Enchilada originated in Mexico but not only is popular dish in South America, let say everywhere 😊. Enchiladas made with tortilla bread rolled around a filling. Enchiladas can be filled with different meats such as minced , shredded or diced chicken and beef, seafood, a blend of cheese, beans and vegetables and commonly garnished with sour cream, olives, chopped onions, salsa, coriander and chilli pepper.
Ingredients
- 4 Lavash bread or tortilla bread
- 200g minced beef
- 150g cooked rice
- 200 g red beans, cooked
- 2 medium onions, sliced
- 1 bell pepper, sliced
- 2 clove garlic, grated
- 1 cup cheddar cheese, grated
- 5 tbsp Greek yogurt or sour cream
- ½ cup tomato pasata
- 1-2 tsp pepper powder
- 1 ½ tsp cumin powder
- 1tsp salt
- 1 pickled cucumber, cut into pieces
- Olive oil
- Small bunch of coriander, chopped
Method
Preheat the oven at 180C degree.
heat the oil in a pan and fry the meat until brown. Add sliced bell pepper and onions. Season with cumin, salt and pepper. Aroma of cumin is amazing. Fry them until bell pepper and onion soft. Stir in red beans and rice. Mix all ingredients well.
Heat the oil in another pan, add grated garlic fry 1 minute. Add passata, season with salt and pepper. Mix together and then set aside.
Now, lay the Lavash bread or tortillas onto a board and spread ½ tbsp yogurt on each slice of bread and then divide the meat mixture between them.
Place few slices of pickled cucumber on each portion and rolling up to seal. Ok, now you can serve it like as you see, I mean as a tortilla rolled around the filling.
Yet you can do more: Spread half of passata sauce in the dish and place enchiladas into the dish. Brush remaining of passata sauce on the rolled breads and top with grated cheese. Place the dish into the oven and bake for 20-25 minutes and until the cheese has melted.
Remove from the oven. Once you want to serve it, top with yogurt or sour cream and chopped cilantro ( coriander leaves).
انچیلادای گوشت
انچیلادا یکی از غذاهای معروف مگزیگی هست که درکشورهای آمریکای جنوبی هم از محبوبیت زیادی برخوردار . .هست
راستش رو بخواهید این غذا اینقدخوشمزه هست که در بیشتر کشورها درستش میکنن. انچیلادا شامل نون تورتیلا یا تورتیا هست که از آرد ذرت درسته میشه و این نون رو با مواد مختلفی مثل گوشت چرخ کرده –گوشت مرغ و یا ماهی همراه با پنیر – لوبیا و سبزیجات پر میکنن و بعد از پخت هم با خامه ترش – یا ماست – زیتون– پیازچه – جعفری یا فلفل تند سرو میکنن.
خلاصه اگر میخواهید افراد خونواده رو یک سورپرایز خوشمزه کنین این غذای مکزیکی خیلی راحت – خیلی عالی – خیلی آسون و خیلییییییییی خوشمزه و معطر. .
رو امتحان کنین..
نون تورتیا اگر در دسترس نبود خیلی راحت از نان لواش خودمون استفاده کنید.در ضمن اگر گوشت هم نشد با همین دستور برید جلو و بدون گوشت درست کنید چون اینقدر با سبزیجات و ادویه های خوشمزه همرااه هست که بدون گوشت هم خوشمزه میشه.
مواد لازم
چهار عدد نان لواش یا تورتیا
دویست گرم گوشت چرخ کرده
صدوپنجاه گرم برنج پخته
دویست گرم لوبیا قرمز کنسروی یا پخته
دو عدد پیاز متوسط خلالی خرد شده
یک عدد فلفل دلمه رنگی خرد شده
دو حبه سیر رنده شده
یک پیمانه پنیر چدار رنده شده
پنج ق غ ماست
نصف پیمانه سس گوجه
یک یا دوق ج فلفل که بستگی به ذائقه شما دارد اگر تند دوست دارید دو ق فلفل اضافه کنید
یک و یک دوم ق چ پودر زیره که خیلی خیلی مهمه و اصل طعم غذا به زیره هست
یک عدد خیار شور خرد شده
نمک به میزان لازم
روغن زیتون
به اندازه یک کف دست جعفری یا گشنیز خرد شده
طرز تهیه
فر را روی حرارت 180 درجه سانتیگراد قرار دهید. از فر فقط برای آب کردن پنیر روی غذا استفاده میشه. اگر فر ندارید داخل تابه نجسب هم می تونید تهیه کنید.
روغن را در تابه گرم کنید و گوشت چرخ کرده را سرخ کنید تا رنگ گوشت قهوه ای شود. سپس فلفل دلمه خرد شده و پیاز را روی گوشت ریخته و تفت دهیدتا نرم شوند. . نمک– – فلفل و زیره روی مواد بریزید و همه مواد را هم بزنید . عِطر زیره
در تمام آشپزخانه پخش خواهد شد.
حالا لوبیا قرمز و برنج پخته را روی مواد داخل تابه ریخته و همه مواد را به آرامی با هم مخلوط کنید. و کنار بگذارید.
داخل یکی تابه دیگر سیر رنده شده را یک دقیقه تفت دهید و سس گوجهفرنگی را همراه با کمی نمک و فلفل روی سیر بریزید و هم زده واز روی حرارت بردارید.
حالا هر یک از نانهای تورتیا را پهن کنید و نصف ق غ ماست یا خامه ترش وسط نان بمالید و از مواد گوشتی آماده شده و کمی خیار شور خرد شدهمقداری روی ماست ریخته و هر نان را مطابق تصویر رول کنید .
خوب الان می تونید غذا رو به همین صورت هم سرو کنید که خیلی هم محشره
ولی میشه هنوز میتونید کارهای دیگه هم با این غذا بکنید:
داخل ظرفی که باید در فر قرار بگیره نصف سس گوچه آماده شده را بریزید و کف ظرف رو پوشش بدهید. اگر فر نیست داخل تابه سس گوجه را بریزید. حالا نانهای رول شده راداخل ظرف یا تابه بچینید( مطابق تصویر)
روی نانها باقی سس گوجه را بریزید. و بعد پنیر رنده شده را روی نانها پخش کنیدبطوریکه سطح نانها با پنیر پوشیده شود.
حالا اگر فر دارید داخل فر 180 درجه سانتیگراد قرار دهید تا برای نیم ساعت بماند و پنیر آب شود و یا داخل تابه قرار داده و روی گاز بگذارید. در تابه را گذاشته و اجازه دهید تا آب شدن پنیر روی حرار باشد.
وقتی انچیلادا حاضر شد از فر خارج کنیدو روی آنها مقداری ماست و گشنیز خرد شده ریخته و نوش جان کنید.
=============
Minced beef Enchiladas
Ingredients
- 4 Lavash bread or tortilla bread
- 200g minced beef
- 150g cooked rice
- 200g red beans, cooked
- 2 medium onions, sliced
- 1 bell pepper, sliced
- 2 clove garlic, grated
- 1 cup cheddar cheese, grated
- 5tbsp Greek yogurt or sour cream
- ½ cup tomato pasata
- 1-2tsp pepper powder
- 1 ½ tsp cumin powder
- 1tsp salt
- 1 pickled cucumber, cut into pieces
- Olive oil
- Small bunch of coriander, chopped
Method
Preheat the oven at 180C degree.
heat the oil in a pan and fry the meat until brown. Add sliced bell pepper and onions. Season with cumin, salt and pepper. Aroma of cumin is amazing. Fry them until bell pepper and onion soft. Stir in red beans and rice. Mix all ingredients well.
Heat the oil in another pan, add grated garlic fry 1 minute. Add passata, season with salt and pepper. Mix together and then set aside.
Now, lay the Lavash bread or tortillas onto a board and spread ½ tbsp yogurt on each slice of bread and then divide the meat mixture between them. Place few slices of pickled cucumber on each portion and rolling up to seal. Ok, now you can serve it like as you see, I mean as a tortilla rolled around the filling. Yet you can do more :
Spread half of passata sauce in the dish and place enchiladas into the dish. Brush remaining of passata sauce on the rolled breads and top with grated cheese. Place the dish into the oven and bake for 20-25 minutes and until the cheese has melted. Remove from the oven. Once you want to serve it, top with yogurt or sour cream and chopped cilantro ( coriander leaves).