Delicious Russian Milk Cookies (Korjik بیسکویت شیری)

Korjiki or Gorjiki cookies is a Russian milk cookies, with a taste of cinnamon/ginger and dark texture. This cookie is popular in Russiaa and East Europe. Korjiki is made of flour with honey, milk and …. Perfect treat with a cuppa tea, coffee, hot milk for adults and kids.

This recipe is adapted from Heghineh Cooking Show with some changes by myself.

Delicious Russian Milk Cookies (Korjik بیسکویت شیری)

  • 4 cups all purpose flour
  • ½ cup corn starch
  • ¾ cup white sugar
  • ⅓ cup brown sugar
  • ⅓ cup milk
  • 100 g unsalted butterr
  • 1 whole egg+ 1 egg white
  • 1 egg yolk
  • 1 tbsp honey
  • ½ tsp baking soda
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1½ tsp baking powder
  • 1 tsp cinnamon powder
  • ½ tsp ginger powder
  • ½ tsp salt
  1. Preheat the oven to 185C degree.nCover the baking tray with parchment paper and set aside.

    In a bowl, add melted butter,1 whole egg and 1 egg white, milk,white sugar, brown sugar, vanilla, pinch of salt and honey. Whisk together.



  2. Place the bowl on a pot with boiling water and let to sugar melts and surface of the liquid become bubbly. Then, remove it from the heat and stir in baking soda and set aside.



  3. In a bowl, add flour, corn starch, baking powder, ginger , and cinnamon and sift it.



  4. Pour butter mixture on the four and knead the mixture until turn into a well combined and non stick dough. At he begining your dough is runny but do not worry and keep kneading it . in 2-3 minutes that runny battery change into a nice well combined dough.



  5. On a floured surface, take a rolling pin and roll out the dough. Use a cookie cutter and cut the cookie dough in particular shape.



  6. Place them on prepared baking tray. For egg wash, use egg yolk and brush the cookies.



  7. Finally, use a fork and create shallow lines on the cookies. Place the tray into the oven and bake the cookies for 12 minutes.



  8. Korjik cookies are good with a cuppa tea or coffee and you can store them in a container out of the fride for a while.



کوکی کورجیک

کوکی کورجیک یا بیسکویت شیرعسل یکی از کوکی های معروف روسی هست که در کشورهای اروپای شرقی هم شناخته شده است.

این کوکی های خوشمزه دارای بافت قهوه ای تیره و طعم دارچینی هستن واز ترکیب آرد با شیرعسل و مواد دیگری درست میشن. کوکی گرجیک یک گزینه خوش عِطر و مزه برای دورهمی های عصرانه با فامیل و دوستان هست و هر کسی که امتحان کرده خوشش اومده.

 

مواد لازم

چهار پیمانه آرد

یک دوم پیمانه نشاسته ذرت

سه چهارم پیمانه شکر سفید

یک سوم پیمانه شکر قهوه ای: اگر شکر قهوه ای نبود به همین میزان مجددن شکر سفید استفاده کنید

یک سوم پیمانه شیر

صد گرم کره بدون نمک

یک عدد تخم مرغ + یک سفیده تخم مرغ

یک زرده تخم مرغ برای رومال کوکی ها

یک ق غ عسل

یک ق چ عصاره وانیل

یک ق چ پودر دارچین

نصف ق چ بیکینک سودا

نصف ق چ زنجبیل

نصف ق چ نمک

 

طرز تهیه

فر را بر روی حرارت ۱۸۵ درجه سانتیگراد گرم می کنیم.

داخل سینی فر را با کاغذ روغنی آشپزی پوشانده و آماده نگه می داریم. داخل یک‌کاسه کره آب شدهیک عدد تخم مرغ + یک سفیده تخم مرغشیرشکر هاعصاره وانیلعسل و کمی نمک را ریخته وهم می زنیم. در مرحله بعدییک قابلمه را بامقداری آب روی گاز قرار داده و آب را بجوش می آوریم. کاسه ی حاوی مخلوط تخم مرغ و کره را داخل قابلمه گذاشته و مرتب هم میزنیم تا شکرها آب شوند.زمانی که روی سطح مایه حباب‌های ریز دیده شده مایه را از داخل قابلمه برداشته و بیکینگ سوداد را هم افزوده هم زده و کنار مییگذاریم.

آرد نشاسته ذرت دارچینزنجبیلبیکینگ پودر را داخل یک ظرف الک می کنیم. مابه کره را روی آرد الک شده ریخته و همه ی مواد را با هم ترکیب می‌کنیم و ورز می‌دهیم تا یک خمیر یک‌دست درست شود.

بر روی سطح آردی خمیر آماده شده را قرار داده و با وردنه شروغ به صاف کردن خمیر میکنیم. سپس با استفاده از کاتر خمیر را به اشکال مورد نظر برش می دهیم.

خمیرهای برش خرده را داخل سینی فر از قبل آماده شده می چینیم. روی خمیرها را زرده تخم مرغ زده و با یک چنگال و مطابق تصاویر شیارهایی را روی سطح کوکی ها ایجاد می کنیم.

کوکی ها را به مدت ۱۲ دقیقه داخل فر از قبل گرم شده قرار می‌دهیم تا پخته و طلایی رنگ شوند.

بیسکویت/کوکی کورجیک برای مدت طولانی ماندگاری داشته و میتوان داخل ظرف در دار و بیرون یخچال نگه داری کرد.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “Delicious Russian Milk Cookies (Korjik بیسکویت شیری)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: