Biryaniبریانی is a kinda rice dish mixed with aromatic and gorgeous spices, red meat, prawn, fish, chicken or eggs.
All of those biryani are really delicious. This dish is full of colourful and hot and mild spices and might be very spicy for some of you but no worries about it, and simply use less of each spice and yet it is tasty and colourful and serve it with salad, pickles or yogurt- cucumber mixture.

Biryani بریانی is a word derived from the Persian language and means to fry or to roast.
You can get my chicken biryani, soya biryani recipes in my web page.

Ingredients
- one large onion, cut lengthwise
- 2tbsp olive oil
Ingredients for eggs
3 hard boiled eggs
¼ tsp turmeric
1 tsp cayenne pepper
¼ tsp salt
Ingredients for yogurt saucepan
- ½ cup plain yogurt-
- 1tsp paprika
- ¼ tsp cayenne pepper
- 1tsp coriander powder
- 1tsp turmeric powder
- 1 tsp curry powder
Ingredient for rice
- 300g rice
- 500ml water
- 2tbsp butter or Ghee
- 1tbsp Olive oil or any vegetable oil
- 2 onions, chopped lengthwise
- 3 tomatoes, diced
- ½ tsp grated ginger
- ½ tsp grated garlic
- 1tsp mixture spices: Cardamom, cinnamon, clove, star anise.
- 1 tsp salt
How to make it?????
Wash the rice and soak in the salted water for 30 minutes.
Skin eggs off. Use a knife and cut lengthwise surface of the egg as you see in the photos.
For making yogurt sauce: In a bowl with yogurt, stir in 1tsp paprika, ¼ tsp cayenne pepper, 1 tsp coriander powder, 1 tsp turmeric and 1 tsp curry powder and set aside.
Heat the oil in a saucepan and fry 1 onion until golden brown. Remove onions from the pan and set aside. In the same pan, add some oil and fry spices for egg: ¼ tsp turmeric, 1 tsp cayenne pepper and ¼ tsp salt for a minute, then add boiled eggs with spices and fry them for 2 minutes over low heat.
Next, melt the Ghee/butter and also add vegetable oil. Stir in spices for the rice ingredients. Then add 2 chopped onion. Once they are soft, add chopped tomatoes, grated ginger and garlic and fry for 2 minutes.
Once tomatoes are soft, add yogurt sauce mixture and stir it. Cook for 5 minutes on a medium heat. Then add chopped coriander and mint. Mix together and cook for 1 minute.
Now drain the rice water and add soaked rice to the mixture. Gently combine all ingredients. Pour in 2 cups of water, again mix all ingredients.
Set boiled eggs top of the rice, sprinkle fried onion and chopped coriander. Cover the pot with a lid and cook it.
بریانی تخم مرغ
بریانی نوعی غذای مخلوط برنجی هست که در بین مسلمانان هند بسیار رایج هست و قدمتش به دوران مغولها برمیگرده. این غذای برنجی ازمخلوط مقدار زیادی از انواع ادویه ها و طعم دهنده ها همراه با مواد دیگری مثل گوشت – میگو– ماهی– مرغ یا تخم مرغ تهیه میشه.
در ویکیپدیا نوشته شده که بریانی احتمالن از کلمه بیرینج یا همون برنج فارسی گرفته شده و همینطور یک نظریه دیگر هم میگه که بریانی به معنی سرخ کردن در زبان فارسی هست. به احتمال زیاد این اصطلاحات غذایی و خیلی از اصطلاحات معماری توسط مسلمانان پارسی که در زمانهای گذشته از ایران برای تجارت و معامله به شبه قاره هند میرفتند برده شده و آثار اونها رو میشه در غذاهای هندی دید. مثلن یک غذای هندی به اسم گوشت گورما هست که همون قورمه خودمونه یا مثلن مرغ تیکا که باز میشه مرغ تکه – یا خورش روغن جوش یا نان که الان در همه رستورانهای هندی از کلمه نون– نان استفاده میکنن و حتی در رستورانهای اروپایی و آمریکایی هم از کلمه نان برد استفاده میشه.
در پست قبلم بریانی سویا رو به اشتراک گذاشتم و در این پست بریانی تخم مرغ رو ملاحظه میکنید.
ادویه ها و طعم دهنده های بکار رفته در غذای پیش روی شما تقریبن تند هست ولی نگران نباشید هنوز اونقدر تند نیست که اشک شما رو در بیاره
ولی با اینحال اگر زمانی خواستید این غذاهارو درست کنید و بنظرتون میزان ادویه ها زیاد هست خیلی راحت می تونید مقدار اونها را بسته به ذائقه خودتون تنظیم کنید. هر چند راهکارهایی که میشه این غذای ادویه دار رو ملایم کرد این هست که همراهش حتمن ماست و خیار یا ترشی و یا سالاد باشه. که در اینصورت هم از طعم واقعی و اصیل بریانی لذت میبرید و هم اینکه با سالاد و ماست و خیار دیگه مشکل تندی غذا رو نخواهید چشید.بازم میگم این غذا خیلی تند نیست نگران نباشید .
مواد لازم
یک عدد پیاز خلالی خرد شده
دو ق غ روغن مایع
ادویه های مربوط به تخم مرغ
سه عدد تخم مرغ
یک چهارم ق چ زردچوبه
یک ق چ فلفل کاین
یک چهارم ق چ نمک
ادویه های مربوط به سس ماست
نصف پیمانه ماست
یک ق چ پاپریکا
یک چهارم ق چ فلفل کاین
یک ق چ پودر گشنیز
یک ق چ زردچوبه
یک ق غ ادویه کاری یا گارما ماسالا
مواد لازم برنج
سیصد گرم برنج
پانصد میلی لیتر آب
دو ق غ روغن محلی یا کره
یک ق غ روغن زیتون یا هر روغن مایع
دو عدد پیاز خلالی شده
نصف ق چ زنجبیل رنده شده
نصف ق چ سیر رنده شده
سه عدد گوجهفرنگی خردشده
دو ق غ گشنیز خرد شده
دو ق غ نعنای خرد شده
یک ق چ نمک
یک ق چ از ادویه ها شامل میخک –بادیان ستاره ای ,هل , دارچین
طرز تهیه
برنج را شسته و برای نیم ساعت داخل آب نمکدار بخیسانید.
تخم مرغ ها را آبپز کرده– پوست بگیرید. با چاقو یک برش طولی روی هر تخم مرغ ایجاد کنید.
داخل یک پیاله ماست را با ادویه های مربوط به سس ماست مخلوط کرده و کناربگذارید.
دو ق غ روغن را در تابه ریخته و یک پیاز خلالی را در تابه سرخ کنید تا طلایی گردد.سپس پیازسرخ شده را از تابه خارج کرده وادویه های مربوط به تخم مرغ را داخل تابه ریخته و یک دقیقه تفت دهید تا عِطر ادویه ها به مشام شما برسد و سپس تخم مرغ های آبپز را به تابه افزوده و با ادویه ها به آرامی هم بزنید و بگذارید ۲ دفیقه تخم مرغ ها سرخ شوند.
در مرحله بعدی– داخل تابه روغن محلی یا کره را همراه با یک ق غ روغن مایع گرم کنید و ادویه های مربوط به برنج را داخل روغن تفت دهید و بعد پیازهای خلالی شده را افزوده و کمی سرخ کنید تا نرم شوند. بعد گوجهفرنگی های خرد شده – زنجبیل و سیر رنده شده را بیفزاید و همچنان مواد را به آرامی همزده و بگذارید کمی تفت داده شوند.
سس ماست را روی مواد داخل تابه ریخته و در حالیکه مواد را هم میزنیدبگذارید برای ۵ دقیقه با هم بپزند.سپس گشنیز و نعنای خرد شده بریزید. آب برنج را دور ریخته و برنج را هم به همراه ۵۰۰ میلی لیتر به مواد داخل تابه افزوده– به آرامی مواد را با هم مخلوط کرده – تخم مرغ ها را روی برنج قرار دهید. پیازی که در ابتدا سرخ شده بود روی برنج پخش کنید و کمی گشنیز و نعنا مجددن روی برنج بریزید. در قابلمه را گذاشته و اجازه دهید روی حرارت متوسط رو به پایین دم بکشد.
نو ش جان
========
Egg Biryani
Ingredients
- one large onion, cut lengthwise
- 2tbsp olive oil
Ingredients for eggs
- 3 hard boiled eggs
- ¼ tsp turmeric
- 1 tsp cayenne pepper
- ¼ tsp salt
- Ingredients for yogurt saucepan
- ½ cup plain yogurt-
- 1tsp paprika
- ¼ tsp cayenne pepper
- 1tsp coriander powder
- 1tsp turmeric powder
- 1 tsp curry powder
Ingredient for rice
- 300g rice
- 500ml water
- 2tbsp butter or Ghee
- 1tbsp Olive oil or any vegetable oil
- 2 onions, chopped lengthwise
- 3 tomatoes, diced
- ½ tsp grated ginger
- ½ tsp grated garlic
- 1tsp mixture spices: Cardamom, cinnamon, clove, star anise.
- 1 tsp salt
How to make it?????
Wash the rice and soak in the salted water for 30 minutes.
Skin eggs off. Use a knife and cut lengthwise surface of the egg as you see in the photos.
For making yogurt sauce: In a bowl with yogurt, stir in 1tsp paprika, ¼ tsp cayenne pepper, 1 tsp coriander powder, 1 tsp turmeric and 1 tsp curry powder and set aside.
Heat the oil in a saucepan and fry 1 onion until golden brown. Remove onions from the pan and set aside. In the same pan, add some oil and fry spices for egg: ¼ tsp turmeric, 1 tsp cayenne pepper and ¼ tsp salt for a minute, then add boiled eggs with spices and fry them for 2 minutes over low heat.
Next, melt the Ghee/butter and also add vegetable oil. Stir in spices for the rice. Then add 2 chopped onion. Once they are soft, add chopped tomatoes, grated ginger and garlic and fry for 2 minutes. Once tomatoes are soft, add yogurt sauce mixture and stir it. Cook for 5 minutes on a medium heat. Then add chopped coriander and mint. Mix together and cook for 1 minute.
Now drain the rice water and add soaked rice to the mixture. Gently combine all ingredients. Pour in 2 cups of water, again mix all ingredients.
Set boiled eggs top of the rice, sprinkle fried onion and chopped coriander. Cover the pot with a lid and cook it.