Crunchy Sesame seeds Bar (Konjed Asali)

I love sesame seeds, sesame oil, and for sure crispy sesame seeds bars. It is one of the popular snacks in the Middle East and European countries too.

In Iran we have variety of crispy candy which is called sohan asali سوهان عسلی and it is made of different nuts or seeds with sugar and honey, such as crispy sesame seeds bar, almond candy, walnut candy or mixture of nuts such as hazelnut, almond, walnut, ….

They are crunchy and sometimes chewy, tasty and rich. Sesame candy is one of the most popular nut candy bars in Iran,. Sesame is called: Konjed کنجد in Farsi language. One of famous sesame seeds candy is the Greek Version that is called Pasteli.. sesame seed bar sometimes contain honey and sometime honey and sugar. It is very easy to make it at home and cut it into crunchy bars.

Crispy Sesame Seeds Bar

  • 2 ½ cup sesame seeds
  • 1 cup sugar or ½ cup sugar and ½ cup honey
  • ½ tsp lemon juice
  1. First is first, line a board or flat plate with parchment paper and grease it with 1 tsp of sesame oil or vegetable oil and set aside.



  2. In a pan, toast the sesame seeds over medium to low heat until lightly golden.



  3. In a pot combine sugar/honey with lemon juice. Stir and cook it on low- medium heat until it turns into a a smooth caramel sauce.( it will take about 7-8 minutes). Once it started boiling,



  4. Remove from the heat and add syrup to the toasted seeds and stir it and combine well. In this step you should be very quick because syrup will get hard very fast.



  5. Now, pour the mixture into the greased parchment paper .



  6. Cover it with another sheet of parchment paper. Use a rolling pin and roll out the mixture as thin as you like.



  7. Now it is ready to chop or cut it into bars,square shape or desired shape.



  8. You can wrap them with parchment paper to prevent them from sticking to
    each other and store in a container.



کنجد عسلی

من خیلی کنجد دوست دارم چه به صورت دانه کنجدیا روغن کنجد و یا به صورت کنجد عسلی. عِطر کنجد برای من خیلی خوشایند هست و در غذاهای چینی از روغن کنجد بسیار استفاده میشه.

کنجد عسلی یکی از تنقلات خوشمزه ای هست که در ایران و همه ی کشورهای خاورمیانه شناخته شده و پرطرفدار هست. در کشورهای اروپایی هم کنجدعسلی جای خودش رو باز کرده و تقریبن شناخته شده هست.

در ایران انواع مختلف سوهان عسلی درست میشه که از مخلوط انواع مغزهای خوراکی مثل کنجدگردوبادامپسته یا فندق با عسل و یا عسل و شکر هست.

این سوهان های عسلی ترد و خوشمزه رو میشه به آسانی در منزل تهیه کرد. کنجد عسلی یکی از محبوب‌ترین این گروه

از شیرینی هاست.  کنجد در انگلیسی سسمی گفته میشه . یونان هم به داشتن نوعی کنجد عسلی سنتی معروف هست که در زبان یونانی پاستلی گفته میشه.

تهیه کنجد عسلی در منزل به آسونی آب خوردن هست . گاهی این خوشمزه رو از ترکیب دانه‌های کنجد با عسل درست میکنن و کاهی از ترکیب عسل و شکر با دانه‌های کنجد درست میشه.

 

مواد لازم

دو و یک دوم پیمانه کنجد

یک پیمانه شکر و یا نصف پیمانه شکر و نصف پیمانه عسل

نصف ق چ آب لیمو

 

طرز تهیه

ابتدا داخل یک سینی را با کاغذ روغنی پوشانده و روی کاغذ را با چند قطره روغن کنجد و یا روغن مایع چرب کرده و آماده نگه دارید.

کنجد را داخل تابه ریخته و روی حرارت متوسط روبه پایین تفت دهیدتا رنگ آن کمی تغییر کند.

در مرحله ی بعدیشکررا با آب لیمو هم بزنید و روی حرارت ملایم قرار دهید و کم کم شکر را هم بزنید تا آب شده و رنگ آن کاراملی و یا همان قهوه ای رنگ شوداین مرحله تقریبن 8-7 دقیقه طول خواهد کشید

زمانی که شکر تغییر رنگ داد و شروع به جوشیدن کردآن را از روی حرارت برداشته و روی کنجد بوداده می ریریم و شروع به ترکیب کردن کنجد با شیره می شویم. این مرحله باید سریع انجام شود چون شیره خیلی زود سفت شده و خود را خواهد گرفت.

زمانیکه کنجد با شیره مخلوط شد روی کاغذ روغنی از قبل چرب شده می‌ریزیم و یک کاغذ روغنی دیگر را روی آن قرار داده و با یک وردنه شروع به صاف کردن آن کنید تا به صورت یک ورقه نازک در آید. و سپس با کارد آن را به صورت مربع یا مستطیل برش داده و یا بگدارید وقتی سوهان خشک شد با دست آن را شکسته و به قطعه‌های کوچک تقسیم کنید

کنجد عسلی خوشمزه و خوش عِطر ما حالا آماده هست. این کنحد عسلی بسیار ترد و شکننده بوده و اصلن به دندان نمی چسبد .

تکه‌های کنجد عسلی را میتوان با کاغذ روغنی پیچید و داخل یک ظرف نگه داری نمود.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

8 thoughts on “Crunchy Sesame seeds Bar (Konjed Asali)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: