This amazing chicken omelette with rice, comes from Ardebil,اردبیل an ancient city near Caspian Sea and is called Chighirtma pila چیغرتما پلو in Azerbaijani language. Chigirtma is a mixture of eggs with chicken and caramelized onions. Chighirtma means screaming in Turkish language. And do You know why this dish calls chighirtam? Because of the hissing or screaming sound of the meat while is frying in the hot oil.
Chigirtma has different versions such as chicken chigirtma, spinach chigirtma, eggplant chigirtma.
Chicken chigirtma can be served with rice pliaf that is called chigirtma plov or served with flatnaan bread.
Chicken Omelette Pilaf
- 7 pieces of chicken breast or thighs, cooked
- 6 large eggs, beatn
- 3 large onions
- 1 lemon juice
- 100 g melted butter or Ghee
- 1 tbsp steamed saffron
- Salt and pepper to taste
Melt some butter in the pan. Place pieces of cooked chicken into the pan. Season with salt and pepper and fry cooked chicken on both sides until golden brown. Remove fried chicken into a bow, and keep as much melted butter in the pan as you can for frying the onions.
Slice onions into thin half rings. Add it to the same pan with melted butter that we used for frying chicknen and fry them until soft and slightly golden.
Now, add fried chicken to the onions and gently mix them.
Squeeze lemon juice all over the ingredients and add saffron water and allow to simmer for 5-6 minutes.
Whisk the eggs, season with salt and pepper and pour over the chicken and withouth blending eggs with other ingredients, Cover the pan and cook until the eggs have set.
Serve delicious chicken chigirtma with rice/plov or wrap tortilla bread around the chicken and eggs.
Enjoy= nush ulson نوش جان=Bon appetit / نوش اولسون
چیغرتما پلو
یکی از غذاهای معروف اردبیلی که در عین ساده بودن– بسیار لذیذ هست و عِطر و طعم اشتها برانگیزی داره– چیغفرتما هست. چیغرتما در زبان آذری به معنی جیغ زدن یا داد زدن هست و علت اینکه این نام به این غذا داده شده این هست که گوشت زمان سرخ شدن جلزو ولز میکنه
چیغرتما خیلی سریع آماده میشه و نیاز به مواد خاصی نداره و تقریبن در هر آشپزخانه ای تمام این مواد پیدا میشه. چیغرتما انواع گوناگونی داره مثل چیغرتمای مرغ– چیغرتمای گوشت – چیغرتمای اسفناج – چیغرتمای بادمجان.
چیغرتمای مرغ ترکیب گوشت مرغ با پیاز سرخ شده –و تخم مرغ می باشد. این غذا را می توانید با برنج سرو کنید که در اینصورت چیغرتما پلو نام خواهد داشت و یا با نان سرو کنید.
مواد لازم
هفت تکه گوشت ران یا سینه مرغ
شش عدد تخم مرغ
سه عدد پیاز متوسط خلالی خرد شده
یک عدد لیمو ترش
صد گرم کره یا روغن محلی
یک ق غ آب زعفران
نمک و فلفل به میزان نیاز
طرز تهیه
مرغ ها را آبپزکنید. روغن محلی یا کره را در تابه ذوب کرده و مرغ ها را داخل تابه بچینید. روی آنها کمی نمک و فلفل پاشیده و هر دو روی مرع ها را سرخ کنید تا طلایی شوند. مرغ ها را از تابه خارج کرده و حالا پیازهای خلالی شده را در روغن تفت دهید تا نرم و کمی طلایی شوند.
پیازهای تفت داده را روی مرغ ها پخش کنید. آبلیمو و آب زعفران راروی مرغ ها ریخته – و اجازه بدهید تا برای 6-5 دقیقه روی حرارت ملایم بماند.
در این مرحله تخم مرغ هارا داخل یککاسه شکسته – نمک و فلفل به میزان نیاز افزوده و خوب هم بزنید. تخم مرغ ها را روی مرغ ها ریخته – و بدون همزدن تخم مرغ با مواد دیگر داخل تابه- در تابه را بگذارید و اجازه دهید به آرامی تخم مرغ ها بپزن
چیغرتما را میتوانید با پلو/کته سرو کنید و یا بانان سروکنید.نوش اولسون = نوش جان= بونا پتیت=اینجوی
.
This looks really good, my family would love this!
LikeLike
Thanks Andrea, recipe is very easy to follow and result production is delicious.
LikeLike
This looks and sounds delicious, Rozina. I love learning about international cuisine. You give us interesting background explanations for your recipes.
LikeLike
Thanks dear Janet. I am glad you are happy with my post.
LikeLike
It looks good! Congrats ☺️
LikeLike
Thank you very much. I just visited your page. I think you have a very nice page with exciting posts.
LikeLike
Thank you ☺️ I think it reflects part of my interests but I have loved yours as well. Iran is on my bucket list since a long time now and I hope that sooner or later I could realize my dream to visit it 😍 I will be following you because food is an essential part of a country’s culture and your creations look very good indeed 😋
LikeLike
Thank you very much for your reply. when i share a post, i would like to give a little story or history about origination of the food and present Iran by this way to people from around the world. I am glad you have plan to visit Iran too 🙂
LikeLike
I think I fell in love your country a long time ago when I was learning ancient history at school and you idea of presenting both food, culture and country is terrific ☺️
LikeLike
Thanks
LikeLike