Flat Bread نان تافتون

Flat bread in Iran is one of most popular breads. However, nowadays, flat breads are cooked in many countries with different names such as : Tortilla, Chapatis, Taftun, Lavash.

DSC_0486.JPG

Traditionally breads are baked inside the tandoor oven. Tandoor or Tanour or Tanir is a clay made pot for baking and cooking.the heat source or fuel of tandoor might be coal, wood or Cow droppings mixed straw and sun dried, they used it a fuel for tandoor.

DSC_0473.JPG

But in modern time, we use different ways of baking bread. But you know the taste of baked bread inside a tandoor is heavenly delicious and different from what we buy from supermarkets.

DSC_0482.JPG

Ingredients

  • 2 cups plain flour
  • 2tbsp butter
  • 185ml milk
  • ½ tsp salt
  • Olive oil for cooking
    DSC_0441.JPG

Method

Add milk and butter to a pot and heat the mixture until butter is melted.

In a separate bowl, mix flour with salt. Add mixture of melted butter to the flour. Use your hand and mix until firm dough.

Remove the dough from the bowl and place it on a floured surface. Knead the dough for 2 minutes. Cover it with a kitchen towel or plastic wrap and let to rest for half an hour in the corner of the kitchen ( in room temperature).

Then place the dough on a floured surface and divide it into 4-5 pieces. Make each one ball shape.

Now on a floured surface, use a rolling pin and flatten the dough. Sprinkle some Olive oil in a pan. Heat the pan and place the dough on the pan. 

In 2 minutes surface of bread bubble up. Once it happened flip over and let to cook other side. ( each side needs to cook for 2-3 minutes )..

Once all breads are cooked , you might add grated garlic to melted butter and rub on the bread . Or make a fresh herbs and cheese sandwich. Or it is a delicious along with curry and rice. Serve them in your own way or wrap them with a kitchen towel and store 🙂

نان تافتون

در زمانهای قدیم نان را داخل تنور یا به قول خارجی ها تندور پخت میکردند و سوخت این تنورها از فضولات دامی – زغال و یا چوب خشک بود. امروزه به راحتی از سوپرمارکتها یا نان فروشی ها میشه نون ماشینی گرفت. البته همه میدونیم طعم و مزه ی نون پخته شده در تنور کجا و نون ماشینی کجا.

چند وقت پیش طرز تهیه نان تابه ای فوق سریع رو به اشتراک گذاشتم که خیلی با استفبال روبرو شد و در عرض 15 دقیقه حاضر میشدو در تهیه ی اون نون از آرد و آب استفاده کردم وبرای نان امروز آردو شیر. این نون هم در کمتر از یکساعت پخت میشه.

نان نازک و مسطح امروزه در همه دنیا پخت میشه. در مکزیک به تورتیا یا تورتیلا و در هند به چاپاتی معروف هستن و از بافت نازک و لطیفی برخوردارند.

در کشورهای اروپایی و آمریکایی هم از کلمه نان استفاده میشه.

این نوع نان که همون نان تافتون و لواش خودمون هست در هند و کشورهای عربی نان محلی محسوب میشه و در کشورهای اروپایی و آمریکایی یک نان خیلی شیک بحساب میاد

مواد لازم

دو پیمانه آرد

دو ق غ کره

صدوهشتادوپنج میلی لیتر شیر

نصف ق چ نمک

روغن زیتون یا هر نوع روغن مایع برای پختن

طرز تهیه

شیر و کره را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت قرار دهید تا کره آب شده و از روی حرارت بردارید.

در یک‌کاسه آرد رابا نمک هم بزنید و شیررا روی آرد ریخته و با دست ورز دهید تا یک خمیر یک‌دست داشته باشید. خمیر را از داخل کاسه در آورده و روی سطح آردی قرار دهید و با دست خمیر را برای دو دقیقه خوب ورز دهید. اگر احیانن خمیر به دستتان چسبید کمی آرد اضافه کنید . هر چند فکر نمیکنم احتیاجی داشته باشید فقط محض اطلاع 

خمیر ورز داده را داخل یک پلاستیک قرار دهید و بگذارید نیم ساعت در محیط آشپزخانه بماند. سپس خمیر را روی سطح آردی بگذارید وآن را به چهار یا پنچ قسمت تقسیم کنید. هر چونه خمیر را به صورت یک توپ در آورید. روی سطح آردی هر چونه را با وردنه بازکنید.

داخل تابه نچسب خیلی کم روغن مایع ریخته و خمیر را داخل تابه قرار دهید بعد از یکی دو دقیقه سطح نان شروع به پف کردن و حباب درست کردن میکند( همانطور که در تصو یر می بینید)در این موقع نان را پشت و رو کنیدتا سمت دیگرش هم بپزد.

همه نان هارو به همین ترتیب پخت کنید. می توانید کمی کره ی آب شده را با سیر رنده شده مخلوط کنید و روی نان پخش کنید که کلی طعم فوق‌العاده خواهد داشت و یا مثل قدیما نون پنیر سبزی درست کرد.

باقی نان هارا می‌توانید با دستمال نخی بپوشانید . اگر زمان استفاده مجدد ترد شده بودند چند قطره آب روی نانها ریخته و.بگذارید روی شعله پخش کن گاز یا داخل مایکروویو و نان را فوری گرم و نرم کنید.

یا اگر دوست دارید نان ترد برای سالاد یا سوپ داشته باشید می تونید این نان هارو خردکنید و در کمی روغن زیتون یا کره سرخ و برشته کنید.

برای درست کردن پیتزا بجای خمیر می تونید از این نون استفاده کنید .میگن حرف حرف میاره راست گفتن: من یک دستور برای پیتزای سرخ شده دارم که خمیرش نون تافتون سرخ شده هست.خیلی محشره اگر دوست داشتید ببینید

برای درست کردن سالاد میشه این‌جور نان‌ها رو خرد کرد و کمی تفت داد یا تست کرد وروی سالاد ریخت. نمونه‌اش در سالاد فتوش من می تونید ببینید.

شاید بپرسید میشه این نانها را فریز کرد؟ جواب بله هست. می تونید این نونها را تا دو هفته در فریزر نگهداری کنید.

DSC_0475
DSC_0484
DSC_0482
DSC_0485
DSC_0486
DSC_0490
DSC_0487
DSC_0488
DSC_0502
DSC_0500
DSC_0497
DSC_0500
DSC_0495
DSC_0498
DSC_0510
DSC_0512
DSC_0511
DSC_0503
DSC_0505
DSC_0516
dsc_0946
dsc_0952
dsc_0957

============

Flat Bread

Ingredients

  • 2 cups plain flour
  • 2tbsp butter
  • 185ml milk
  • ½ tsp salt
  • Olive oil for cooking

Method

Add milk and butter to a pot and heat the mixture until butter is melted. In a separate bowl, mix flour with salt. Add mixture of melted butter to the flour. Use your hand and mix until firm dough.

Remove the dough from the bowl and place it on a floured surface. Knead the dough for 2 minutes. Cover it with a kitchen towel or plastic wrap and let to rest for half an hour in the corner of the kitchen ( in room temperature).

Then place the dough on a floured surface and divide it into 4-5 pieces. Make each one ball shape.

Now on a floured surface, use a rolling pin and flatten the dough. Sprinkle some Olive oil in a pan. Heat the pan and place the dough on the pan. In 2 minutes surface of bread bubble up. Once it happened flip over and let to cook other side. ( each side needs to cook for 2-3 minutes )..

Once all breads are cooked , you might add grated garlic to melted butter and rub on the bread . Or make a fresh herbs and cheese sandwich. Or it is a delicious along with curry and rice. Serve them in your own way or wrap them with a kitchen towel and store😊

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: