Stuffed Whole Cabbage دلمه کلم برگ درسته

I do not want to say all of us but let say most of us know traditional stuffed cabbage rolls. In different countries there are  variety of stuffed cabbage leaves recipes. In Iran we make stuffed cabbage leaves  with sweet-sour taste and also  savoury version of the dish.

DSC_0435.JPG

But today I am going to introduce a stuffed WHOLE CABBAGE . It was so excited to prepare this dish. It looks like a meat layered cake and actually some of my own friends thought it is a kinda cake but they found out no it is an  entire whole stuffed cabbage 😎😎

DSC_0442.JPG

For preparing this dish, you may use minced beef, lamb, or turkey . Or you may skip the the meat and go on with vegetables such as mushroom, carrot, bell pepper, aromatic fresh herbs, tomato.

You also would need to have cheese cloth to hold whole cabbage head together.

DSC_0432.JPG

Ingredients

  • 1 medium green cabbage
  • 300g minced meat (whatever meat you prefer, beef, lamb, turkey, chicken, sausages)
  • ½ cup cooked rice
  • 1 onion, chopped or grated
  • 1 bell pepper, finely chopped
  • ½ cup mixed herbs: mint, dill, parsley or coriander, finely chopped
  • cumin, turmeric, paprika, salt and pepper
  • Olive oil or any vegetable oil
  • cheesecloth
  • Ingredients for tomato sauce
  • 300g canned tomatoes
  • 1 onion, finely chopped
  • 3tbsp white sugar
  • 2tbsp vinegar
  • 1 ½ cup water
  • Oil

How to make it?????

first of all we prepare tomato sauce. Heat the oil in a pan and saute chopped onion for until soft. Add the tomatoes, sugar, vinegar. Add water and Cook for 5 minutes and set aside.

Bring salted water to a boil, and submerge whole cabbage for 6-7 minutes. Then peel the leaves.

In a bowl, add minced meat, cooked rice, grated onion, chopped bell pepper and fresh herbs. Season with spices. Use your hand and mix all ingredients together.

Now, we need a large bowl lined with cheese cloth to hold whole cabbage together when once you layered to set.

What we do for the first layer is:  arrange largest cabbage leaves, overlapping (as you see in the photos) so they line the bowl.

And finally put a large cabbage leave on the  bottom of the pot.

Now, put 1/3 of meat mixture at the bottom of the bowl and spread the meat evenly.. Then, put couple of cabbage leaves top of stuffing to separate the layers. Make sure that the leaves completely cover the stuffing and sides of the the bowl.

Again, put some more meat mixture over the new layer of leaves and spread it. Use your hand or a spoon and press the meat down and continue the layering process until meat mixture is used up. finally cover the stuffing with some blanched leaves and tucking all of leaves down the sides of the bowl, as you see in the photos.

Gather ends of cheesecloth together, twist the cloth and squeeze it tightly.

Take the whole stuffed cabbage and drop it into the tomato sauce. Cover the pot with a lid and allow to cook for 1 hour over medium heat.

You may cook the stuffed cabbage in the oven. In this case, after wrapping the cabbage with cheese cloth, cover it with foil and pop it into the oven at 175C degree and cook it for about 2 hours.

Take stuffed whole cabbage out of the pot and place it in a serving plate. Let it cool a little bit and remove the cheese cloth. Cut the stuffed cabbage into the pieces and serve it with mixture of yogurt+ garlic or with tomato sauce or mustard sauce.

DSC_0430

دلمه کلم برگ درسته

نمیخوام بگم همه ی ما ولی بیشتر ما دلمه کلم رو به روش متداول و سنتی دیدیم و خوردیم. دلمه انواع مختلفی داره وایران یکی از معروفترین کشورها به داشتن دلمه هست.امروزه دلمه در کشورهای اروپایی و آمریکایی هم شناخته شده و طرفداران خودش رو داره.

کلم انواع گوناگونی داره مثل کلم بروکلیکلم سبزکلم چینیگل کلمکلم پیج…..و یکی از محبوب‌ترین سبزیجات درهمه جای دنیاهست . کلم دارای کلسیم بوده و همینطور حاوی مواد ضد اکسیدان هست و سموم بدن را خارج میکند.

دلمه در کشورهای مختلف با دستور تهیه های متفاوت درست میشه. امروز من دلمه کلم درسته تهیه کردم. تهیه این دلمه خیلی آسون هست و نتیجه کار فوق العاددددددددده زیبا و هیجان انگیزه بطوریکه بعضی از من می‌پرسیدند این کیک هست ؟میگفتم نه دلمه کلم درسته هست .

برای پرکردن این دلمه می تونید از همون موادی که خودتون همیشه برای دلمه درست کردن استفاده میکنید بکار ببرید . می تونید بدون گوشت درست کنید و با سبزیجات مختلفی مثل قارچهویجفلفل دلمهسبزیجات معطر و تازه و گوجه این دلمه رو تهیه کنید . می تونید از گوشت چرخ کرده مرغ یا بوقلمونسوسیس یا گوشت قرمز استفاده کنید. پس برای درست کردنش زیاد سخت نگیرید و راحت باشید.

همینطور نیاز به پارچه پنیر سازی ( یک نوع پارچه نخی و توری) هست که بشه در زمان پخت دور کلم پیچید .

در ضمن این دلمه رو میشه هم در فر درست کرد و هم در قابلمه و روی گاز. من خودم هم گاز رو ترجیح می دم ولی به هر حال هر دو روش رو توضیح میدم . انتخاب با شماست 

مواد لازم

یک عدد کلم متوسط

سیصد گرم گوشت چرخ کرده

نصف پیمانه برنج پخته شده

یک عدد پیاز رنده شده

یک عدد فلفل دلمه نگینی خرد شده

نصف پیمانه سبزیجات خرد شده شامل: نعنا – شویدجعفری یا گشنیز

زیره – زردچوبه – پاپریکانمک و فلفل به میزان نیاز

روغن زیتون یا هر روغن گیاهی

پارچه پنیر سازی

مواد لازم برای سس گوجه‌فرنگی

سیصد گرم گوجه کنسروی

یک عدد پیاز نگینی خرد شده

سه ق غ شکر سفید

دو ق غ سرکه

یک و یک دوم پیمانه آب

روغن مایع

طرز تهیه

اول سس گوجه‌فرنگی را آماده میکنیم. مقداری روغن رادر تابه گرم کنید و پیاز خرد شده را برای چند دقیقه تفت دهید تا نرم شود. سپس گوجه کنسرویشکرسرکه و آب را روی پیاز ریخته و برای 5 دقیقه آن را پخته و کنار بگذارید.

بعد از سس می‌رویم سراغ درست کردن خود دلمه. یک قابلمه بزرگ را آب کرده و 1 ق مرباخوری نمک داخل آب بریزید. زمانی که آب جوش آمد کلم را به صورت درسته داخل قابلمه بگذارید تا برای 10 دقیقه مانده و برگ‌های کلم نرم شوند. کلم را از داخل قابلمه در آورده و بگذارید سرد شود. مطابق تصویر برگ‌های دلمه را جدا کنید.

در این مرحله مایه دلمه را آماده کنید: داخل یک‌کاسه گوشت چرخ کرده – برنج پخته – پیاز رنده شده – فلفل دلمه و سبزیجات خرد شده ریخته و نمک – فلفل و تمام ادویه ها را هم افزوده و با دست همه ی مواد راورز دهید تا خوب با هممخلوط شوند..

حالا ما نیاز به یک‌کاسه بزرگ داریم . داخل کاسه پارچه یا دستمال نخی پنیر سازی را پهن کنیدطوریکه گوشه‌های پارچه بیرون کاسه قرار داشته باشد( مطابق تصویر).این دستمال در آخر کار همانظور که خواهید دید دلمه کلم را در زمان پخت باهم نگه میدارد تا باز نشود.

خوب حالا برای لایه اول یک برگ بزرگ کلم را انتخاب کره و کف ظرف قرار دهید و بعد باز هم از برگ‌های درشت انتخاب کنید و دور کاسه بچینید بطوریکه هر برگ کمی روی برگ قبلی قرار داشته باشد و لبه های کلم بیرون کاسه قرار دهید.

یک سوم از مایه گوشتی را کف کاسه ریخته و با قاشق کاملن آن را پخش کرده و پهن کنید و بعد یکی دو برگ کلم روی مایه گوشتی قرار دهید که تمام روی مایه را بگیرد.

مجددیک سوم دیگر از مایه گوشتی را روی برگ کلم کاملن پخش کنید و با دست مایه را بطرف پایین فشار داده و باز یکی دو برگ دیگر روی مایه گوشت بگذارید تا این لایه از لایه بعدی جدا شود. در انتها یک سوم آخر از گوشت را روی برگ پخش کرده و با یک یا دوبرگ روی آن را پوشانده و لبه های برگ کلم را که بیرون کاسه هستند برگردانید داخل کاسه تا کاملن کلم پوشانده و بسته شود.

گوشه‌های دستمال را بلند کنید و دستمال را محکم بپیچید که کلم و مواد داخلی آن کاملن پرس شود. گوشه‌های دستمال را گره بزنید و داخل قابلمه حاوی سس گوجه فرار دهید . در قابلمه را نیمه باز گذاشته و روی حرارت متوسط بگذارید برای حدود یکساعت پخته شود.

این دلمه را میتوانید داخل فر هم بپزید. به این ترتیب که وقتی در آخرین مرحله پارچه را دور کلم سفت کردید آن را با فویل آلومینیوم بپوشانید و داخل فر با حرارت 175 درجه سانتیگراد قرار دهید تا به مدت 2 ساعت بپزد.

من با هر دو روش امتحان کرده‌ام وبنظرم داخل قابلمه و روی گاز خیلی بهتر و آسانتر می‌شود ولی انتخاب با شماست.

وقتی دلمه آماده شده از داخل قابلمه در آورده و به آرامی کلم درسته را از داخل پارچه خارج کرده و داخل ظرف مورد نظرتان قرار دهید.

این دلمه کلم درسته بقدری قشنگ و زیبا دیده می‌شود که باور‌کردنی نیست. دور دلمه و روی آن مقداری از سس گوجه‌فرنگی ریخته – دلمه را برش داده و نوش جان کنید.

از سس های دیگری که با این دلمه خیلی هماهنگی دارد و مزه آن را دو چندان میکنید سس خردل و ماست و سیر هست.

DSC_0431
DSC_0441
DSC_0451
DSC_0490
DSC_0432
DSC_0442
DSC_0452
DSC_0433
DSC_0453
DSC_0434
DSC_0444
DSC_0454
DSC_0436
DSC_0456
DSC_0437
DSC_0447
DSC_0457
DSC_0438
DSC_0448
DSC_0458
DSC_0459

=============

Stuffed Whole Cabbage

Ingredients

  • 1 medium green cabbage
  • 300g minced meat (whatever meat you prefer, beef, lamb, turkey, chicken, sausages)
  • ½ cup cooked rice
  • 1 onion, chopped or grated
  • 1 bell pepper, finely chopped
  • ½ cup mixed herbs: mint, dill, parsley or coriander, finely chopped
  • cumin, turmeric, paprika, salt and pepper
  • Olive oil or any vegetable oil
  • cheesecloth
  • Ingredients for tomato sauce
  • 300g canned tomatoes
  • 1 onion, finely chopped
  • 3tbsp white sugar
  • 2tbsp vinegar
  • 1 ½ cup water
  • Oil

How to make it?????

First of all we prepare tomato sauce. Heat the oil in a pan and saute chopped onion for until soft. Add the tomatoes, sugar, vinegar. Add water and Cook for 5 minutes and set aside.

Bring salted water to a boil, and submerge whole cabbage for 6-7 minutes. Then peel the leaves.

In a bowl, add minced meat, cooked rice, grated onion, chopped bell pepper and fresh herbs. Season with spices. Use your hand and mix all ingredients together.

Now, we need a large bowl lined with cheese cloth to hold whole cabbage together when once you layered to set.

What we do for the first layer is: put one large leave at the bottom of the bowl, then arrange largest cabbage leaves, overlapping ( as you see in the photos) so they line the bowl.

. Now, put 1/3 of meat mixture at the bottom of the bowl and spread the meat evenly.. Then, put couple of cabbage leaves top of stuffing to separate the layers. Make sure that the leaves completely cover the stuffing and sides of the the bowl.

Again, put some more meat mixture over the new layer of leaves and spread it. Use your hand or a spoon and press the meat down and continue the layering process until meat mixture is used up. finally cover the stuffing with some blanched leaves and tucking all of leaves down the sides of the bowl, as you see in the photos.

Gather ends of cheesecloth together, twist the cloth and squeeze it tightly.

Take the whole stuffed cabbage and drop it into the tomato sauce. Cover the pot with a lid and allow to cook for 1 hour over medium heat.

؛You may cook the stuffed cabbage in the oven. In this case, after wrapping the cabbage with cheese cloth, cover it with foil and pop it into the oven at 175C degree and cook it for about 2 hours.

Take stuffed whole cabbage out of the pot and place it in a serving plate. Let it cool a little bit and remove the cheese cloth. Cut the stuffed cabbage into the pieces and serve it with mixture of yogurt+ garlic or with tomato sauce or mustard sauce.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: