Cake Yazdi کیک یزدی (Iranian Muffins)

You can call it Iranian rosewater muffins (cup cakes) or rose water and cardamom muffins but we call it Cake Yazdi کیک یزدی, that is truly a delightful dessert.

These muffins called ‘ cake Yazdi کیک یزدی’ that takes its name after the Yazd an ancient city in central Iran. To Iranians cake Yazdi is what Madeleine cake is to the French.

Cake Yazdi کیک یزدی has Persian flavour of rose water گلاب and cardamom هل. One of ingredients in cake Yazdi is plain yogurt. It does not matter it is full fat or less fat. Juts the Yogurt should be in room temperature and thick with no moist. One more note: if you would like to add rose water to this cake, you need to add 1 tbsp more flour to 300g flour in the ingredients, if you skip the rose water, simply use 300g flour.

Yazd is an ancient and famous city in Iran and is recognised as a world Heritage site by UNESCO. Yazd is well known for its history, sweets and traditional architectural element which is called Wind catcher بادگیر and since ancient time up to now is used.

Yazd is also well known for having its Zoroastrian ancient fire temple, Qanat قنات (under ground water channels to transport water from water well to surface for irrigation and drinking), Yakhchal یخچال ( yakh meaning ice and chaal meaning pit) is an ancient type of evaporative cooler, it used to create ice in the winter and store it in the summer time..

If you are Iranian and miss real taste of Cake Yazdi, this is the very right recipe for this delicious cake.

Cake Yazdiکیک یزدی (Iranian Muffins)

  • 300 g all purpose flour + 1tbsp flour
  • 200 g white sugar
  • 3 eggs
  • 150 g Greek yogurt
  • 175 ml vegetable oil
  • 2 tbsp rose water
  • 1 tbsp honey
  • 1 tsp ground cardamom
  • 1 ½ tsp baking powder
  • ½ tsp salt
  • Some Pistachio or sesame seeds for garnish
  1. Preheat oven to 180C degree.

    In a large mixing bowl beat eggs and sugar for 3-4 minutes, until thick and white. Then add oil and keep mixing. Next, add plain yogurt and honey to the mixture and combine together.



  2. Finally, add flour, rose water, baking powder, cardamom and salt. Keep mixing for 1-2 minutes until all ingredients combine well.



  3. Scoop into the baking cups until 2/3 full. For making crack on pick of the muffin, dip a knife in vegetable oil and make a + shape on the muffin
    (as you see in the photo).



  4. Bakeries in Yazd, not only bake this cake in muffin shape but also they bake
    it in a large baking tray and after baking, cake cuts into lozenge/diamond shape.



  5. Place the baking tray in the preheated oven and allow to bake for 20-25 minutes and until golden brown.

    Once muffins/cake is ready, brush with honey



  6. and garnish with chopped pistachio or sesame seeds… ..



کیک یزدی

کیک یزدی از کیک های خیلی محبوب در بین ایرانیان هست که نام خودش رو از شهر باستانی یزد گرفته. کیک یزدی نوعی مافین کیک هست که با شیرینی ملایم و طعم گلاب و هل مزه ی فوق العاده خاصی رو داره.

کیک یزدی در بین ما ایرانی‌ها مانند کیک مادلن در بین فرانسوی‌هاست.

یکی از مواد اولیه در تهیه کیک یزدی ماست هست . فرقی نمیکنه ماست پرچرب باشه یا کم چرب فقط دو نکته مهم این هست که ماست نباید آب دار باشه درغیر اینصورت  کیک یزدی ما بافت مناسبی پیدا نمیکنه و دیگر اینکه ماست باید یکی دوساعت قبل از تهیه کیک در خارج از

یخجال نگه داری کنید که به دمای اتاق برسد.

در ضمن اگر مایل بودید به این کیک گلاب اضافه کنید- یک ق غ آرد اضافی به کیک بزنید در غیر اینصورت همان ۳۰۰ گرم آرد کافی هست.

یزد از شهر های باستانی هست که توسط سازمان یونسکو به عنوان یکی از میراث های جهانی ثبت شده است.

این شهر به چندین دلیل معروف هست یکی برای داشتن بادگیرهای معروفی که در کویر مورد استفاده قرار میگیرهمعروفیت

دیگه ی یزد برای داشتن قدیمی ترین آتشگاه زرتشتیان – یخچال های باستانی برای تولید یخ در زمستان و استفاده در تابستان

.و ساخت قنات برای رسوندن آب از زیر زمین به سطح آب برای آبیاری زمین‌ها یا برای

نوشیدن.

در انتها- 

اگر دلتون برای طعم واقعی کیک یزدی دوران کودکیتون تنگ شده این دقیق‌ترین و بهترین طرزتهیه کیک یزدی هست که می تونید پیدا کنید.

مواد لازم

سیصد گرم آرد به اضافه یک ق غ

دویست گرم شکر سفید

سه عدد تخم مرغ

صدوپنجاه گرم ماست

صدوهفتادوپنج میلی لیتر روغن مایع

دو ق غ گلاب

یک ق غ عسل

یک ق چ هل

یک و یک دوم ق چ بیکینگ پودر

یک دوم ق چ نمک

مقداری پسته خرد شده و یا کنجد برای روی کیک

طرز تهیه

فر را روی حرارت  180درجه ی سانتیگراد گرم میکنیم.

در یک کاسه ی بزرگ تخم مرغ ها را با شکر مخلوط هم می‌زنیم تا به صورت  غلیظ و سفید رنگ شودسپس روغن را اضافه کرده و به همزدن ادامه می دهیم. در مرحله بعدی ماست و عسل را افزدوه و با هم مخلوط میکنیم.در انتهاآردنمک– – گلاب – بیکینگ پودر –و هل را نیز اضافه کرده و همه ی موادرا با هم مخلوط میکنیم. مایه آماده شده را داخل قالب‌ها یی که با کاغذ مافین پوشانده شده‌اند می ریزیم. مقدار مایه می بایست دو سوم قالب را پر کند.. در یزد کیک یزدی را هم به شکل مافین درست میکنند و هم داخل سینی های بزرگ آن را پخته و به شکل لوزی برش می دهند.

برای همین من هم در دو شکل کیک یزدی را آماده کردم.

بعد از ریخته مایه داخل قالببرای ایجاد شکاف مانند روی کیک یزدی یک کارد را داخل روغن مایع فرو کرده و روی کیک مطابق تصویر یک علامت + می کشیم.

قالب‌ها را داخل فر میگذاریم تا به مدت 25-20 دقیقه پخته شوند. زمانیکه کیک ها آماده شدند روی هر کیک کمی عسل زده و پسته ی خرد شده یا کنجد روی آن‌ها می پاشیم.

Dessert
Iranian
cake, Iranian dessert, cake Yazdi, muffin, cup cake, rose water, cardamom

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

3 thoughts on “Cake Yazdi کیک یزدی (Iranian Muffins)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: