpeas and i just used them.
LikeLike