Frozen ِِِِYogurt ماست یخ زده

I love plain or flavoured yogurt. I remember in my childhood I loved to add sugar or honey to my yogurt and eat it. But I never knew I can freeze yogurt. But now I know 😁😎Today I am going to show my frozen yogurt in different tastes.

DSC_0005.JPG

Basically it is mixture of either plain or flavoured yogurt with fruits and whatever you want. For sweetness, you can add honey, brown sugar, maple syrup or jam. You can use any fruit you like: mango. Kiwi, pomegranate, banana, apple, berries, pear, whatever nuts you like such as walnuts, cashew, almond, peanuts, pistachio, …

DSC_0994.JPG

Ingredients

  • Yogurt
  • Peanut butter
  • Strawberry, roughly chopped
  • Blueberry, roughly chopped
  • Banana, roughly chopped
  • Sugar candy
  • Chocolate chips
  • Smarties
  • Brown sugar
  • Honey
  • Pistachio
  •  Walnuts
  • Coca powder

How to make it?????

For making strawberry frozen yogurt bar: In a bowl, add in yogurt, peanut butter and half of chopped fresh strawberries and use other half for topping. Gently mix. Use a small baking tray, lined with parchment paper. Pour yogurt mixture on the parchment and spread it out all around with a spatula. Top it with some chopped strawberries, and some peanut butter, candy chocolate and roasted peanuts. Pop it into the freezer overnight until firmed up.

Now , I am going to prepare my blueberry frozen yogurt bark: In a bowl, stir in yogurt, brown sugar, and some chopped pistachio. Spread it out with a spatula and evenly layer. Top it with chopped pistachios and chocolate chips.

And finally in a bowl with yogurt, add some honey and, coca powder, gently mix. Add, chopped walnuts and slices of banana, mix together.Spread it out on the parchment. Top it with chopped walnuts and sliced banana and smarties chocolates.

Pop them into the freezer for 3-4 hours or freeze overnight. Once they are frozen, remove from the baking tray and parchment paper. Chop it into small pieces and yes you have delicious frozen yogurt bars in different tastes and colours. Enjoy it🍨🍨

ماست یخ زده

حتمن تا حالا شده که مثلن خدایی نکرده یک روز بد داشته باشید – یا خیلی خسته و کوفته از سرکاردانشگاه یا مدرسه برگشته باشید. خوب تو این مواقع باید به خودتون برسید و خودتون را تحویل بگیرید. حالا یکی ازاین روشها خوردن یک دسر خوشمزه 😁هست 

در مورد شما نمیدونم ولی من خیلی ماست دوست دارم بخصوص با عسل یا شکر. برای همین گفتم ماست یخ زده درست کنم. هم فوق‌العاده آسونه هم صدها طعم میشه بهش اضافه کرد و هم کم خرجه. ماست یخ زده در‌واقع ترکیبی هست از ماست با هر میوه یا آجیل یا حتی سبزی. خوبی این دسر خوشمزه به این هست که می تونید با هر میوه و سبزی که در منزل دارید اون رو تهیه کنید. ببینید درست میگم یا نه!!

مثلن برای شیرین کردن ماست یخ زده می تونید از عسل – شکرقهوه ای شکر سفید – شیره افرا یا مربا استفاده کنید.

می تونید از هر میوه مثل سیب – پرتقالنارنگی – آناناسگلابیکیوی انواع توت های فرنگی بکار ببرید.

می تونید ازهر نوع آجیل و تخمه که دوست دارید مثل گردوپستهبادامفندقبادام زمینی – بادام هندی و انواع تخمه ها استفاده کنید.

می تونید از کره بادام زمینی – شکلات صبحانه هم استفاده کنید.

می‌بینید تقریبن با هر چی میشه این دسر واقعن خوشمزه رو درست کرد هم سالمه هم میشه به نیت بستنی خورد و احساس گناه نکرد که رژیمم رو شکستم و بستنی خوردم 🙂

وآخرین نکته اینکه می تونید در فریزر نگه داری کنید و وقتی دارید تلویزیون تماشا میکنید و دلتون یک اسنک خواست از فریزر بیرو بیارید– 10 دقیقه بگذارید بمونه و بعد نوش جان کنید.

مواد لازم که در ذیل ذکر کردم فاقد مقدار هستند چون خودتون می تونید هر چقدر میخواهید کم و زیادش کنید.

مواد لازم

ماست

کره بادام زمینی

توت فرنگی درشت خرد شده

بلوبری یا زغال اخته آبی از وسط نصف شده

موزحلقه حلقه شده

آب نبات شکری

اسمارتیز

آب نبات شکلاتی

شکر قهوه ای / یا شکر سفید یا عسل

پسته

گردو

پودر کاکائو

طرز تهیه

اول میریم سراغ ماست یخ زده با توت فرنگی. توت فرنگی‌ها را درشت خرد کردم چون دوست دارم تکه‌های توت در ماست دیده بشن و حالت له شده نداشته باشند. حالا داخل یک‌کاسه ماست – مقداری از توت فرنگی خرد شده و کره بادام زمینی را ریخته و با هم مخلوط کنید. داخل یک سینی کوچک کیک پزی را با کاغذ آشپزی پوشانده و مخلوط ماست را داخل سینی پهن کنید و روی آن باقیمانده ی توت فرنگی خرد شده را پخش کنیدهمینطور کمی کره بادام زمینی به صورت پر اکنده روی ماست ریخته و در آخرمقداری آب نبات شکلاتی هم روی ماست پخش کنید.

حالا می‌رویم سراغ ماست یخ زده با بلوبری😊 داخل ظرف ماست را با شکر قهوه ای و مقداری پسته خرد شده و بلوبری مخلوط کرده و مثل ماست قبلی داخل سینی پهن کرده و روی آن مقداری بلوبری و پسته خرد شده ریخته و در آخر تکه‌های شکلات روی آن پخش کنید.

سومین ماست یخ زده ی من با موز هست. ماست را با عسل همزده و سپس با گردوی خرد شده و موز حلقه شده مخلوط کنید. ماست را داخل سینی ریخته وروی ماست  را با مقداری موز حلقه شده – گردو و اسمارتیز پر کنید.

حالا سینی حاوی ماست ها را داخل فریزر قرار دهید تا برای 4-3 ساعت مانده و یخ ببندند و یا از شب تا صبح داخل فریزر بمانند.

روز بعد خیلی راحت ماست یخ زده را از قالب خارج کنید و با یک کارد یا دسته یاک قاشق چوبی ماست یخ زده را به تکه‌های کوچک خرد کنید. می‌توانید آن‌ها را داخل کیسه زیپ دار گذاشته و به فریزر برگردانید و هر وقت دوست داشتید سرو کنید.

DSC_0990DSC_0991DSC_0992DSC_0993DSC_0994DSC_0995DSC_0996DSC_0998DSC_0999DSC_0001DSC_0011DSC_0021DSC_0010DSC_0020DSC_0002DSC_0012DSC_0022DSC_0003DSC_0013DSC_0004DSC_0014DSC_0005DSC_0015DSC_0006DSC_0016DSC_0007DSC_0017DSC_0018DSC_0008DSC_0009DSC_0019

============

Frozen Yogurt

Ingredients

  • Yogurt
  • peanut butter
  • strawberry, roughly chopped
  • blueberry, roughly chopped
  • banana, roughly chopped
  • sugar candy
  • chocolate chips
  • smarties
  • brown sugar
  • honey
  • pistachio
  • walnuts
  • Coca powder

How to make it?????

For making strawberry frozen yogurt bar: In a bowl, add in yogurt, peanut butter and half of chopped fresh strawberries and use other half for topping. Gently mix. Use a small baking tray, lined with parchment paper. Pour yogurt mixture on the parchment and spread it out all around with a spatula. Top it with some chopped strawberries, and some peanut butter, candy chocolate and roasted peanuts. Pop it into the freezer overnight until firmed up.

Now , I am going to prepare my blueberry frozen yogurt bark: In a bowl, stir in yogurt, brown sugar, and some chopped pistachio. Spread it out with a spatula and evenly layer. Top it with chopped pistachios and chocolate chips.

And finally in a bowl with yogurt, add some honey, coca powder and gently mix. Then add, chopped walnuts and slices of banana and combine together.

Spread it out on the parchment. Top it with chopped walnuts and sliced banana and smarties chocolates.

Pop them into the freezer for 3-4 hours or freeze overnight. Once they are frozen, remove from the baking tray and parchment paper. Chop it into small pieces and yes you have delicious frozen yogurt bars in different tastes and colours . Enjoy it

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

%d bloggers like this: