Muraveynik (Anthill Cake کیک لانه مورچه ای )

This is a delicious cake full of flavour. Russians call it Muraveynik لانه مورچه because it resembles anthill. With few inexpensive ingredients and very easy technique you can create a crunchy fabulous anthill cake.

Very easy to cook and very delicious to eat. It is a good treat for occasions like Halloween or for daily snack.

Muraveinik (Anthill Cake کیک لانه مورچه ای )

  • 500 g plain flour, seived
  • 200 g unsalted butter, room temperature
  • 125 g white sugar
  • 125 g sour cream
  • 1 tbsp baking powder or baking soda

Ingredients for sauce

  • 400 g caramel sauce
  • 200 g unsalted butter
  1. In a large bowl, Pour sugar and add room temperature butter. Using a blender, mix ingredients together until we have a creamy texture.



  2. Next, add sour cream and keep blending.



  3. Finally, gradually add sieved flour and baking powder to the mixture.



  4. Knead the mixture for 2-3 minutes until we have a soft dough. Wrap it up with cling film and freeze it for 40-50 minutes or an hour



  5. Meanwhile, using a mixer and whisk the butter. Then, add caramel and mix both together
    until you have a smooth sauce, set aside



  6. After one hour, take the dough out from the freezer. Preheat the oven to
    180C degree. Line a baking tray with parchment paper.

    Now, using a grater and grate the cold dough and make shredded dough😊



  7. Spread the grated dough on the baking tray evenly. Put it in the oven to bake for about 15-20 minutes.



  8. Once it is golden, it is ready. Let it cool. Then with your hand or a masher or even a rolling pin, crush it into tiny pieces and crumbs. But be careful, do not make it powder.



  9. Add all crumbs to the sauce and mix together completely until you have a sticky mixture.

    Now it is the fun time and we should make an anthill shape cake. With this amount you can create 1 large and tall anthill cake or several small cakes. It’s your choice.



  10. Sprinkle poppy seeds or chocolate chip on the cake as ants. Place the cake in the fridge for 5-6 hours until becomes firm. Serve it with a cuppa chai or coffee. It is sooooo delicious. I am sure you would love it.



کیک لانه مورچه ای

کیک موراوینیک یک کیک معروف روسی هست . موراوینیک در زبان روسی به معنی لانه مورچه هست و چون این کیک شکلی شبیه به لانه ی مورچه دارد به این نام معروف هست.برای تهیه این کیک با استفاده از مواد اولیه بسیار کم هزینه و ارزان و با یک روش ساده میتوان خالق کیکی بسیارررررررر خوشمزه و ترد شد که همه ی افراد خانواده و دوستان و فامیل از خوردن آن لذت خواهند برد.

نزدیک شدن به هالوین باعث شد تا من این کیک رو درست کنم. همانطور که اشاره کردم چون این کیک لذیذ شبیه به لانه مورچه می‌باشد برای تزیین تخم خشخاش و یا خرده های شکلات روی کیک ریخته می‌شود تا بیشتر شبیه به لانه مورچه شود

اگردنبال دسری برای هالوین هستید معطل نشوید و با این کیک واقعن خوشمزه و آسان همه ی افراد فامیل رو ذوق‌زده کنید.

مواد لازم

پانصد گرم آرد الک شده

دویست گرم کره بدون نمک و نرم

صدوبیست و پنج گرم شکر سفید

صدوبیست و پنج گرم خامه ترش

یک ق غ بیکینگ پودر یا بیکینگ سودا

مواد لازم برای سس

چهار صد گرم سس کارامل

دویست گرم کره بدون نمک

طرز تهیه

داخل یک‌کاسه بزرگ شکر و کره را ریخته و با استفاده از همزن برقی مواد را با هم مخلوط میکنیم تا به صورت خامه ای و نرم در آید. سپس خامه ترش را افزوده و مجددن مواد را با هم مخلوط میکنیم. در مرحله بعدیآرد الک شده را به همراه بیکینگ پودر کم کم به مواد داخل کاسه افزوده و اینیار مواد را با قاشق مخلوط کرده و سپس با دست به مدت دو سه دقیقه ورز می‌دهیم تا به صورت خمیر نرم و یکدستی در آید.

خمیر آماده شده را با پلاستیک پوشانده و برای چهلپنجاه دقیقه تا یک ساعت در فریزر قرار می‌دهیم تا سفت شود.

تا سفت شدن خمیرکره را با همزن برقی هم می‌زنیم تا نرم شود. سپس سس کارامل را اضافه نموده و با همزن برقی هر دورا باهم مخلوط میکنیم تا یک سس یک‌دست تهیه شده و آن را کنار میگذاریم برای مرحله ی آخر.

بعد از یکساعتفر را روی حرارت 180 درجه سانتیگراد گرم میکنیم. خمیر را با رنده شروع به رنده کردن میکنیم تا تمام خمیر رنده شود. داخل سینی فر را با کاغذ روغنی آشپزی می پوشانیم. خمیر رنده شده را روی سینی کاملن پخش میکنیم.

سینی را داخل فر قرار داده تا به مدت 20-15 دقیقه پخته شود. سپس از فر خارج کرده و میگذاریم تا کاملن سرد شود. در این مرحله با استفاده از یک گوشت کوب – وردنه یا با دست شیرینی پخته شده را خرد میکنیمفقط دقت کنید به صورد پودر در نیاید و فقط به صورت خرده های ریز و کوچک تبدیل شود.

شیرینی خرد شده را داخل ظرف حاوی سس کارامل ریخته و تمام مواد را خوب با هم ترکیب می‌کنیم . حالا مرحله ی بامزه کار هست و آن درست کردن کیک شبیه به لانه مورچه هست.

با این مقدار کیک می‌توان یک کیک بلند و بزرگ لانه مورچه ای درست کرد و یا چندین کیک کوچکتر

کیک را با دست و کم کم روی ظرف مورد نظر ریخته و به آرامی با دست آن را شکل دهید تا شبیه یک تپه شود. روی کیک را با تخم خشخاش یا شکلات ریز تزیین کنید که شبیه مورچه شود. همینطور می‌توانید از مورچه های پلاستیکی اطراف و روی کیک قرار دهید.

کیک/ کیک های آماده شده برای 6-5 ساعت در یخچال قرار دهید تا سفت شود و سپس با یک فنجان چای تازه دم یا قهوه نوش جان کنید که فوق‌العاده خوشمزه هست.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

5 thoughts on “Muraveynik (Anthill Cake کیک لانه مورچه ای )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: