I do not want to say all of us but let say most of us know traditional stuffed cabbage rolls. In different countries there are variety of stuffed cabbage leaves recipes. In Iran we make stuffed cabbage leaves with sweet-sour taste and also savoury version of the dish.

But today I am going to introduce a stuffed WHOLE CABBAGE . It was so excited to prepare this dish. It looks like a meat layered cake and actually some of my own friends thought it is a kinda cake but they found out no it is an entire whole stuffed cabbage 😎😎

For preparing this dish, you may use minced beef, lamb, or turkey . Or you may skip the the meat and go on with vegetables such as mushroom, carrot, bell pepper, aromatic fresh herbs, tomato.
You also would need to have cheese cloth to hold whole cabbage head together.

Ingredients
- 1 medium green cabbage
- 300g minced meat (whatever meat you prefer, beef, lamb, turkey, chicken, sausages)
- ½ cup cooked rice
- 1 onion, chopped or grated
- 1 bell pepper, finely chopped
- ½ cup mixed herbs: mint, dill, parsley or coriander, finely chopped
- cumin, turmeric, paprika, salt and pepper
- Olive oil or any vegetable oil
- cheesecloth
- Ingredients for tomato sauce
- 300g canned tomatoes
- 1 onion, finely chopped
- 3tbsp white sugar
- 2tbsp vinegar
- 1 ½ cup water
- Oil
How to make it?????
first of all we prepare tomato sauce. Heat the oil in a pan and saute chopped onion for until soft. Add the tomatoes, sugar, vinegar. Add water and Cook for 5 minutes and set aside.
Bring salted water to a boil, and submerge whole cabbage for 6-7 minutes. Then peel the leaves.
In a bowl, add minced meat, cooked rice, grated onion, chopped bell pepper and fresh herbs. Season with spices. Use your hand and mix all ingredients together.
Now, we need a large bowl lined with cheese cloth to hold whole cabbage together when once you layered to set.
What we do for the first layer is: arrange largest cabbage leaves, overlapping (as you see in the photos) so they line the bowl.
And finally put a large cabbage leave on the bottom of the pot.
Now, put 1/3 of meat mixture at the bottom of the bowl and spread the meat evenly.. Then, put couple of cabbage leaves top of stuffing to separate the layers. Make sure that the leaves completely cover the stuffing and sides of the the bowl.
Again, put some more meat mixture over the new layer of leaves and spread it. Use your hand or a spoon and press the meat down and continue the layering process until meat mixture is used up. finally cover the stuffing with some blanched leaves and tucking all of leaves down the sides of the bowl, as you see in the photos.
Gather ends of cheesecloth together, twist the cloth and squeeze it tightly.
Take the whole stuffed cabbage and drop it into the tomato sauce. Cover the pot with a lid and allow to cook for 1 hour over medium heat.
You may cook the stuffed cabbage in the oven. In this case, after wrapping the cabbage with cheese cloth, cover it with foil and pop it into the oven at 175C degree and cook it for about 2 hours.
Take stuffed whole cabbage out of the pot and place it in a serving plate. Let it cool a little bit and remove the cheese cloth. Cut the stuffed cabbage into the pieces and serve it with mixture of yogurt+ garlic or with tomato sauce or mustard sauce.

دلمه کلم برگ درسته
نمیخوام بگم همه ی ما ولی بیشتر ما دلمه کلم رو به روش متداول و سنتی دیدیم و خوردیم. دلمه انواع مختلفی داره وایران یکی از معروفترین کشورها به داشتن دلمه هست.امروزه دلمه در کشورهای اروپایی و آمریکایی هم شناخته شده و طرفداران خودش رو داره.
کلم انواع گوناگونی داره مثل کلم بروکلی– کلم سبز– کلم چینی– گل کلم– کلم پیج…..و یکی از محبوبترین سبزیجات درهمه جای دنیاهست . کلم دارای کلسیم بوده و همینطور حاوی مواد ضد اکسیدان هست و سموم بدن را خارج میکند.
دلمه در کشورهای مختلف با دستور تهیه های متفاوت درست میشه. امروز من دلمه کلم درسته تهیه کردم. تهیه این دلمه خیلی آسون هست و نتیجه کار فوق العاددددددددده زیبا و هیجان انگیزه بطوریکه بعضی از من میپرسیدند این کیک هست ؟میگفتم نه دلمه کلم درسته هست .
برای پرکردن این دلمه می تونید از همون موادی که خودتون همیشه برای دلمه درست کردن استفاده میکنید بکار ببرید . می تونید بدون گوشت درست کنید و با سبزیجات مختلفی مثل قارچ– هویج– فلفل دلمه– سبزیجات معطر و تازه و گوجه این دلمه رو تهیه کنید . می تونید از گوشت چرخ کرده مرغ یا بوقلمون– سوسیس یا گوشت قرمز استفاده کنید. پس برای درست کردنش زیاد سخت نگیرید و راحت باشید.
همینطور نیاز به پارچه پنیر سازی ( یک نوع پارچه نخی و توری) هست که بشه در زمان پخت دور کلم پیچید .
در ضمن این دلمه رو میشه هم در فر درست کرد و هم در قابلمه و روی گاز. من خودم هم گاز رو ترجیح می دم ولی به هر حال هر دو روش رو توضیح میدم . انتخاب با شماست
مواد لازم
یک عدد کلم متوسط
سیصد گرم گوشت چرخ کرده
نصف پیمانه برنج پخته شده
یک عدد پیاز رنده شده
یک عدد فلفل دلمه نگینی خرد شده
نصف پیمانه سبزیجات خرد شده شامل: نعنا – شوید– جعفری یا گشنیز
زیره – زردچوبه – پاپریکا– نمک و فلفل به میزان نیاز
روغن زیتون یا هر روغن گیاهی
پارچه پنیر سازی
مواد لازم برای سس گوجهفرنگی
سیصد گرم گوجه کنسروی
یک عدد پیاز نگینی خرد شده
سه ق غ شکر سفید
دو ق غ سرکه
یک و یک دوم پیمانه آب
روغن مایع
طرز تهیه
اول سس گوجهفرنگی را آماده میکنیم. مقداری روغن رادر تابه گرم کنید و پیاز خرد شده را برای چند دقیقه تفت دهید تا نرم شود. سپس گوجه کنسروی– شکر– سرکه و آب را روی پیاز ریخته و برای 5 دقیقه آن را پخته و کنار بگذارید.
بعد از سس میرویم سراغ درست کردن خود دلمه. یک قابلمه بزرگ را آب کرده و 1 ق مرباخوری نمک داخل آب بریزید. زمانی که آب جوش آمد کلم را به صورت درسته داخل قابلمه بگذارید تا برای 10 دقیقه مانده و برگهای کلم نرم شوند. کلم را از داخل قابلمه در آورده و بگذارید سرد شود. مطابق تصویر برگهای دلمه را جدا کنید.
در این مرحله مایه دلمه را آماده کنید: داخل یککاسه گوشت چرخ کرده – برنج پخته – پیاز رنده شده – فلفل دلمه و سبزیجات خرد شده ریخته و نمک – فلفل و تمام ادویه ها را هم افزوده و با دست همه ی مواد راورز دهید تا خوب با هممخلوط شوند..
حالا ما نیاز به یککاسه بزرگ داریم . داخل کاسه پارچه یا دستمال نخی پنیر سازی را پهن کنیدطوریکه گوشههای پارچه بیرون کاسه قرار داشته باشد( مطابق تصویر).این دستمال در آخر کار همانظور که خواهید دید دلمه کلم را در زمان پخت باهم نگه میدارد تا باز نشود.
خوب حالا برای لایه اول یک برگ بزرگ کلم را انتخاب کره و کف ظرف قرار دهید و بعد باز هم از برگهای درشت انتخاب کنید و دور کاسه بچینید بطوریکه هر برگ کمی روی برگ قبلی قرار داشته باشد و لبه های کلم بیرون کاسه قرار دهید.
یک سوم از مایه گوشتی را کف کاسه ریخته و با قاشق کاملن آن را پخش کرده و پهن کنید و بعد یکی دو برگ کلم روی مایه گوشتی قرار دهید که تمام روی مایه را بگیرد.
مجدد– یک سوم دیگر از مایه گوشتی را روی برگ کلم کاملن پخش کنید و با دست مایه را بطرف پایین فشار داده و باز یکی دو برگ دیگر روی مایه گوشت بگذارید تا این لایه از لایه بعدی جدا شود. در انتها یک سوم آخر از گوشت را روی برگ پخش کرده و با یک یا دوبرگ روی آن را پوشانده و لبه های برگ کلم را که بیرون کاسه هستند برگردانید داخل کاسه تا کاملن کلم پوشانده و بسته شود.
گوشههای دستمال را بلند کنید و دستمال را محکم بپیچید که کلم و مواد داخلی آن کاملن پرس شود. گوشههای دستمال را گره بزنید و داخل قابلمه حاوی سس گوجه فرار دهید . در قابلمه را نیمه باز گذاشته و روی حرارت متوسط بگذارید برای حدود یکساعت پخته شود.
این دلمه را میتوانید داخل فر هم بپزید. به این ترتیب که وقتی در آخرین مرحله پارچه را دور کلم سفت کردید آن را با فویل آلومینیوم بپوشانید و داخل فر با حرارت 175 درجه سانتیگراد قرار دهید تا به مدت 2 ساعت بپزد.
من با هر دو روش امتحان کردهام وبنظرم داخل قابلمه و روی گاز خیلی بهتر و آسانتر میشود ولی انتخاب با شماست.
وقتی دلمه آماده شده از داخل قابلمه در آورده و به آرامی کلم درسته را از داخل پارچه خارج کرده و داخل ظرف مورد نظرتان قرار دهید.
این دلمه کلم درسته بقدری قشنگ و زیبا دیده میشود که باورکردنی نیست. دور دلمه و روی آن مقداری از سس گوجهفرنگی ریخته – دلمه را برش داده و نوش جان کنید.
از سس های دیگری که با این دلمه خیلی هماهنگی دارد و مزه آن را دو چندان میکنید سس خردل و ماست و سیر هست.





















=============
Stuffed Whole Cabbage
Ingredients
- 1 medium green cabbage
- 300g minced meat (whatever meat you prefer, beef, lamb, turkey, chicken, sausages)
- ½ cup cooked rice
- 1 onion, chopped or grated
- 1 bell pepper, finely chopped
- ½ cup mixed herbs: mint, dill, parsley or coriander, finely chopped
- cumin, turmeric, paprika, salt and pepper
- Olive oil or any vegetable oil
- cheesecloth
- Ingredients for tomato sauce
- 300g canned tomatoes
- 1 onion, finely chopped
- 3tbsp white sugar
- 2tbsp vinegar
- 1 ½ cup water
- Oil
How to make it?????
First of all we prepare tomato sauce. Heat the oil in a pan and saute chopped onion for until soft. Add the tomatoes, sugar, vinegar. Add water and Cook for 5 minutes and set aside.
Bring salted water to a boil, and submerge whole cabbage for 6-7 minutes. Then peel the leaves.
In a bowl, add minced meat, cooked rice, grated onion, chopped bell pepper and fresh herbs. Season with spices. Use your hand and mix all ingredients together.
Now, we need a large bowl lined with cheese cloth to hold whole cabbage together when once you layered to set.
What we do for the first layer is: put one large leave at the bottom of the bowl, then arrange largest cabbage leaves, overlapping ( as you see in the photos) so they line the bowl.
. Now, put 1/3 of meat mixture at the bottom of the bowl and spread the meat evenly.. Then, put couple of cabbage leaves top of stuffing to separate the layers. Make sure that the leaves completely cover the stuffing and sides of the the bowl.
Again, put some more meat mixture over the new layer of leaves and spread it. Use your hand or a spoon and press the meat down and continue the layering process until meat mixture is used up. finally cover the stuffing with some blanched leaves and tucking all of leaves down the sides of the bowl, as you see in the photos.
Gather ends of cheesecloth together, twist the cloth and squeeze it tightly.
Take the whole stuffed cabbage and drop it into the tomato sauce. Cover the pot with a lid and allow to cook for 1 hour over medium heat.
؛You may cook the stuffed cabbage in the oven. In this case, after wrapping the cabbage with cheese cloth, cover it with foil and pop it into the oven at 175C degree and cook it for about 2 hours.
Take stuffed whole cabbage out of the pot and place it in a serving plate. Let it cool a little bit and remove the cheese cloth. Cut the stuffed cabbage into the pieces and serve it with mixture of yogurt+ garlic or with tomato sauce or mustard sauce.