Fried Milk شیر سرخ شده

Leche frita means fried milk a delicious Spanish dessert which is made of milk. Can you believe fried milk?? !!!! Since I have learned to make this dessert it is one of our favourites.

Leche frita is a typical dessert in North of Spain. Basically it is made with milk and corn flour/flour until to get firm batter and in next step fried and coated with sugar-cinnamon.

Actually it is very similar to Persian Rice pudding which is made by cooking and boiling milk and rice flour until it thickens and served with cinnamon, honey or rose petal jam. Taste is exactly like leche frita with some differences.

Fried Milk

  • 1 Litre milk
  • 100 g white sugar
  • 80 g corn flour or rice flour
  • 1 lemon or orange skin
  • 1 stick cinnamon
  • ½ cup plain flour
  • 1 egg, beaten
  • 1 tsp ground cinnamon
  • ¼ cup white sugar
  1. From 1 L. milk , keep 200 ml milk for latter. Now add remaining of milk that is 800 ml milk, in a pan. Separate lemon rind from a lemon. The rind should be thin otherwise the white membrane will give bitterness to our dessert.



  2. Add lemon rind and cinnamon stick to the milk. Place the pot over a medium heat. Let to cook until to get a boil.



  3. Meanwhile, in a bowl, mix 200 ml milk with corn flour and combine
    well.



  4. Then add sugar and whisk it, set aside.



  5. Once milk started to boil, remove lemon rind and cinnamon stick.



  6. Add cornflour mixture to boiled milk.



  7. Bring it to a boil over medium heat and keep stirring, otherwise, milk mixture will burn and will stick to bottom of pan. Now you will see milk start to thicken.



  8. Remove it from the heat and transfer it to a plate. Allow to cool down and then place it in the fridge for 3 hours.



  9. Meanwhile mix ¼ white sugar with 1 tsp ground cinnamon and set aside.



  10. After 3 hours or once milk mixture solid, round the knife on the sides of the plate and milk mixture will come out easily.



  11. Heat the oil in a pan. Cut it into small cubes/squares.



  12. Coat each piece of milk square with flour and dip it into beaten egg
    afterwards.



  13. Fry them in the pan over medium heat until all sides are golden.
    Drain on paper towels.



  14. Coat each piece with sugar-cinnamon mixture
    and serve them.



شیر سرخ شده

بله درست خوندید شیر سرخ شده اما منظورم ماهی شیر سرخ شده نیست و حتمن شیر درنده هم نیست بلکه منظورم همین شیر خوشمزه نوشیدنی هست . باورتون میشه در شمال اسپانیا یک دسر خیلی پرطرفداری هست به اسم شیر سرخ شده که به انگلیسی فراید میلک و به اسپانیایی لخ فریتا گفته میشه

طرز تهیه ی این دسر خوشمزه خیلی آسونه و از مخلوط شیر با نشاسته ذرت درست میشه و در طی مراحلی سرخ شده و با شکرو دارچین سرو میشه. راستش رو بخواهید چیزی که من کشف کردم این هست که این دسر دقیقن مزه و طعم فرنی آرد برنجی داره که ما معمولن در ماه مبارک رمضان درست میکنیم ووقتی فرنی آماده شد با دارچین – مربای گل سرخ یا عسل سرو میکنیم فقط کمی تفاوت با دسر شیر سرخ شده داره که در طی مراحل تهیه ملاحظه خواهید کرد.

بخش خارجی و رویی این دسر ترد و سرخ شده و داخل اون مثل ژله یا فرنی نرم هست.

مواد لازم

یک لیتر شیر

صد گرم شکر سفید

هشتاد گرم نشاسته ذرت

پوست یک لیمو ترش

یک چوب دارچین

نصف پیمانه آرد سفید

یک عدد تخم مرغ همزده

یک چهارم پیمانه شکر سفید

یک ق چ پودر دارچین

طرز تهیه

از یک لیتر شیر مقدار دویست لیتر آن را کنار میگذاریم برای مرحله ی بعد. حالا 800 میلی لیتر شیر را داخل یک قابلمه ریخته و پوست یک لیموترش یا پرتقال را همراه با یک چوب دارچین به شیر اضافه میکنیم.قابلمه را روی گاز گذاشته و با حرارت ملایم میگذاریم به جوش آید.پوست لیمو و دارچین طعم زیبایی به شیر خواهد داد.

تا شیر بجوش آید دویست لیتر باقی شیر را با نشاسته ذرت هم زده و بعد شکر را هم اضافه کرده و با هم مخلوط کرده و کنار میگذاریم.

وقتی شیر روی گاز بجوش آمد پوست لیمو ترش و دارچین را از داخل شیر برداشته وشیر مخلوط شده با نشاسته را روی شیر جوشیده شده می ریزیم.همچنان شیر را روی حرارت ملایم مرتب هم می‌زنیم تا ته نگیرد و بجوش آید. زمانیکه به جوش رسید می‌بینید که شیر در حال غلیظ شدن مثل فرنی هست. باز هم کمی شیر را همچنان هم می‌زنیم تا خوب غلیظ شود.

قابلمه شیر را از روی حرارت برداشته و داخل یک ظرف مربع یا مستطیل شکل که کمی گود باشد شیر را می ریزیم.وقتی کمی سرد شد داخل یخچال میگذاریم تا برای سه ساعت مانده و خودش راگرفته و سفت شود.

بعد از سه ساعت یا وقتی شیر خود را گرفت و سفت شد ظرف محتوی شیر سفت شده را از یخچال خارج میکنیم. با یک کارد شیر را برش های مربع یا مستطیل کوچک می دهیم.

وقتی شیر را به تکه‌های کوچک برش دادیم. شکر سفید را با دارچین مخلوط کرده و کنار میگذاریم.

تخم مرغ را داخل یک پیاله هم می زنیم.

نصف پیمانه آرد را هم داخل یک پیاله می ریزیم.

مقداری روغن در تابه گرم میکنیم. حالا دانه دانه از تکه‌های برش خورده شیر برداشته اول در آرد سفید میغلطانیم تا همه جای آن آردی شود و بعد در مایه تخم مرغ فرو میکنیم تا کاملن تخم مرغی شود و بعد داخل تابه میگذاریم تا پشت و رو و پهلوهای تکه شیرهای مربع شکل سرخ شودیعنی هم روی آن باید سرخ و طلایی شود.

وقتی سرخ شدند روی دستمال سفره کاغذی میگذاریم تا روغن اضافی خارج شود و بالاخره از مخلوط شکردارجین به شیر سرخ شده میزنیم .

بفرمایید شیر سرخ شده آماده هست. می‌توانید سس توت فرنگی – عسل روی آن ریخته و یا به صورت ساده میل کنید.

Dessert
Spanish
fried milk, milk, corn flour, rice flour,

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: