Christmas Fruit Cake کیک میوه ای کریسمس

This is my Christmas fruit cake, a dark, super tasty and full of flavour fruit cake. I made it since 2 months ago and ready for New Year.

Christmas Fruit Cake

  • 150 g plain flour
  • 75 g ground almond
  • 350 g dried prunes
  • 230 g raisins
  • 35 g candied orange peel
  • 175 g unsalted butter
  • 175 g muscovado sugar (brown sugar)
  • 175 ml honey
  • 125 ml spiced rum, if you do not use alcohol, skip it
  • 1 ornage juice and zest
  • 1 lemon zest
  • 3 eggs
  • 2 tbsp coca powder
  • ½ tsp cinnamom powder
  • ½ tsp clove powder
  • ½ tsp nutmeg powder
  • ½ tsp baking powder
  • ½ tsp baking soda
  1. Preheat the oven to 120C degree. Grease and line the cake tin with baking paper. Make the parchment paper larger than tin to protect the top of the cake from burning.



  2. In a pot add dried fruits, spiced rum, butter, sugar, spices, lemon and orange zest, juice, honey, and coca powder.



  3. Heat the mixture and bring it to a boil. Stirring the mixture and let to simmer for 10 minutes. Remove from the heat and allow to cool down.



  4. Mix flour, ground almond, baking powder and baking soda together. Crack the eggs In a separate bowl and whisk them. Now add beaten eggs and flour mixture to the fruit mixture.



  5. Mix well until all ingredients combined.



  6. Next, pour the cake batter into the lined cake tin.



  7. With a wooden or silicon spatula press the batter down.



  8. Place the tin into the preheated oven and bake it for about 2 hours or until top of the cake is hard and firm. You can test the cake with a skewer. If it comes out clean, it means cake is ready. Yayyyyyyyyyyyyy



  9. When the cake is done, allow to cool for an hour in the tin and then remove it from the tin and peel the paper off.



  10. Before wrapping the cake, you need to feed the cake. Feeding the cake puts back the moisture you lost during the baking and build the flavour. So,You can use a syringe and inject the liquid to the cake or use a chopstick, make few holes on top of cake to help liquid flow to the cake. You can feed the cake with 2-3 tbsp alcohol every two weeks until Christmas.



  11. But if you do not use alcohol, there are non-alcohol options for feeding the cake too.

    You can use cold earl grey tea or spicy tea or orange juice. Therefore, add 3tbsp orange juice on top of the cake 3 or 4 times over the next couple of weeks. Then, Wrap the cake well in the greaseproof or parchment paper and store it in the dry and cold area.



  12. For decoration of the cake, there are loads of ideas:

    -sprinkle icing sugar and top the cake with glace cherries or
    chocolates

    -brush over the hole cake with apricot jam and decorate, dust with icing sugar

    -or roll out with marzipan.



 

کیک میوه کریسمس

همانطور که قبل از آمدن نوروز شیرینی‌های سنتی رو برای سال نو آماده میکنیم در کشورها اروپایی و آمریکایی هم شیرینی‌بیسکویت وانواع کیک ها برای کریسمس و سال نو آماده میشه مثل بیسکویت زنجبیلی – پودینگ و یکی از معروفترین و مهم‌ترین اونها کیک میوه کریسمس هست.

این کیک می تونه رنگ روشن یا تیره داشته باشه. کیک بسیییییییار خوشمزه و خوش طعمی هست. شاید وقتی مواد لازم و طرز تهیه رو ببینید فکر کنید تهیه این کیک خیلی پیچیده هست ولی در‌واقع فوق‌العاده آسون هست و اگر درست کنیدحرف من رو تأیید خواهید کرد.

 این کیک حدود سیصد سال پیش اختراع شده و به کیک آلو معروف بوده ولی امروزه کیک میوه کریسمس نامیده میشود. در تهیه اون از میوه‌های خشک مثل کشمش – آلوقیسیخرماو ادویه های معطری مثل میخک – جوز هندیدارچین و بادام استفاده میشه. خیلی جالبه که بدونید این کیک رو 3-2 ماه قبل از کریسمس درست میکنند و هر دو هفته یکبار 2-3 ق غ الکل به کیک تزریق می‌کنند که کیک رو ترو تازه و مرطوب نگه میداره. و میشه کیک رو برای مدت ۴۳ ماه بعد از کریسمس هم نگه داشت و همچنان تازه و خوشمزه و قابل مصرف هست. ولی در نسخه ی من بجای الکل از آب پرتقال استفاده کردم و با این روش می تونید این کیک رو دو هفته قبل از کریسمس آماده کنید و با این کار کیک تا زمان سرو کردن خوب جا میفته و طعم دار میشه.

مواد این کیک بیشتر از اینکه آرد باشه میوه‌های خشک هست. وقتی مواد لازم کیک رو ملاحظه کنید متوجه میشید که فقط حدود دویست گرم آرد هست و حدود ششصد گرم از میوه‌های خشک استفاده شده است. ا نوع میوه‌های خشک رو خودتون انتخاب کنید و حتمن لازم نیست درست مثل مواد من باشه فقط مقدارش رو باید رعایت کنید. مثلن در مواد اولیه که من بکار بردم سیصدو پنجاه گرم الو هست ولی اگر 350 گرم الو دوست ندارید می تونید 150 گرم آلو – 100 گرم تمشک خشک و 100 گرم خرما یا انجیر بزنید.

توضیحات کامل رو همراه با جزییات در مراحل تهیه ملاحظه خواهید کرد

مواد لازم.

صدوپنجاه گرم آرد

هفتادوپنچ گرم آرد بادام

سیصدوپنجاه گرم الو

دویست و سی گرم کشمش

سی و پنچ گرم پوست پرتقال شکری

صدوهفتادوپنچ میلی لیتر عسل

صدوهفتائوپنج کرم کره بدون نمک

صدوهفتادوپنج گرم شکر قهوه ای

آب یک عدد پرتقال

پوست رنده شده یک پرتقال

پوست رنده شده یک لیمو ترش

سه عدد تخم مرغ

دو ق غ پودر کاکائو

نصف ق چ دارچین

نصف ق چ میخک

نصف ق چ جوز هندی

نصف ق چ بیکینگ پودر

نصف ق چ بیکینگ سودا

طرز تهیه

فر را روی حرارت 120 درجه سانتیگراد گرم کنید.

داخل قالب گرد یا مربع شکل را چرب کرده و کف و دیواره های قالب را با کاغذ روغنی بپوشانید. ارتفاع کاغذهای دیواره

قالب کیک کمی بلندتر باشد بهتر است چون مانع سوختن سطح کیک خواهد شد.

حالا داخل یک قابلمه میوها – آب پرتقالکره – شکر – ادویه هاپوست رنده شده پرتقال و لیموعسل و پودر کاکائو را ریخته و همه ی مواد را با هم مخلوط کنید و بگذارید کره آب شده و مخلوط بجوش آید. وقتی بجوش آمد حرارت را کم کنید و بگذارید برای 10 دقیقه روی حرارت متوسط بماند و سئس از روی گاز برداشته و بگذارید کاملن خنک شود.

داخل یک‌کاسه آرد را با بیکینگ پودربیکینگ سوداآرد بادام مخلوط کنید. تخم مرغ ها را جداگانه داخل یک پیاله هم بزنید و به مخلوط میوه اضافه کرده و با هم مخلوط کنید.

در این مرحله آرد را روی مخلوط میوه ریخته وخوب با هم ترکیب کنید و به آرامی داخل قالب یا قالبها بریزید و با یک قاشق چوبی مایه کیک را به پایین فشار دهید.

قالب را داخل فر گداشته تا برای 2 ساعت بپزد. برای اطمینان از مغز پخت بودن کیک می‌توانید یک سیخ نازک را در کیک فرو کنید و اگر سیخ خشک بیرون آمد یعنی کیک پخته است. هورااااااااااااااااااا

وقتی کیک پخت از فر خارج کرده و بگدارید برای 1 ساعت همچنان داخل قالب مانده تا خنک شود. سپس از داخل قالب در آورده و کاغد دور کیک را جدا کنید و باز بگذارید کاملن خنک شود.

این کیک را باید با کاغذ روغنی محکم پیچید و در یک محل خنک و خشک نگه داری کرد تا زمان کریسمس ولی چند کار دیگررا قبل از بسته بندی باید انجام داد.

به روش سنتی می بایست یک دو ق غ الکل به کیک اضافه شود ولی چون من الکل مصرف نمی‌کنم به روش زیر می توانیدی کیک را نرم و خوش عِطر نگه دارید. یا حتی اگر چنانجه کیک را یکی دو روز قبل از کریسمس درست کنید که نیازی به آب میوه هم نیست و می‌توانید آن رامیل کنیدی.

روش اضافه کردن آب پرتقال به کیک میشه به روش‌های زیر انجام بشه:. برای اینکار می‌توانید با یک سرنگ 2-3 ق غ آب پرتفال را به کیک اضافه کنید ( همانطور که در تصاویر ملاحظه می کنید) و یا اینکه ا با یک نی یا یک سیخ چند سوراخ روی سطح کیک ایجاد کنیدو دو سه ق غ آب پرتقال را روی کیک بریزید تا از طریق حفره های ایجاد شده آب میوه به داخل کیک نفوذ کرده و کیک را مرطوب نگه دارد. این کار را می بایست سه یا چهار مرتبه و برای دو هفته انجام دهید .

حالا کیک را با کاغذ روغنی می پیچید و در جای مناسب نگه داری میکنیدد تا زمان سرو.

تزیین کیک هم به صورت سنتی با میوه‌های خشک یا بادام برزیلی و بادام انجام می‌شود و یا روی کیک را کاملن با خمیر مارزیپان می پوشانند.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

7 thoughts on “Christmas Fruit Cake کیک میوه ای کریسمس

  1. Looks very similar to a west indies black cake I make at Christmas time, but I soak the fruits in a combination of spiced rum and red wine a year in advance.
    I wish I had a piece to try.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: