Egg Biryani بریانی تخم مرغ

Biryaniبریانی is a kinda rice dish mixed with aromatic and gorgeous spices, red meat, prawn, fish, chicken or eggs.

All of those biryani are really delicious. This dish is full of colourful and hot and mild spices and might be very spicy for some of you but no worries about it, and simply use less of each spice and yet it is tasty and colourful and serve it with salad, pickles or yogurt- cucumber mixture.

DSC_0256.JPG

Biryani بریانی is a word derived from the Persian language and means to fry or to roast.

You can get my chicken biryani, soya biryani recipes in my web page.

DSC_0258.JPG

Ingredients

  • one large onion, cut lengthwise
  • 2tbsp olive oil

Ingredients for eggs

3 hard boiled eggs

¼ tsp turmeric

1 tsp cayenne pepper

¼ tsp salt

Ingredients for yogurt saucepan

  • ½ cup plain yogurt-
  • 1tsp paprika
  • ¼ tsp cayenne pepper
  • 1tsp coriander powder
  • 1tsp turmeric powder
  • 1 tsp curry powder

Ingredient for rice

  • 300g rice
  • 500ml water
  • 2tbsp butter or Ghee
  • 1tbsp Olive oil or any vegetable oil
  • 2 onions, chopped lengthwise
  • 3 tomatoes, diced
  • ½ tsp grated ginger
  • ½ tsp grated garlic
  • 1tsp mixture spices: Cardamom, cinnamon, clove, star anise.
  • 1 tsp salt

How to make it?????

Wash the rice and soak in the salted water for 30 minutes.

Skin eggs off. Use a knife and cut lengthwise surface of the egg as you see in the photos.

For making yogurt sauce: In a bowl with yogurt, stir in 1tsp paprika, ¼ tsp cayenne pepper, 1 tsp coriander powder, 1 tsp turmeric and 1 tsp curry powder and set aside.

Heat the oil in a saucepan and fry 1 onion until golden brown. Remove onions from the pan and set aside. In the same pan, add some oil and fry spices for egg: ¼ tsp turmeric, 1 tsp cayenne pepper and ¼ tsp salt for a minute, then add boiled eggs with spices and fry them for 2 minutes over low heat.

Next, melt the Ghee/butter and also add vegetable oil. Stir in spices for the rice ingredients. Then add 2 chopped onion. Once they are soft, add chopped tomatoes, grated ginger and garlic and fry for 2 minutes.

Once tomatoes are soft, add yogurt sauce mixture and stir it. Cook for 5 minutes on a medium heat. Then add chopped coriander and mint. Mix together and cook for 1 minute.

Now drain the rice water and add soaked rice to the mixture. Gently combine all ingredients. Pour in 2 cups of water, again mix all ingredients.

Set boiled eggs top of the rice, sprinkle fried onion and chopped coriander. Cover the pot with a lid and cook it.

بریانی تخم مرغ

بریانی نوعی غذای مخلوط برنجی هست که در بین مسلمانان هند بسیار رایج هست و قدمتش به دوران مغولها برمیگرده. این غذای برنجی ازمخلوط مقدار زیادی از انواع ادویه ها و طعم دهنده ها همراه با مواد دیگری مثل گوشت میگو– ماهیمرغ یا تخم مرغ تهیه میشه.

در ویکیپدیا نوشته شده که بریانی احتمالن از کلمه بیرینج یا همون برنج فارسی گرفته شده و همینطور یک نظریه دیگر هم میگه که بریانی به معنی سرخ کردن در زبان فارسی هست. به احتمال زیاد این اصطلاحات غذایی و خیلی از اصطلاحات معماری توسط مسلمانان پارسی که در زمانهای گذشته از ایران برای تجارت و معامله به شبه قاره هند میرفتند برده شده و آثار اونها رو میشه در غذاهای هندی دید. مثلن یک غذای هندی به اسم گوشت گورما هست که همون قورمه خودمونه یا مثلن مرغ تیکا که باز میشه مرغ تکه – یا خورش روغن جوش یا نان که الان در همه رستورانهای هندی از کلمه نوننان استفاده میکنن و حتی در رستورانهای اروپایی و آمریکایی هم از کلمه نان برد استفاده میشه.

در پست قبلم بریانی سویا رو به اشتراک گذاشتم و در این پست بریانی تخم مرغ رو ملاحظه میکنید.

ادویه ها و طعم دهنده های بکار رفته در غذای پیش روی شما تقریبن تند هست ولی نگران نباشید هنوز اونقدر تند نیست که اشک شما رو در بیاره 

ولی با اینحال اگر زمانی خواستید این غذاهارو درست کنید و بنظرتون میزان ادویه ها زیاد هست خیلی راحت می تونید مقدار اونها را بسته به ذائقه خودتون تنظیم کنید. هر چند راهکارهایی که میشه این غذای ادویه دار رو ملایم کرد این هست که همراهش حتمن ماست و خیار یا ترشی و یا سالاد باشه. که در اینصورت هم از طعم واقعی و اصیل بریانی لذت میبرید و هم اینکه با سالاد و ماست و خیار دیگه مشکل تندی غذا رو نخواهید چشید.بازم میگم این غذا خیلی تند نیست نگران نباشید .

مواد لازم

یک عدد پیاز خلالی خرد شده

دو ق غ روغن مایع

ادویه های مربوط به تخم مرغ

سه عدد تخم مرغ

یک چهارم ق چ زردچوبه

یک ق چ فلفل کاین

یک چهارم ق چ نمک

ادویه های مربوط به سس ماست

نصف پیمانه ماست

یک ق چ پاپریکا

یک چهارم ق چ فلفل کاین

یک ق چ پودر گشنیز

یک ق چ زردچوبه

یک ق غ ادویه کاری یا گارما ماسالا

مواد لازم برنج

سیصد گرم برنج

پانصد میلی لیتر آب

دو ق غ روغن محلی یا کره

یک ق غ روغن زیتون یا هر روغن مایع

دو عدد پیاز خلالی شده

نصف ق چ زنجبیل رنده شده

نصف ق چ سیر رنده شده

سه عدد گوجه‌فرنگی خردشده

دو ق غ گشنیز خرد شده

دو ق غ نعنای خرد شده

یک ق چ نمک

یک ق چ از ادویه ها شامل میخک بادیان ستاره ای ,هل , دارچین

طرز تهیه

برنج را شسته و برای نیم ساعت داخل آب نمکدار بخیسانید.

تخم مرغ ها را آبپز کردهپوست بگیرید. با چاقو یک برش طولی روی هر تخم مرغ ایجاد کنید.

داخل یک پیاله ماست را با ادویه های مربوط به سس ماست مخلوط کرده و کناربگذارید.

دو ق غ روغن را در تابه ریخته و یک پیاز خلالی را در تابه سرخ کنید تا طلایی گردد.سپس پیازسرخ شده را از تابه خارج کرده وادویه های مربوط به تخم مرغ را داخل تابه ریخته و یک دقیقه تفت دهید تا عِطر ادویه ها به مشام شما برسد و سپس تخم مرغ های آبپز را به تابه افزوده و با ادویه ها به آرامی هم بزنید و بگذارید ۲ دفیقه تخم مرغ ها سرخ شوند.

در مرحله بعدیداخل تابه روغن محلی یا کره را همراه با یک ق غ روغن مایع گرم کنید و ادویه های مربوط به برنج را داخل روغن تفت دهید و بعد پیازهای خلالی شده را افزوده و کمی سرخ کنید تا نرم شوند. بعد گوجه‌فرنگی های خرد شده – زنجبیل و سیر رنده شده را بیفزاید و همچنان مواد را به آرامی همزده و بگذارید کمی تفت داده شوند.

سس ماست را روی مواد داخل تابه ریخته و در حالیکه مواد را هم میزنیدبگذارید برای ۵ دقیقه با هم بپزند.سپس گشنیز و نعنای خرد شده بریزید. آب برنج را دور ریخته و برنج را هم به همراه ۵۰۰ میلی لیتر به مواد داخل تابه افزودهبه آرامی مواد را با هم مخلوط کرده – تخم مرغ ها را روی برنج قرار دهید. پیازی که در ابتدا سرخ شده بود روی برنج پخش کنید و کمی گشنیز و نعنا مجددن روی برنج بریزید. در قابلمه را گذاشته و اجازه دهید روی حرارت متوسط رو به پایین دم بکشد.

نو ش جان

========

Egg Biryani

Ingredients

  • one large onion, cut lengthwise
  • 2tbsp olive oil

Ingredients for eggs

  • 3 hard boiled eggs
  • ¼ tsp turmeric
  • 1 tsp cayenne pepper
  • ¼ tsp salt
  • Ingredients for yogurt saucepan
  • ½ cup plain yogurt-
  • 1tsp paprika
  • ¼ tsp cayenne pepper
  • 1tsp coriander powder
  • 1tsp turmeric powder
  • 1 tsp curry powder

Ingredient for rice

  • 300g rice
  • 500ml water
  • 2tbsp butter or Ghee
  • 1tbsp Olive oil or any vegetable oil
  • 2 onions, chopped lengthwise
  • 3 tomatoes, diced
  • ½ tsp grated ginger
  • ½ tsp grated garlic
  • 1tsp mixture spices: Cardamom, cinnamon, clove, star anise.
  • 1 tsp salt

How to make it?????

Wash the rice and soak in the salted water for 30 minutes.

Skin eggs off. Use a knife and cut lengthwise surface of the egg as you see in the photos.

For making yogurt sauce: In a bowl with yogurt, stir in 1tsp paprika, ¼ tsp cayenne pepper, 1 tsp coriander powder, 1 tsp turmeric and 1 tsp curry powder and set aside.

Heat the oil in a saucepan and fry 1 onion until golden brown. Remove onions from the pan and set aside. In the same pan, add some oil and fry spices for egg: ¼ tsp turmeric, 1 tsp cayenne pepper and ¼ tsp salt for a minute, then add boiled eggs with spices and fry them for 2 minutes over low heat.

Next, melt the Ghee/butter and also add vegetable oil. Stir in spices for the rice. Then add 2 chopped onion. Once they are soft, add chopped tomatoes, grated ginger and garlic and fry for 2 minutes. Once tomatoes are soft, add yogurt sauce mixture and stir it. Cook for 5 minutes on a medium heat. Then add chopped coriander and mint. Mix together and cook for 1 minute.

Now drain the rice water and add soaked rice to the mixture. Gently combine all ingredients. Pour in 2 cups of water, again mix all ingredients.

Set boiled eggs top of the rice, sprinkle fried onion and chopped coriander. Cover the pot with a lid and cook it.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: