Soya Biryani

Hello every body, hope my page visitors are fine and doing well. Few days ago I prepared Soya rice. This is a gorgeous, colourful and flavour full dish which is good choice not only for vegetarian but also for non-vegetarians.

DSC_0779.JPG

You can make this rice/pilaf dish very easily at home. It is a low price dish but taste like a an high price meal and main point is this rice dish is  really comfy and delicious, a combination of rice with aromatic and colourful spices, yogurt and butter or Ghee.

DSC_0792.JPG

Ingredients

  • 1 cup soya chunks
  • 250g rice
  • 2 cups water
  • ¼ cup plain yogurt
  • 1 large or 2 medium onions, finely chopped
  • 1 small bell pepper, finely chopped
  • 2tbsp chopped coriander
  • 2tbsp chopped mint
  • 2 large tomatoes, cut into pieces
  • ½ tsp grated garlic
  • ½ tsp grated ginger
  • ½ tsp turmeric powder
  • 1tbsp spices: cayenne pepper, cardamom, cumin, cloves
  • 1tsp curry powder
  • Sea salt to taste
  • 2tbsp Ghee /butter
  • 1tbsp olive oil

How to make it?????

First is first 😊 wash the rice and soak in salted water for 20 minutes.

In a large bowl add soya chunks. Pour enough boiled water and allow to soak for 30 minutes.  After 30 minutes, you will observe, soya chunks got larger and changed into soft and spongy soya chunks. Drain the water and squeeze soya chunks until get rid of all moisture and water.

Place soya chunks in a bowl, add yogurt, ¼ tsp turmeric, 1tsp cayenne pepper and ½ tsp salt. Stir all together until combine well.

Heat some oil in a pan, add cinnamon, curry, salt, cloves, cardamom and cumin. Satue for 1 minute until you aroma of spices develops and you smell it. Then, add chopped onions and fry until onions are soft.

Next add chopped bell peppers, grated ginger and garlic to the onions and fry for 2 minutes. Add chopped tomatoes, mixture of soya chunks, chopped coriander and mint. Gently mix all ingredients together and let to cook for 5 minutes.

Taste the mixture and if needs more salt, add it. Drain the rice and stir in soya mixture. Pour 2 cups of water. Cover the pot with a lid. Let to cook on a medium heat.Serve it with a minuter of yogurt-cucumber, salad or pickles. So yoummy.

بریانی سویا

سلام به همه دوستان. نماز وروزه همگی مقبول درگاه حق. امروز میخوام دو تا ازغذاهای برنجی ام رو به کلکسیون پلوها و کته هایی که در کوکپد به اشتراک گذاشتم اضافه کنم.

این دو پلو از غذاهای معروف هندی هستند که حتمن باید امتحان کنید. خیلی هم ارزان تهیه میشن – در هیچ کدوم از گوشت استفاده نشده ولی موادی که در تهیه ی اونها بکار رفته باعث میشه که یک غذای عالیییییی رو خلق کنید و مزه ی این غذاهای هیجان انگیز هوش از سر آدم ببره .

اول با بریانی سویا شروع میکنم و در پست بعدی بریانی تخم مرغ رو به اشتراک میگذارم. هر دو فوق‌العاده لذیذ هستند و اگر دوست داشتید که امتحان کنید خواهید دید که طعم کاملن جدید و فوق‌العاده خوشمزه ای رو به افراد خونواده و مهمانان ماه مبارک رمضان معرفی میکنید . باور کنید با این بریانی ها همه رو ذوق‌زده خواهید کرد.

بریانی سویا یکی از غذاهای گیاهی و بسیار پرطرفدارو معروفی هست که میشه به راحتی در منزل تهیه کرد . این غذانه تنها خوشمزه هست بلکه بسیار مقوی و منبع پروتئین محسوب میشه. بریانی سویا با استفاده ازسویابرنج – ادویه های خوش عِطر و رنگ – خامه یا ماست و روغن محلی درست میشه.

با اینکه در این غذای برنجی از گوشت خبری نیست ولی اصلن جای خالی گوشت حس نمیشه.

مواد لازم

یک پیمانه سویا

دویست و پنجاه گرم برنج

دو پیمانه آب

یک چهارم پیمانه ماست

دو عدد پیاز متوسط نگینی خرد شده

یک عدد فلفل دلمه کوچک نگینی خرد شده

دو ق غ گشنیز خرد شده

دو ق غ نعنای خرد شده

دو عدد گوجه‌فرنگی

نصف ق چ سیر رنده شده

نصف ق چ زنجبیل تازه رنده شده

یک چهارم ق چ زردچوبه

یک ق چ شامل : فلفل کاینهلزیرهمیخک

نصف ق چ ادویه کاری

نمک دریا به میزان لازم

دو ق غ کره یا روغن محلی

یک ق غ روغن مایع

طرز تهیه

برنج را شسته و برای بیست دقیقه در آب نمک دار بخیسانید.

داخل یک‌کاسه سویا را ریخته و مقدار مناسبی آب داغ روی آن بریزید و بگذارید برای 20 دقیقه در آب خیسانده شود. بعد از بیست دقیقه خواهید دید که تکه‌های سویا آب را بخود جذب کرده و نرم و اسفنجی شده اند.سویا ها را با دست فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود.

سویا ها را داخل یک‌کاسه ریخته و یک چهارم پیمانه ماست – یک چهارم ق چ زردچوبه – یک ق چ فلفل کاینو نصف ق چ نمک را روی سویا ریخته و همه ی مواد را با هم مخلوط کنید و بگذارید سویا برای 15 دقیقه بماند تا طعم ادویه ها و ماست بخورد سویا ها برود.

داخل تابه روغن محلی یا کره را با روغن مایع ریخته و ادویه ی دارچینکارینمکمیخکهلو زیرهرا در روغن یک دقیقه تفت دهید تا عِطر ادویه ها به مشامتان برسد. دو عدد پیاز نگینی خرد شده را داخل تابه ریخته و کمی تفت دهید تا نرم شوند.

سپس فلفل دلمه خرد شده – سیر و زنجبیل رنده شده را روی پیاز ریخته و باز برای یکی دو دقیقه تفت داده و مواد را به آرامی هم بزنید.

در مرحله بعدیگوجه‌فرنگی خرد شدهمخلوط سویا گشنیزو نعنای خرد شده را اضافه کنید. و برای 5 دقیقه دیگر مواد را تفت دهید.

مخلوط آماده شده را مزه کنید اگر نیاز به نمک بیشتری داشت اضافه کنید. آب برنج را دور ریخته و برنج را به مواد داخل قابلمه اضافه کرده و به آرامی هم بزنید.   دو پیمانه آب روی برنج ریخته و بگذارید رو حرارت متوسط روبه پاینن کته دم بکشد.

این کته واقعن خوشمزه – خوشرنگ و خوش طعم هست و با ماست و خیار یا ترشی و یا سالاد فوق‌العاده میشود.

DSC_0775
DSC_0785
DSC_0795
DSC_0805
DSC_0777
DSC_0786
DSC_0788
DSC_0798
DSC_0779
DSC_0789
DSC_0780
DSC_0790
DSC_0790
DSC_0800
DSC_0781
DSC_0791
DSC_0801
DSC_0782
DSC_0784
DSC_0794
DSC_0783
DSC_0793
DSC_0802
DSC_0803

===============

Soya Pulao

Ingredients

  • 1 cup soya chunks
  • 250g rice
  • ۲ cups water
  • ¼ cup plain yogurt
  • 1 large or 2 medium onions, finely chopped
  • 1 small bell pepper, finely chopped
  • 2tbsp chopped coriander
  • 2tbsp chopped mint
  • 2 large tomatoes, cut into pieces
  • ½ tsp grated garlic
  • ½ tsp grated ginger
  • ½ tsp turmeric powder
  • 1tbsp spices: cayenne pepper, cardamom, cumin, cloves
  • 1tsp curry powder
  • Sea salt to taste
  • 2tbsp Ghee /butter
  • 1tbsp olive oil

How to make it?????

First is first 🙂 wash the rice and soak in salted water for 20 minutes.

In a large bowl add soya chunks. Pour enough boiled water and allow to soak for 30 minutes.

After 30 minutes, you will observe, soya chunks got larger and changed into soft and spongy soya chunks. Drain the water and squeeze soya chunks until get rid of all moisture and water.

Place soya chunks in a bowl, add yogurt, ¼ tsp turmeric, 1tsp cayenne pepper and ½ tsp salt. Stir all together until combine well.

Heat some oil in a pan, add cinnamon, curry, salt, cloves, cardamom and cumin. Satue for 1 minute until you aroma of spices develops and you smell it. Then, add chopped onions and fry until onions are soft.

Next add chopped bell peppers, grated ginger and garlic to the onions and fry for 2 minutes. Add chopped tomatoes, mixture of soya chunks, chopped coriander and mint. Gently mix all ingredients together and let to cook for 5 minutes.

Taste the mixture and if needs more salt, add it. Drain the rice and stir in soya mixture. Pour 2 cups of water. Cover the pot with a lid. Let to cook on a medium heat.

Serve it with a minuter of yogurt-cucumber, salad or pickles. So yoummy.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

%d bloggers like this: