Bulgur Rice/Pilaf

In Iran we use bulgur بلغور for making soup/َaash or other dishes. In Lebanan and Turkey bulgur is used a lot. I am going to introduce a traditional and popular Turkish recipe. it’s called bulgur rice/pilaf. Bulgur is full of nutritional benefits. It’s easy to make with economical and low price ingredients for creating a delicious taste and tender texture. it is mixture of bulgur with vegetables, and dried herbs.

There are different additions to the ingredients such as dried mint, basil, oregano, thyme, Canned or fresh tomatoes, canned or freshly cooked chickpeas.

In serving time you might Topping bulgur rice with yogurt or feta cheese, it is all up to you and your choice. You can serve it as it is or with chicken, red meat or fish. You can serve it warm or cold. And actually leftover can be kept and served as a tasty salad. You can serve it as a main course or side dish.

Bulgur Rice/Pilaf

  • 2 cups wheat bulgur
  • 6 cups water or chicken or vegetable stocks
  • 400 g canned chickpeas
  • 1 large onion, finely chopped
  • 2 cloves of garlic, grated
  • 1 small carrot, grated
  • 3 tbsp virgin olive oil
  • 2 tbsp tomato pure
  • 1 tbsp butter
  • 1 tbsp dried oregano
  • 1 tsp dried mint
  • 1 tsp red pepper pure
  • salt and pepper to taste
  1. place butter and oil in a pan. Add chopped onion. Sauté for few minutes until soft on a low heat..



  2. Then we add tomato pure, grated garlic and red pepper pure. Gently mix together and let to cook for 2-3 minutes.If you know what a lovely aroma developed in the kicthen right now. So good.



  3. Now, add bulgur, spices and dried herbs, grated carrot, chickpeas and water or chicken stocks to the pan. Mix ingredients and bring allow to cook for about 10 minutes on high heat.



  4. Once the bulgur absorbs the water, place a lid on the pan, turn the heat to medium to low and allow to simmer the bulgur rice for 20-25 minutes. Remove from the heat and serve it with pickles or chopped fresh, or yogurt.



بلغور پلو

بلغور یا (یارما) در زبان آذری و ترکی به معنای شکافته است . بلغور همون گندم خرد شده هست که خواص زیادی داره.حاوی مواد معدنی مثل آهن و منیزیم هست. چربی کم داره.حاوی ویتامین و منبع خوب فیبر هست.
درآشپزی ایران- هند- لبنان و ترکیه از بلغور گندم برای تهیه سالاد وآش وانواع دیگر غذابسیار استفاده میشه.
بلغور پلو یکی از غذاهای سنتی ترکیه هست که طرز تهیه آسونی داره و در بیشتر رستورانهای ترکی میشه این غذا رودید. مواد اولیه برای پخت بلغور پلو ارزان هست و میشه با چند ماده اولیه خالق یک غذابا طعمی بسیار لذید و بافت نرم شد.
بلغور پلو از ترکیب بلغور گندم با حبوبات و سبزیجات خشک درست میشه.

از مواد مختلفی برای تهیه این غذا میشه استفاده کرد مثل نعنا – ریحان – آویشن خشک – گوجه‌فرنگی کنسروی یا تازه – نخود کنسروی یا تازه پخته شده- هه این‌ها بستگی به انتخاب شما داره.
این غذا رومیشه بدون گوشت تهیه کرد مثل بلغور پلویی که من معرفی میکنم و هم میشه در زمان سرو از ماست یا پنیر فتا ( پنیر تبریزی) -گوشت مرغ- ماهی یا گوشت قرمز هم استفاده کرد.حتی اگر مقداری از این غذا باقی موند میشه روز بعد به عنوان یک سالاد سرد هم اون رو مصرف کرد.

مواد لازم

دو پیمانه بلغورشسته

دو قرص عصاره مرغ یا سبزیجات داخل شش پیمانه آب گرم حل شود(اگرعصاره در دسترس نیست از آب خالی استفاده کنید)

چهار صد گرم نخود پخته یا کنسرو نخود

یک عدد پیاز درشت نگینی خرد شده

دو حبه سیر

یک هویج کوچک رنده شده

سه ق غ روغن زیتون یا هر روغن گیاهی

دو ق غ رب گوجه‌فرنگی

یک ق غ کره

یک ق مرباخوری پودر اورگانو

یک ق مرباخوری نعنا خشک

یک ق چ سس فلفل قرمزدر صورت عدم دسترسی فقط از فلفل عادی استفاده کنید

نمک به میزان نیاز

طرز تهیه

کره و روغن زیتون را داخل تابه ریخته و پیاز خرد شده را تفت می‌دهیم تا نرم شود. سپس رب گوچه فرنگیسیر رنده شده و سس فلفل قرمز را اضافه کرده و به آرامی مواد داخل تابه را هم می‌زنیم و میگذاریم برای دو سه دقیقه روی حرارت بماند.

عِطر و بوی این مواد داخل تابه در اشپزخونه ی من کاملن پخش شدهخیلی عالیه 

در این مرحله بلغور شسته شده – تمام ادویه هانعنا و اورگانو خشک – نخود آبگوشتی – هویج رنده شده وعصاره سبزیجات یا مرغ را به مواد داخل تابه اضافه کرده وهمه مواد را با هم مخلوط میکنیم. اجازه بدید مواد داخل قابلمه یا تابه به مدت 10 دقیقه روی حرارت بالا قرار داشته باشد. زمانی که بلغور تمام آب موجود در قابلمه را بخود کشید در قابلمه را گذاشته و حرارت را کم می‌کنیم تا غذا برای 25-20 دقیقه خوب پخته و جا بیفتد.

زمان سرو می‌توان با ترشی – سالادسبزی خوردن یا ماست سرو کرد و یا مقداری گوشت هم اضافه کنید.

اگر از غذا باقی ماند میتوان روز بعد به عنوان یک سالاد سرد سرو کرد. هم به صورت سرد و هم گرم خوشمزه هست.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “Bulgur Rice/Pilaf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: