Rice Pliaf With Orzo Pasta کته با پاستای اورزو

If you like rice dishes but you are bored with plain rice/pilaf, why do not you add orzo to your rice?? Orzo is a type of rice shaped pasta. Orzo could be served as a soup, salad, or served as it is: orzo pasta dish. Also you can make rice with orzo pasta and serve with stews, curry or with grilled meats, poultry, fish, along with pickles/ yogurt. So as you see, it is Easy to make this delicious dish and it goes well with pretty everything, as you will see I served it with meat patties (Persian Cutlet).

I am sure if you try this dish, It will be your new favourite meal. Good news is, You do not need to be a cook or chef to make this rice dish, even a child could do it, as it is simple to cook it.

For adding extra flavour, you can use veggies /chicken or meat stock. I used vegetable stock but you can use even water in the recipe to cook the rice.

Rice Pilaf with Orzo Pasta

  • 1 cup rice, washed
  • ½ cup orzo pasta
  • 2 vegetable stock cubes
  • 3 cups boiled water
  • Chilli flakes to taste
  1. In a pan, melt some butter over medium heat. Add orzo pasta. Stir constantly Do not stop
    stirring otherwise, orzo will burned.



  2. Cook orzo until browned.(it will take about 3-4 minutes).



  3. Next, add washed rice, pour in the veggie stock and season with chilli flakes and pinch of salt (as veggie or other stocks have salt, therefore no need too much salt).



  4. Gently give all ingredients a good stir. Bring it to a boil, then reduce the heat to
    low. Cover the pot with a lid and simmer the rice for 20-25 minutes.



کته با پاستای اورزو

پاستا اورزو یکی از خوشمزه ترین پاستا ها هست. اگر غذای برنجی دوست دارید ولی برنج به تنهایی براتون خسته‌کننده شده و دنبال یک طعم تازه در غذای برنجی اتون هستید – پس چرا کته با اورزو رو امتحان نمی کنید؟؟؟

اورزو یک نوع پاستا/ماکارونی هست که شبیه به دانه‌های برنج هست. اورزو در یونان و ترکیه بسیار مصرف زیادی داره . از این پاستای برنجی شکل میشه برای درست کردن انواع سوپسالاداستفاده کرد. میشه پاستا اورزو درست کردمیشه با اورزو تقریبن هر نوع خورشت و کاری – انواع کباب – ماهی و یا سوسیس سرو کرد – میشه پاستا اورزو رو با ماست یا سالاد و ترشی سرو کرد.

خلاصه هر جوری که فکر کنید میشه با پاستا اورزو غذاهای متنوعه و لذیذ پخت. مثلن امروز من کته ی مخلوط شده با اورزو درست کردم و با کتلت خوردیم. خیلی عالی شده بودو

مطمئنم اگر این کته رو امتحان کنید جزو یکی از غذاهای مورد علاقه اتون خواهد شد. خبر خوش درمورد این غذا این هست که نیازی نیست که یک آشپز یا شف ماهر بود تا این غذا رو درست کرد چون بقدری آسون و در عین حال خوشمزه هست که حتی یک بچه کوچک هم میتونه فوری درستش کنه

نکته ی دیگری که باید ذکر کنم این هست که من از عصاره ی سبزیجات در این کته استفاده کردم ولی میشه از عصاره مرغ یا گوساله و یا آب خالی برای پخت کته استفاده کرد.

شاید بشه گفت یکجورهایی این کته شبیه به رشته پلو خودمون هست با این فرق که ما از رشته‌های برشته شده با برنج استفاده میکنیم ولی اینجا از پاستای برنجی شکل استفاده شده است.

مواد لازم

یک پیمانه برنج شسته و پاک شده

نصف پیمانه پاستا اورزو

دو عدد عصاره سبزیجات

سه پیمانه آبجوش

کره

فلفل خشک

طرز تهیه

داخل یک تابه مقداری کره را ذوب میکنیم و پاستا اورزو را داخل کره ریخته وروی حرارت متوسط مرتب هم می‌زنیم تا رنگ آن طلایی یا قهوه ای تیره شود. همزدن را مرتب انجام دهید چون نمیخواهیم که پاستا سوخته شود.

وقتی پاستا طلایی شد– برنج شسته شده را روی پاستا ریخته- همینطور دو عصاره سبزیجات را با سه پیمانه آبجوش حل کرده وروی برنج می‌ریزیم و مقداری فلقل خشک هم اضافه می کنیم. با یک قاشق مواد را به آرامی هم می زنیم.

اجازه دهید برنج به جوش آید – سپس حرارت را کم کرده– در قابلمه را گذاشته تا کته دم بکشد ( که حدود 25-20 دقیقه طول خواهد کشید.)

بفرمایید کته با پاستای اورزو آماده هست. نوش جان /نوش اولسون/بن آ پتیت/اینجوی ایت.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

%d bloggers like this: