Tabrizi Ginger Bread

Tabrizتبریز is located in NW of Iran. A beautiful, ancient and historical city with beautiful mountains, landscapes, and rich cultural places like: mosques such as Blue mosque مسجد کبود with gorgeous blue tiles, that was constructed in 1465 with long history and story, and Jameh mosque مسجد جامع, Grand Bazaar بازار بزرگ, Churches کلیسا such as St. Stephanos Monastery کلیسای سنت استپانوس, in Jolfa جلفا, old fortresses and citadels, Kandovan village روستای کندوان is one of the most attractive places that every tourist should visit this place, with houses carved into the volcanic rock stones and yet is inhabited by hundreds of people. mausoleum of poets, and museums, that all are popular for tourists.

What led me to talk about Tabriz, is a kind of well known ginger bread from this city that is combination of freshly ground ginger with flour, yogurt and … that create an aromatic, delicious ginger bread. A light and fluffy ginger bread, that is a nice treat for tea time.

Tabrizi Ginger Bread

  • 4 cups plain flour
  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • ¼ cup warm milk
  • 1 cup plain yogurt
  • 100 g white sugar
  • 1 tbsp ground ginger
  • 1 tbsp dried yeast
  • 1 tbsp saffron water
  • 1 tsp salt
  • Sesame seeds for garnish
  • ¼ cup sun flower oil
  1. In a bowl with warm milk add dried yeast powder, mix together. Cover the bowl with a lid for 10 minutes. Mix oil, ginger powder, salt , one whole egg and yogurt together. Add yeast mixture to above mentioned ingredients and blend together. In a large bowl with flour, add mixture and
    combine well. Using hand, knead the dough for 10 minutes. Cover the dough with a kitchen towel for 2 hours until the dough is full of air bubbles in a warm location.



  2. Afterwards, Place the dough on the floured work surface. Punching the dough down.
    Preheat the oven at 180 C.

    Divide the dough into several medium size dough (120g) each one. Or larger ones. Give circle shape or square shape to the dough. Grease the baking tray with vegetable oil or melted butter. Spread the dough on the baking tray.



  3. Using a cutter give a shallow cut on the surface of dough for making a lozenge shape. For round shape bread I used lid of a bottle and made small round shape on the surface of dough. So , make your favourite design or decoration on top of the dough. Cover dough with a towel for 15 minutes and let to rest.



  4. After 15 minutes, mix egg yolk with saffron water and brushing surface of the dough.



  5. Sprinkle sesame seeds over the dough. Bake it for 20 minutes or until golden brown.



نان زنجبیلی تبریز

تبریز در شمال غرب ایران قرار دارد. یک شهر زیباتاریخی و قدیمی با صدها جاذبه ی طبیعی و فرهنگی همچون مساجد زیبا با معماری فوق‌العاده مثل مسجد کبود – مسجد جامع – بازار بزرگ تبریزکلیساهای بسیار قدیمی و تاریخی مثل کلیسای سنت استپانوس یا استفانوس در جلفا – دژها و قلعه های تاریخی– – روستای بینظیر کندوان با خانه‌های سنگی کنده شده از سنگ‌های آتشفشانی و صدها خانواده که همچنان در این خانه‌های سنگی ساکن هستند– – پارک‌ها و موزه های غنی همه و همه یک مرکز گردشگری قوق العاده برای توریست ها و جهانگردان.

چیزیکه باعث شد تا در مورد تبریز صحبت کنم – نان یا کلوچه های زنجبیلی تبریز هست

کلوچه های زنجبیلی یکی از نان‌های معروف – خوش عِطر و طعم شهر زیبا و قدیمی تبریز هست که از ترکیب پودر معطر و تازه زنجبیل با آرد و مواد دیگر تهیه میشود.

این کلوچه های زنجبیلی در ماه مبارک رمضان برای افطار و سحری صرف می شوندولی درروزهای عادی هم همراه با یک فنجان چای خوش عِطر و طعم بسیار دلچسب هست و تهیه و پخت آسانی دارد

 

مواد لازم

چهار پیمانه آرد

یک عدد تخم مرغ

یک عدد زرده تخم مرغ

یک چهارم پیمانه روغن مایع

صد گرم شکر سفید

یک چهارم پیمانه شیر گرم

یک پیمانه ماست

یک ق غ سر پر پودر زنجبیل

یک ق غ خمیر ترش یا همان یست

یک ق چ نمک

یک ق زعفران دم کرده

مقداری دانه کنجد برای روی نان

طرز تهیه.

. شیر ولرمشکر و پودر یست رابا هم مخلوط کنید روی ظرف را برای 10 دقیقه بپوشانید تا شیر پف کند

داخل یک کاسه ی بزرگ روغنپودر زنجبیلنمک – تخم مرغ و ماست را ریخته و همه ی مواد را با هم مخلوط کنید. سپس مایه خمیر ترش را هم اضافه کرده و هم بزنید. سپس مایع آماده شده را روی آرد ریخته و همه ی مواد را با هم مخلوط کنید و بعد برای 10 دقیقه خمیر را با دست ورز دهید.

خمیر را داخل یک ظرف گذاشته و روی ظرف را با حوله بپوشانیدو در یک مکان گرم برای 2 ساعت قرار دهید تا پف کند. ( می توانید داخل فر را خیلی کم گرم کنید و بعد ظرف خمیر را داخل فر گرم قرار دهید تا خمیر پف کند.)

بعد از 2 ساعت خمیر را روی سطح آردی قرار بدهید. و کمی ورز دهید تا هوای بین خمیر خارج شود.

خمیر را می توانید به صورت چا نه های گرد 120 گرمی در آورده و یا به صورت مربع بزرگ شکل بدهید.من هر دو شکل رو پخت کردم.بعد از اینکه خمیر ها رو شکل دادید داخل سینی فررا با روغن مایع یا کره ذوب شده چرب می‌کنیم و خمیر را داخل سینی پهن کرده و مطابق تصاویر برش های کم عمق لوزی شکل روی خمیر ایجاد می‌کنیم تا سطح نان تزیین شود.

برای تزیین چانه های گرد هم از در نوشابه استفاده کردم و دایره های کوچک روی سطح خمیر درست کردم.

بعد از تزیین سطح خمیرهاروی آن‌ها را با حوله پوشانده تا برای ۱۵ دقیقه استراحت کنند

در این مدت فر را روی حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگرادگرم می کنیم.ن.

بعد از 15 دقیقه استراحت خمیرهازرده ی تخم مرغ را با آب زعفران مخلوط و روی خمیر ها بمالید. دانه های کنجد را هم روی خمیر ها بپاشید و بگذارید در فربه مدت 20 دقیقه یا زمانیکه روی نانها طلایی و برشته شده بپزند.

 

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

10 thoughts on “Tabrizi Ginger Bread

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: