Flax seed Flat Naan Bread نان تخم کتان

In my previous posts, I shared recipes for making spicy lentil flat naan bread, and also chickpea flat bread.

And today I am sharing two wonderful gluten free breads. This is my Flax seed naan bread. A good and healthy flat  bread replacement when doing a low carb diet.  Good source of protein and fibre.

DSC_0030.JPG

Baking Flax seed flat bread at home is very easy and simple. With a few ingredients you can create a good gluten free bread naan. There are golden and brown flax seeds and i made my naan breads with golden ones😊

If you are vegan /vegetarian might make your vegetable rolls or wraps or if you are non vegetarian use this bread for making your burger/ kebab wraps .

DSC_0023.JPG

Ingredients

  • 1 cup of ground golden or brown flax seed
  • 2/3 cup hot water
  • ¼ tsp garlic powder
  • ½ tsp onion powder
  • 1 tsp curry powder
  • ½ tsp salt

How to make it?????

Grind flax seed in your blender. Add spices to the flax seed meal,, mix together. Bring the water to a boil and remove it from the heat.

Add flax seed meal to the hot water and with a spatula or wooden spoon stir quickly until all ingredients come together and make a soft dough (about a minute). Leave to cool down. Then divide it into 4 balls ( if you wish to make smaller bread naan, so make smaller balls).

Place one of balls on a piece of parchment paper and cover it with other parchment paper as you see in the photos.

Now with a rolling pin, roll out the dough and make it flat.

Oh by the way do not worry about rough edges, because we will trim it shortly :).Cut a circle of dough using a suitable sized plate /bowl for making a round tortilla or wrap.

Once you prepared all dough. Heat a non stick pan over medium heat (if you wish add some vegetable oil or butter). Bake one side and flip over to bake other side (about 2-minutes each side). You might serve these tasty breads warm or cold, Store them in the fridge for 4-5 days..

نان تخم کتان نان بزرک

سلام دوستان من در پست های قبلم طرز تهیه نونهای زیادی رو با شما به اشتراک گذاشتم که با آرد گندم یا آرد جو درست شدند. همینطور نان‌ عدس – نان با نخود آبگوشتی که همونطور که از اسمشون مشخصه با عدس و یا نخود آبگوشتی درست کردم.

امروز هم دو نوع نون دیگه رو میخوام معرفی کنم : یکی نان تخم کتان که در این پست مشاهده خواهید کرد و دیگری نان کینوا هست. امیدوارم خوشتون بیاد و امتحان کنید .

معمولن این نوع نانها رو کسانی که آلرژی و حساسیت به آرد گندم دارن یا ویگن و گیاهخوار هستن و یا در حال رژیم لاغری هستن بیشتر مصرف میکنن. من خودم ویگن نیستم ولی برای خودم هم گاهگاهی درست میکنم و دوست دارم.

دانه کتان یا بزرگ در صنعت پارجه بافی – طب سنتی و همینطور در صنعت آشپزی بکار میره. تخم کتان منبع امگا 3- پروتئین و فیبر هست. امروز من نان کتان درست کردم که برای تهیه اش تخم کتان رو آرد کردم و با یکی دو چیز دیگه نونهای لواشی شکلی پختم که برای افراد ویگن – گیاهخوار یا کسانی که در حال رژیم گرفتن هستن مناسبه و چایگزین خوبی برای نان با آرد گندم هست.

ماندگاری تخم کتان طولانی هست ولی وقتی به صورت آرد و آسیاب شده در بیاد بعد از چند روز فاسد خواهد شد. پس اگر خواستید این نان رو در منزل پخت کنید آرد رو همان روز تهیه کنید.

وقتی نونها رو درست کردید می تونید باهاش لقمه کره مربا ساندویچ سبزیچات درست کنیدی و یا با کباب و گوشت لقمه درست کنید.

مواد لازم

یک پیمانه آرد تخم کتان:بیاد داشته باشید یک پیمانه تخم کتان با یک پیمانه آرد کتان یک اندازه نیست – پس مقداری از تخم کتان را آسیاب کنید که به شما یک پیمانه آرد بدهد

دوسوم پیمانه آب داغ

نصف ق چ پودر سیر

نصف ق چ پودر پیاز

نصف ق چ ادویه کاری

نصف ق چ نمک

طرز تهیه

تخم کتان را داخل آسیاب کن ریخته و به صورت آرد در آورید. تمام ادویه های ذکر شده در بالا را به آرد افزوده و با هم همبزنید.

آب را بجوش آورید و از روی حرارت بردارید و فورن آرد تخم کتان روی آب داغ ریخته و تند تند هم بزنید تا به صورت خمیر یک‌دست و نسبتن نرم در آیدحدود یک دقیقه کافی است

 بگذارید خمیر سرد بشود.

خمیر رو مطابق تصویر به چهار قسمت تقسیم کنید ( اگر دوست دارید نان‌های کوچک داشته باشید می‌توانید خمیر را به چانه های 6-7 تایی هم تقسیم کنید .

حالا یکی از چانه ها را روی کاغذ روغنی قرار بدهید و روی آن یک تکه کاغذ روغن دیگر بگذارید و با وردنه آن را مسطح کنید. در ضمن نگران کج و کوله شدن شکل خمیر نباشید چون همونطور که خواهید دید شکل نان مرتب خواهد شد.

وقتی خمیر را نازک و مسطح کردید یک‌کاسه یا بشقاب گرد روی خمیر بگذارید و شکل دایره برش دهید. وقتی همه ی چانه ها را به همین روش آماده کردید. تابه را روی گاز گرم کنید ( من بدون روغن درست کردم ولی اگر خواستید می تونید کره یا روغن گیاهی داخل تابه بریزید.)

یکی یکی نان‌ها را داخل تابه گذاشته تا روی حرارت متوسط بپزد و بعد پشت و رو کنید تا سمت دیگر هم پخته شود. ( برای هر طرف نان دو دقیقه کافی هست).

وقتی همه ی نان‌ها را پختید می‌توانید به صورت گرم یا سرد میل کنید. در ضمن نان‌های اضافی را می‌توانید داخل یک دستمال پارچه ای برای سه چهار روز در یخچال نگه داری کنید.

DSC_0016
DSC_0018
DSC_0019
DSC_0020
DSC_0021
DSC_0022
DSC_0023
DSC_0024
DSC_0025
DSC_0026
DSC_0027
DSC_0037
DSC_0039
DSC_0029
DSC_0040
DSC_0041
DSC_0043
DSC_0044
DSC_0045

Flax seed  Flat Naan  Bread

Ingredients

  • 1 cup of ground golden or brown flax seed
  • 2/3 cup hot water
  • ¼ tsp garlic powder
  • ½ tsp onion powder
  • ½ tsp cumin powder
  • ½ tsp salt 

How to make it?????

Grind flax seed in your blender. Add spices to the flax seed meal,, mix together. Bring the water to a boil and remove it from the heat. Add flax seed meal to the hot water and with a spatula or wooden spoon stir quickly until all ingredients come together and make a soft dough (about a minute). Then divide it into 4 balls ( if you wish to make smaller bread naan, so make smaller balls).

Place one of balls on a piece of parchment paper and cover it with other parchment paper as you see in the photos.

Now with a rolling pin, roll out the dough and make it flat. Oh by the way do not worry about rough edges, because we will trim it shortly :). Cut a circle of dough using a suitable sized plate /bowl for making a round tortilla or wrap.

Once you prepared all dough. Heat a non stick pan over medium heat (if you wish add some vegetable oil or butter). Bake one side and flip over to bake other side (about 2-minutes each side). You might serve these tasty breads warm or cold, Store them in the fridge for 4-5 days..

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: